Bonton baya-Azra-KUD Idijoti

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1954 – Američki blues pjevač Joe Turner snimio pjesmu ”Shake, Rattle and Roll” u 12-taktnom blues formatu, koju su proslavili Bill Haley & His Comets, snimivši je iste godine. Ipak, Turnerova vokalna izvedba je po ocjeni kritičara i producenata uvrštena među 500 najvećih brojeva rocka.

1959 – Rođen Ali Campbell, pjevač engleske reggae grupe UB40.

1965 – Umro Nat King Cole (45), popularni američki jazz pjevač, autor i pijanista. Snimio je preko sto pjesama koje su postale hitovi na pop listama. Njegov trio bio je model za male jazz sastave koji su uslijedili. Cole je glumio i u filmovima i na televiziji, a nastupao je i na Broadwayu. Otac je R&B pjevačice i autorice Natalie Cole.

1968 – John Lennon i George Harrison stigli u Indiju radi učenja meditacije kod znamenitog gurua Maharishi, a Paul McCartney i Ringo Starr priključili su im se četiri dana kasnije. U tom razdoblju i pod tim utjecajem nastao je veći dio materijala za njihov dvostruki album “The Beatles” (poznat i kao “White album”), koji je objavljen u novembru iste godine.

1968 – Umro Little Walter (37), američki blues muzičar, pjevač i tekstopisac, čiji je revolucionarni pristup harmonici i utjecaju na sljedeće generacije uspoređen s takvim umjetnicima kao što su Django Reinhardt, Charlie Parker i Jimi Hendrix. Njegova virtuoznost i muzičke inovacije postali su fundamentalni u bluesu, te je Little Walter 2008. uvršten u The Rock and Roll Hall of Fame, kao prvi i još uvijek jedini svirač usne harmonike.

1976 – Klavijaturista Tihomir Pop Asanović (ex Time i Jugoslovenska pop selekcija) završio snimanje svog drugog samostalnog albuma koji je Jugoton objavio pod nazivom “Pop”. U studiju je okupio dio stare Time-ekipe, basistu Čarlija Novaka i bubnjara Ratka Divjaka, te Janeza Bončinu na gitari i kao pjevača, Zdenku Kovačiček, trubača Peru Ugrina i perkusionistu Bracu Doblekara. Glazbu za osam numera je napisao Pop Asanović, a stihove u tri vokalne pjesme Dado Topić. Album “Pop” je bio uvod za formiranje nove grupe Septembar, koju su osnovali Asanović i Bončina – i koja je odmah poslije snimanja ovog albuma nastavila raditi na svom izdanju “Zadnja avantura”.

1981 – Umro Mike Bloomfield (37), američki rock gitarista, koji je u 1960-im godinama bio jedan od prvih superstar rokera, a zbog originalnog stila i respektabilnog sviranja uvršten je među 100 najboljih rock gitarista svih vremena. Imao je samo 38 godina kada je umro zbog predoziranja drogom. Bio je član grupe Paul Butterfield Blues Band, čiji je istoimeni debi album iz 1965. uvršten među 500 najvećih naslova ikad. Potom je od ’67. radio s grupom Electric Flag i istovremeno objavljivao solo albume te surađivao s drugim muzičarima. Svirao je na Dylanovom albumu “Highway 61 Revisited”, a sa Al Kooperom i Stephenom Stillsom je 1968. snimio izvrsni album “Super Session”, čiji je jedan od impresivnijih trenutaka obrada Donovanove “Season of the Witch”.

1983Bonton Baya, sarajevska rock grupa osnovana početkom 1980-ih godina, završila snimanje svog prvog albuma koji je Diskoton objavio pod nazivom “El-pi”. Postavu su činili Nenad Štrbac (vokali & gitara), Zlatan Cico (bas), Nikša Bratoš (gitara), Ademir Volić (bubnjevi) i Damir Misirlić (klavijature). O autorima pjesama nema nikakve zabilješke, osim da je aranžmane uradila grupa, a produkciju obavio Nenad Neno Jurin, klavijaturista Indexa. Nekoliko songova – “Banditski je”, “Nipon elektronik”, “Kraj radne nedelje” – nakratko se ‘zavrtilo’ u programima bosanskih radio stanica, ali grupa se poslije nekog vremena ugasila, a njihov ”El-pi” kao LP ploča danas je jedan od najskupljih primjeraka na kolekcionarskom tržištu.

1984 Jugoton objavio šesti album grupe Azra “Krivo srastanje”. Materijal je sniman u oktobru i novembra prethodne godine u Cream studiju u Frankfurtu i Ante Sonic studiju u Arnheimu. Ukupno 11 numera sa Džonijem Štulićem je snimio bubnjar Boris Leiner, a umjesto Miše Hrnjaka (koji u grupi nije od kraja ’82.) bas gitaru je u nekoliko pjesama odsvirao producent i vlasnik arnheimskog studija Ante Cetinić, brat pop pjevačice Meri Cetinić. Kao popularniji naslovi izdvojili su se “3N”, “Duboko u tebi”, “Mon ami” i posebno obrada međimurskog tradicionala “Klinček stoji pod oblokom”, što je bio najveći hit albuma.

1990 Pulska punk grupa KUD Idijoti započela snimanje pjesama za svoj album samoironičnog naziva “Mi smo ovdje samo zbog para”, a snimanje su obavili u novosadskom studiju “Guru”. Produkciju je, zajedno s frontmenom i gitaristom Idijota Saletom Verudom, radio Milan Ćirić, nekadašnji član novosadske novovalne grupe Čista proza. Sa deset novih numera plus ponovno snimljenom “Bandiera Rossa” u 7-minutnoj verziji, četvorka iz Pule (Tusta – vokal, Veruda – gitara, Dr. Fric – bas i Ptica – bubnjevi) potvrdila je ono o čemu se dotada govorilo u krugovima bolje upoznatih – da su oni predvodnici nove punk generacije. Naslovna pjesma, zatim “Neću da radim za dolare”, “Minijatura” i “Kako to može?” bili su aduti za ovu tvrdnju. Zapravo, bez Pekinške patke, Pankrta i Parafa na sceni, KUD Idijoti su s ovim izdanjem postali definitivni lideri tadašnje jugoslavenske punk scene.

1997 – U2 je na prvom mjestu britanske liste singlova s pjesmom “Discoteque”, kojom je najavljen njihov deveti studijski album “Pop”, koji je objavljen 3. marta iste godine. Album su promovirali na turneji nazvanoj “Pop Mart”, u okviru koje su svirali i u Sarajevu, 23. 9. 1997.

2007 – Umro Ray Evans (92), američki autor, poznat kao polovina autorskog dvojca Evans-Livingston, koji je napisao nekoliko mjuzikla izvedenih na Broadwayu, ali su se uglavnom proslavili s nekim popularnim filmskim i televizijskim muzičkim temama. U tom partnerskom radu Ray Evans je pisao stihove dok je Jay Livingston bio autor muzike. Čuvena su dva njihova songa. Prvi je “Que Sera Sera” iz Hitchcockovog filma “Čovjek koji je znao previše” i koju pjeva američka glumica i pjevačica Doris Day, a drugi je glavna tema iz TV serije “Bonanza”. Ovaj western serijal prikazivan je punih 14 godina, od 1959. do 1973., i bio je prvi iz velike svjetske produkcije koji je prikazivan u programu tadašnje Jugoslavenske televizije, postavši nacionalni hit na malim ekranima.