Goran Čavajda Čavke (Goranka Matić-Rok muzej)

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1923 – Bessie Smith snimila pjesmu “Downhearted Blues”, koja je proglašena za jedan od songova stoljeća i uvrštena je u registar snimaka američke Nacionalne knjižnice kao posebno kulturno dobro. Također je uključena u Rock and Roll Dvoranu slavnih kao jedan od 500 songova koji su promijenili rock and roll.

1958 – Rođen Ice-T, američki raper pravog imena Tracy Lauren Marrow.

1961 – Rođen Andy Taylor, britanski gitarista, pjevač i autor, član grupa Duran Duran i The Power Station, te solo izvođač.

1966 Engleska rock grupa The Hollies nastupila u Palati sportova u Novom Sadu, a dva dana kasnije u beogradskom Domu sindikata i bili su to prvi svjetski ‘rock spektakli’ neke planetarno slavne rock skupine koji su priređeni u tadašnjoj Jugoslaviji. Predvodio ih je kao pjevač znameniti Allan Clarke, a u postavi je gitarista i pjevač bio Graham Nash, koji će 1968. postati član legendarnog akustičarskog trojca Crosby, Stills & Nash (kasnije i kvarteta sa Neilom Youngom). Upravo u vrijeme gostovanja u Jugoslaviji Hollies su objavili jedan od najpoznatijih singlova u karijeri, “I Can’t Let Go”. Zanimljivo je da su njihovi domaćini bili beogradske Siluete Zorana Miščevića, koji su na koncertima svirali kao predgrupa.

1966James Brown u studiju u New Yorku snimio jednu od svojih legendarnih pjesama, “It’s a Man’s Man’s Man’s World”, koju je Rolling Stone uvrstio među 500 najvećih brojeva svih vremena.

1981 – Nakon što je na samom početku 1981. godine u beogradskom Domu omladine organiziran je koncert “Pozdrav iz Zagreba”, na kojemu su nastupili Noćna smjena, Izazov, Telefon, Patrola, Stop, Drugi način, Parlament, Parni valjak, Drago Mlinarec, Zdenka Kovačiček te nove zvijezde zagrebačke rock scene, Prljavo kazalište, Film i Haustor, u zagrebačkom Kulušiću je, 16. 2. 1981. godine, priređen uzvratni posjet – “Pozdrav iz Beograda”. Nastupili su: Piloti, Bulevar, Vruć vetar, Idoli, Rok mašina, Tako i Riblja čorba.

1987Izašao deveti album Riblje čorbe “Ujed za dušu”. Pored autorskih pjesama, “Svirao je Dejvid Bovi”, “Član mafije“, “Neke čudne materije” i drugih, na albumu se našla i prva obrada koju je u dotadašnjoj karijeri uradila Riblja čorba, a što će kasnije češće činiti. Riječ je o “Last Train To Clarkesville” američkog pop-rock kvarteta The Monkees, prepjevana je kao “Zadnji voz za Čačak“.

1988 – Nikola Čuturilo, tada još stalni gitarista Riblje čorbe, objavio svoj prvi solo album “Devet lakih komada” s pjesmama koje je sam napisao. U probranoj ekipi muzičara bili su basisti Bodan Arsovski iz Leb i sol i Žika Jelić iz YU grupe, bubnjari Ivan Ranković iz EKV-a i Dragoljub Đuričić, klavijaturista Saša Lokner iz Instruktora te gitarista Vlada Negovanović. Specijalni gost u pjesmi “Kad je Lojpur svirao” bio je upravo Mile Lojpur, zvijezda rane beogradske rock scene s početka 60-ih. Uz ovaj naslov, zapažene su bile još “Skoplje”, “Razlog za san” i “Ćerka oficira”.

1997 – Umro Goran Čavajda Čavke (35), bubnjar Električnog orgazma i grupe Babe. U Električni orgazam je došao kratko nakon njenog osnivanja 1980. godine, a iz postave izlazi 1994. godine, te se priključuje sastavu Babe, s kojim je i ranije neobavezno svirao. Uz to, gostovao na albumima Katarine II, EKV-a, Bombaj štampe, Partibrejkersa i drugih, nastupao u kazališnim dramama, imao ključnu ulogu u cjelovečernjem filmu “Crna Marija” (1986.) i TV rock operi “Kreatori i kreature” (1988.), glumio u filmskom omnibusu “Kako je propao rokenrol” (1989.), da bi 1995. tumačio samog sebe u ulozi vodiča kroz duhovno opustošeni Beograd u TV filmu “Geto – tajni život grada”. Ne dočekavši premijeru filma, teško bolestan otišao je 1996. na Tasmaniju, gdje umire od AIDS-a. Ostao je upamćen kao jedan od najpreciznijih bubnjara u ovdašnjem rocku, čiji je ritam uvijek bio savršen i njegov stil je slikovito opisivan kao kombinacija Ringa Starra i Charliea Wattsa.

2008 – Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na free koncertu nastupila je legendarna R&B grupa The Temptations, a s njima u društvu bila je još jedna čuvena pjevačka skupina The Supremes. Ovaj rhythm and blues spektakl priređen je u povodu organiziranja prvog muškog slaloma svjetskog FIS kupa u ovoj regiji, na zagrebačkom Sljemenu.

2013 – Umro Tony Sheridan (72), engleski rock and roll pjevač, autor i gitarista koji je bio poznat kao rani partner Beatlesa u njihovoj njemačkoj fazi.

Naslovna fotografija: Goran Čavajda Čavke (Goranka Matić-Rok muzej)