The Beatles

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Ovdje radio Sarajevo! Smrt fašizmu, sloboda narodu – bile su to prve riječi koje su krenule u eter, 10. 4. 1945. godine, označavajući početak emitiranja programa prvog radija u BiH. Najavu je izgovorio Đorde Lukić-Cigo, spiker i tehničar koji je sudjelovao u montiranju opreme. No, cjelovitog, odnosno potpuno samostalnog programa iz ovog studija nije bilo sve do 1955. godine, kada redakcija Radio Sarajeva počinje pripremati vlastite informativne emisije (Dnevnik), odnosno glavne vijesti u 22 sata. Sliku razvoja medija u BiH ilustrira činjenica da je Radio Zagreb svoj program počeo emitirati 1926. godine, a Radio Beograd tri godine kasnije.

1946 – Rođen Vlada Janković Džet, bas gitarista i pjevač, jedan od pionira rocka na ovim prostorima, član grupe Crni Biseri, suosnivač Tunela i muzički urednik programa 202 Radio Beograda.

1959 – Izašao debitantski album engleskog pionira rock and rolla i pjevačke zvijezde Cliffa Richarda, pod kratkim nazivom “Cliff”. Njegov prateći sastav zvao se The Drifters, no poslije nekoliko mjeseci promijenio je ime u The Shadows te su krajem iste godine objavili i drugi album “Cliff Sings”. Pjesma “Move It” sa prvog albuma najčešće se navodi i kao prvi autentični song engleskog rock and rolla.

1959 – Rođen Brian Setzer, pjevač, gitarista i autor, osnivač američke rockabilly grupe Stray Cats.

1961 – Na drugom programu Radio Beograda emitirana prva emisija ”Muzičkog automata” urednika i voditelja Nikole Karaklajića. Emisija je bila zamišljena kao radijski džuboks koji je imao mjesta za 10 ploča i prve je predložila redakcija, a slušateljima je prepušteno da glasanjem odaberu koje će se slušati. Najpopularnija pjesma ostajala je i dalje u “automatu”, dok su se ostala mjesta u svakoj narednoj emisiji dopunjavala novim pločama. “Muzički automat” je u program pušten kao eksperiment i kako je autor tokom tri mjeseca primio više od 10.000 pisama, programski odbor je odlučio da, ipak, dozvoli nastavak emitiranja “muzike sumnjivih kvaliteta”, kako je u to vrijeme nazivan rock and roll. Emisiji je samo promijenjen naziv u “Sastanak u devet i pet”, prema terminu emitiranja nedjeljom uvečer. Zanimljivo je da su tokom prve godine emitirani samo songovi inozemnih sastava, iz jednostavnog razloga jer još nije bilo dovoljno domaćih. Ali, uskoro će prilike promijeniti, jer već te 1961. formirani su prvi beogradski VIS-ovi, Iskre i Siluete, u Zagrebu se pojavljuju Sjene, Bijele strijele, Bezimeni i Roboti, a u Rijeci Uragani, da bi već sljedeće godine domaći beat eksplodirao sa Zlatnim dečacima, Crvenim koraljima, Indexima i drugim sve brojnijim sastavima, a oni će prve songove i snimiti za radio.

Vece uz radio, Nikola Karaklajić, Boban Petrović, Petar Peca Popović

1970 – Zvanični kraj Beatlesa!! Paul McCartney je 10. 4. 1970. godine, sedam dana prije izlaska svog prvog solo albuma, zvanično obavijestio javnost da napušta Beatlese. Album nazvan “McCartney” je pak bio samo jedan od povoda ali ne i pravi razlog za ovakvu odluku, jer Paul nije bio prvi član grupe koji je započeo s vlastitim projektima. George Harrison je 1968. objavio album s pjesmama koje je komponirao za film “Wanderwall”, a John Lennon je početkom 1969. sa svojom suprugom Yoko Ono formirao konceptualnu super grupu The Plastic Ono Band s kojom je uskoro snimio pjesmu “Give Peace a Chance”, a krajem godine i “Cold Turkey”. To su bile prve izvanjske manifestacije činjenice: sklad između najslavnijeg autorskog dvojca u popularnoj muzici, McCartneyja i Lennona, već dulje vrijeme je bio načet i to je suštinski razlog za raspad Beatlesa. McCartney je na svom prvom solo albumu počeo raditi krajem ’69. i završio ga u martu/ožujku ’70., snimajući i u Abey Road studiju – pod pseudonimom Billy Martin! Kada je izdanje bilo pripremljeno za izlazak, McCartneyjevo javno obraćanje medijima 10. 4. 1970. postalo je dan kada su Beatlesi zvanično prestali postojati. Ako niste znali: John Lennon je još 20. 9. 1969. godine, nedugo poslije koncerta “Live Peace in Toronto” sa Plastic Ono Bandom, namjeravao objaviti da napušta Beatlese, ali je tada prihvatio zahtjev menadžera da o tome šuti bar dok ne bude objavljen album “Let it be”. On se na tržištu pojavio 8. 5. 1970. i Lennon se namjeravao pridržavati dogovora, ali ga je McCartney, evo, preduhitrio u objavi o definitivnom kraju ‘buba’.

1983 – Beogradska grupa Električni orgazam započela je u studiju Tivoli u Ljubljani snimati pjesme za svoj album kojeg će krajem ljeta iste godine objaviti Jugoton pod nazivom “Les Chansones Populaires”. Grupa je snimila obrade sedam poznatih svjetskih hitova, među kojima su: “The Man Who Sold The World” (David Bowie), “Metal Guru” (T, Rex), “When The Music’s Over” (The Doors), “Being for the Benefit of Mr. Kite” (The Beatles), “Citadel” (The Rolling Stones), “I’m Waiting For the Man” (Velvet Underground) i “Locomotion” (Grand Funk Railroad).

1989 –  Britanska R&B grupa Soul II Soul objavila debitantsko izdanje “Club Classics Volume One”. Album je imao tri hit singla, “Fairplay”, “Keep On Movin” i “Back To Life”, a smatra se za jedan od 100 najboljih britanskih albuma ikada.

1990 – Američka hip hop grupa Public Enemy objavila treći album “Fear of a Black Planet” i njihov je treći naslov koji je uvršten među najznačajnije albume u popularnoj muzici, te je uvršten u američki Nacionalni registar snimaka od kulturnog značaja. Neke istaknute pjesme izdanja su “Fight the Power” i “911 Is a Joke”.

2005 – Sarajevska grupa Letu štuke započela je snimanje svog prvog albuma u Sarajevu, u studiju Almanah Dejana Pejakovića. Objavljen za Menart samo pod imenom benda, album je ocijenjen kao jedno od najzapaženijih izdanja godine, sa nizom uspješnih pjesama kao ”Minimalizam”, ”Mjesto za dvoje”, ”Pero Papakoder” i ”Sunce” u kojoj je gostovao  Rundek Cargo Orkestar.