srdjan-zika-todorovic-ekv

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1932 – Rođen Carl Lee Perkins, američki pjevač, songwriter i gitarista, pionir rockabilly muzike.

1956 – Gene Vincent (pravim imenom Vincent Eugene Craddock), američki pionir rock’n’rolla, snimio svoju prvu pjesmu “Bebop-A-Lula”, koja će postati jedan od klasika.

1965 – The Beatles objavili singl s pjesmom ”Ticket to Ride” kao najavu albuma ”Help”, koji se pojavio u ljeto. Značaj ovog broja kritika je ocijenila tvrdnjom da je “psihološki dubli od svega što su Beatlesi ranije snimali” i da je bio izvanredan za svoje vrijeme.

1969 – Bob Dylan objavio deveti studijski album “Nashville Skyline”. Na američkoj listi je stigao do treće, a na britanskoj do prve pozicije, a pjesma “Lay Lady Lay” postala je jedan od najvećih Dylanovih pop hitova.

1987 – Beogradska rock grupa EKV prvi put predstavila svog novog bubnjara na koncertu u okviru Festivala novog rocka u pariškom klubu “La Locomotive”. Novi bubnjar bio je Srđan Žika Todorović, do tada član grupa Radnička kontrola, Bezobrazno zeleno i Disciplina kičme. Sin slavnog glumca Bore Todorovića, sa EKV-om je bio do početka 1990., kada je odlučio potpuno se posvetiti glumi. Do tada je već igrao u filmovima “Kako je propao rokenrol” i “Mi nismo anđeli”, a u nastavku glumačke karijere imao je niz zapaženih uloga u filmovima “Undeground”, “Sivi kamion crvene boje”, nastavcima filmskog serijala “Mi nismo anđeli” te kultnoj TV seriji “Vratiće se rode”.

1988 – Umro Brook Benton (57), američki pjevač i autor, poznat tokom 1950-ih i ’60-ih godina izvodeći rock and roll, rhythm and blues i pop. Slavni su njegovi songovi “It’s Just A Matter Of Time” i “Endlessly”, te “Rainy Night in Georgia”, koju je 1962. napisao Tony Joe White, a Benton ju proslavio.

1993 – Beogradski garage rock bend Kazna za uši priredio je 8. i 9. 4. 1993. godine nastupe u Studentskom kulturnom centru u proširenom sastavu i sa uglednim gostima, članovima Električnog orgazma i Partibrejkersa. Pjesme snimljene na ovim koncertima – “Zepe Zoro”, “Jedan k’o ni jedan”, “Asfalt” i “Ovde, ovde” – činile su temelj albuma koji je pod nazivom “Izliv radosti, napad sreće” objavio PGP RTS iduće godine.