jefferson_airplane_eagles-prljavo kazaliste

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1964 – Rođen Davor Gobac, osnivač i frontmen zagrebačke punk rock grupe Psihomodo pop.

1966 – Percy Sledge snimio čuvenu baladu ”When a Man Loves a Woman”, najuspješniji i najslavniji broj u svojoj karijeri, a na top listama su bile uspješne i obrade koje su snimili pjevačica-glumica Bette Midler (1980.) i američki pjevač Michael Bolotnn (1991.).

1967 – Američka rock grupa Jefferson Airplane objavila drugi album ”Surrealistic Pillow”, obilježen pjesmama “Somebody to Love” i “White Rabbit”, a ovaj broj koji je napisala pjevačica Grace Slick uvršten je u Dvoranu slavnih 500 songova koji su oblikovali rock and roll.

1972 – Rođen Billie Joe Armstrong, giitarista i vokalista grupe Green Day.

1972 – Rođen istarski pop-rock pjevač i autor Dražen Turina, poznatiji po scenskom imenu Šajeta.

1973 – U Jugotonovom studiju u Zagrebu završeno snimanje pjesama za debitantski album Josipe Lisac “Dnevnik jedne ljubavi”. Prema brojnim ocjenama, ovaj album je jedan od najboljih domaćih rock debija ikad i prvi trenutak kada se domaći rock izjednačio sa vrhunskom svjetskom produkcijom. Muziku za deset numera napisao je Karlo Metikoš, muž Josipe Lisac, dok je Ivica Krajač (ex 4 M), autor svih stihova. “O jednoj mladosti”, “Sreća” i “Ležaj od suza” najpoznatije su pjesme s ovog albuma.

1975 – Objavljen debitantski album australske hard rock grupe AC/DC “High Voltage”. Uz obradu “Baby, Please Dont Go” i sedam autorskih pjesama koje su napisali Angus Young, Malcolm Young i Bon Scott, album nije postigao naročite rezultate, ali s njim je započela karijera jednog od nauspješnijih i koncertno najatraktivnijih hard rock bendova općenito.

1976 – Asylum Records izdao prvu kompilaciju američke rock grupe Eagles pod nazivom “Their Greatest Hits (1971-1975”. S deset pjesama, među kojima su “Take It Easy”, “Witchy Woman” i “Desperado”, bilo je to jedno od bezbrojnih kompilacijskih izdanja koja su se pojavljivala na tržištu – ali će se vrlo brzo pokazati, ipak, jedinstvenim. “Njihovi najveći hitovi” samo sedam dana kasnije za prodanih milion primjeraka dobili su prvi platinasti certifikat! Do kraja stoljeća prikupili su ih ukupno 26 (!) samo u Americi. Ukupna svjetska prodaja premašila je 40 miliona kopija i album je postao šesti najbolje prodavani naslov ikad, iza “Thrillera” Michaela Jacksona (1982.), “Back In Black” grupe AC/DC (1980.), “The Dark Side of the Moon” Pink Floyda (1973.), “The Bodyguard” Whitney Houston (1992). i “Bat Out of Hell” Meat Loafa (1977.).

1978 – Engleska art pop / art rock pjevačica i autorica Kate Bush objavila debitantski album ”The Kick Inside”.

1993 – Prljavo kazalište završilo rad na svom devetom albumu “Lupi petama…”. Puni naziv naslovne pjesme glasi “Lupi petama, reci sve za Hrvatsku” i u njoj dominira patriotski naboj zbog rata koji je trajao u Hrvatskoj. Druga slična tema je “Pet dana ratujem, subotom se zaljubljujem”. Do tada već prepoznatljivi po baladama, koje su postale njihov novi zaštitni znak i najjači adut kod publike, Prljavci su i na ovom izdanju snimili dvije koje su se izdvojile – “Tu noć kada si se udavala” i “Kiše jesenje”. No, prvi puta je metamorfozu od buntovnih punkera s kraja 70-ih do mainstream rock izvođača zaokružila pjesma s utjecajem folklora. Atmosferu numere “Uzalud vam trud svirači” obojio je tamburaški sastav iz Vinkovaca – a ona je postala i najveći hit albuma.