KATARINA II

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928Rođen Bo Diddley, pionir rhythm and bluesa i rock’n’rolla.

1937 – Rođen Paul Stookey, član poznatog akustičarskog trija Peter, Paul and Mary

1945Rođen Davy Jones, pjevač grupe The Monkees.

1946Rođena Patti Smith, američka rock pjevačica, autorica i pjesnikinja, jedna od ženskih ikona rocka.

1947 – Rođen Jeff Lynne, gitarista i pjevač, član grupa Idle Race, The Move, Electric Light Orchestra i Traveling Wilburys.

1953Rođen Nenad Neno Jurin, klavijaturista koji je bio član sarajevske grupe Cod do 1976., prije prelaska u Indexe.

1957Don Gibson, američki country autor, snimio autorsku pjesmu “I Cant Stop Loving You”, koja je kasnije proglašena za jedan od 100 najvećih country songova svih vremena, a obradilo ga je više od 700 izvođača diljem svijeta i najslavniju verziju snimio je 1962. godine Ray Charles.

1967 – Umro Bert Berns, autor i producent, koji je napisao mnoge rock and roll klasike, među kojima su ”Twist And Shout”, ”Hang On Sloopy” i ”Brown Eyed Girl”.

1969Rođen Jay Kay, engleski funk muzičar, autor i glavni vokal funky benda Jamiroquai.

1971Drago Mlinarec, koji je 1966. godine u Zagrebu utemeljio Grupu 220, objavio je pod etiketom Jugotona svoj debitantski solistički album “A ti se ne daj”, a u studiju ga je pratila njegova bivša Grupa 220. Najbolji prijem kod publike imali su brojevi “Pop pjevač”, “Ja sam feniks”, “A ti se ne daj” i “Izgleda ostat ćeš sam”.

1978 – Grupa Emerson Lake and Palmer objavila prestanak rada.

1982 – U beogradskom SKC-u održan prvi koncert grupe Katarina II u sastavu Milan Mladenović (gitara, glas), Gagi Mihailović (gitara), Bojan Pečar (bas), Dušan Dule Dejanović (bubnjevi) i novopridošla članica Margita Stefanović, klavijaturistica koja se školovala kao klasična pijanistica i koja, zanimljivo, do tada nije imala nikakvo iskustvo u rocku. Na koncertu su nastupili zajedno sa grupama Partibrejkersi, formiranim krajem ljeta ’82., i U škripcu, koji su bili zvijezde večeri, jer su jedini već imali prvi album, objavljen nekoliko mjeseci ranije pod nazivom “Godine ljubavi”.

2004Najstrašnija tragedija na nekom muzičkom događaju dogodila se u Buenos Airesu na koncertu grupe Los Callejeros, kada je u požaru poginulo 175 ljudi, a ozlijeđeno je 619! Vatru je izazvala baklja koja je zapalila tavanicu, čiji su užareni komadi padali po ljudima. Nastala je panika u kojoj se publika pokušavala probiti do nekog od izlaza za evakuacij. Od raspoloživih šest, otvorena su bila samo dva.