Bodo Kovacevic - Grand Funk

Na današnji dan u svijetu muzike: 29. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941Rođen Ray Thomas, pjevač, kompozitor i flautist u engleskoj sympho-rock grupi The Moody Blues, čija je solo dionica na flauti u baladi “Nights in White Satin” dala posebnu notu ovoj najslavnijoj pjesmi u opusu grupe.

1942Rođen Rick Danko, kanadski rock muzičar i pjevač, jedan od osnivača grupe The Band.

1946Rođen Slobodan Bodo Kovačević, gitarista i kompozitor u grupi Indexi. Njegova pjesma “Pružam ruke” iz 1967. smatra se prvim autentičnim autorskim rock songom u Jugoslaviji. Godine 1969. komponirao je “Plimu”, jednu od najvećih rock pjesama domaćeg rocka, a autor je još brojnih rock klasika, kao što su “Negdje na kraju u zatišju”, “Svijet u kome živim”, “Dvojnik” i “Balada”, koju je napisao zajedno s Redžićem. Na dva jedina autorska albuma Indexa, “Modra rijeka” iz 1978. i “Kameni cvjetovi” iz 1999. godine, Bodo Kovačević je autor gotovo svih pjesama. Radio je i kao producent te je sudjelovao u snimanju albuma drugih izvođača i među tim suradnjama posebno mjesto ima njegovo gostovanje na albumu “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac.

1946Rođena Marianne Faithfull, osebujna britanska pjevačica i autorica, koja se bavila i glumom, no većini je poznata po muzičkoj suradnji i osobnim relacijama sa Rolling Stonesima u 60-im godinama prošlog stoljeća.

1947 Rođen Cozy Powell, engleski rock bubnjar. Radio je sa grupa Whitesnake, ELP, Black Sabbath, Rainbow i ELP spin-off sastavom Emerson, Lake, & Powell.

1955Rođen Dragan Điđi Jankelić, rock bubnjar, koji je svirao u sarajevskim grupama Formula 4 i Čisti zrak, prije nego je 1978. postao član Bijelog dugmeta do 1982.

1961 – Rođen Jim Reid, autor i vodeći pjevač škotskog alternative rock benda The Jesus and Mary Chain.

1964 – Prvi nastup u beogradskom Pionirskom gradu imao je VIS Sanjalice, prvi potpuno ženski vokalno-instrumentalni sastav.

1965Rođen Dexter Holland, pjevač, gitarista i autor u američkoj pop punk grupi The Offspring.

1969 – Američka hard rock grupa Grand Funk Railroad objavila drugi album “Grand Funk” (poznat i kao Red album), kojeg je obilježio desetminutni broj “Inside Looking Out”.

1972 – Jugoton objavio drugi samostalni album Drage Mlinareca “Pjesme s planine”.

1973 – U Zagrebu svečano otvorena Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”, čija je gradnja započela još 1961.

1980 – Umro Tim Hardin (39), američki folk muzičar i autor. Najveći hit u njegovoj izvedbi je pjesma iz 1967. “Hang On To A Dream”. No, Hardin je najpoznatiji kao autor dva slavna songa. Obradu “If I Were A Carpenter” 1966. je snimio Bobby Darin, a kao prepjev “Drvosječa da sam ja” dvije godine kasnije i zagrebački Crveni koralji. Druga pjesma je “Reason To Believe”, hit za Roda Stewarta 1971.

1992Rambo Amadeus održao koncert u Skoplju koji je snimljen za njegov prvi live album, a pod nazivom “KPGS” objavljen je tek 1994. i na njemu su se našle pjesme “Karamba karambita”, “Prijatelju prijatelju”, “Kataklizma komunizma” itd.