Davorin Popović - Adi Lukovac

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Paul McCartney, član Beatlesa, pjevač, basista, autor, multi-instrumentalist, rock producent, filmski producent i aktivist za zaštitu životinja.

1961 – Rođena Alison Moyet, engleska pop autorica i pjevačica, prepoznatljivog blues glasa.

1967 – Hendriov nastup na Montereyu, 18. 6. 1967., bio je prektično njegov debi nastup u SAD i svakako jedan od najupečatljivijih u istoriji rocka, kojeg je, među ostalim, začinila izvrsna heavy-soul verzija Dylanove ”Like A Rolling Stone” kao vrhunac nastupa.

1971 – Rođen Nathan Morris, pjevač i suosnivač grupe Boyz II Men.

1977 – Vjenčali se bubnjar američke grupe Talking Head, Chris Fantz, i basistica u bendu, Tina Weymouth i tako je Talking Heads dobio najskladniju ritam sekciju u svijetu rocka.

1979 – Hard rock grupa The Knack iz Los Angelesa objavila debitantsko izdanje, singl “My Sharona”, koja je postala jedna od pjesama godine u Americi i svakako njihov najslavniji naslov u cijelom opusu.

1979 – Dva dana poslije svog 21. rođendana, tada potpuno anonimni Zoran Predin u Mariboru osniva svoju rock grupu Lačni Franz. Kao gimnazijalac pisao je poeziju i na nagovor lokalne grupe Rdeči dečki uradio je nekoliko tekstova za rock pjesme, ali ih nije dao njima. Umjesto toga, iako bez ikakvog ranijeg glazbenog iskustva, počeo je smišljati melodije na te svoje stihove. Slaveći rođendan na Pohorju, u opuštenoj atmosferi ih je i zapjevao, što će se pokazati sudbonosnim. U društvu je bio Oto Rimele, tada gitarista grupe Zevs, koja je upravo trebala pjevača, te je pozvao Predina na probu. A na njegov je prijedlog onda grupa promijenila i ime te je nazvana Lačni Franz. Osim Predina i Rimelea, u sastavu su bili Mirko Kosi (klavijature), Zoran Stjepanovič (bas) i Andrej Pintarič (bubnjevi).

1981 – Sarajevska diskografska kuća Diskoton objavila prvi autentični album kantautorice Jadranke Stojaković pod nazivom “Svitanje”. Prethodno LP izdanje “Jadranka” (PGP RTB, 1976.) bilo je tek kompilacija pjesama ranije objavljenih na singlovima, no na ovom Jadranka premijerno predstavlja osam novih songova. Komponirala ih je na stihove Alekse Šantića, Duška Trifunovića, Desanke Maksimović, Slobodana Svrze i Marine Tucaković, a aranžmane je uradio Rajko Dujmić, dajući pjesmama nešto više pop-rock ugođaja nego na ranijim snimkama pjevačice. Pjesme “Osjećam da neko dolazi” i “Čarobnjaci” spadaju među zapaženije, ali apsolutni hit albuma postala je pjesma “Što te nema”, obrada bosanske sevdalinke prema stihovima mostarskog pjesnika Alekse Šantića. Ona je obilježila cijelu karijeru Jadranke Stojaković, postajući njezin najslavniji naslov.

1984 – Jugoton izdao prvi album zagrebačke rock grupe Regata pod nazivom “Noćna regata”. Grupu je godinu ranije formirao gitarista Nikola Gečević Koce, glavni autor pjesama, a izdanje je proslavila ”Andrea”, jedan od najvećih hitova te godine i svakako najpoznatiji naslov grupe Regata.

1990 – U izdanju Jugotona pojavilo se drugo samostalno studijsko izdanje Džonija Štulića pod nazivom “Balegari ne vjeruju sreći” i to na dva formata – kao vinilna ploča i CD. Iako grupa Azra u ovom trenutku formalno još nije raspuštena, Štulić je album snimio sa Sevdah Shuttle Bandom, u čijoj postavi su bili Jurica Pađen (gitara), Tomislav Šojat (bas) i Branko Knežević (bubnjevi). Od ukupno 18 songova, Džoni je napisao muziku za 15 i među njima su se izdvojili “Voljela me nije ni jedna” i “Meni se dušo od tebe ne rastaje”. Među preostale tri pjesme, koji su obrade, dvije su posebno upečatljive – “Leute moj” iz repertoara kultnog splitskog kantautora Tome Bebića i “Usne vrele Višnje”, Džonijev prepjev američkog folk tradicionala “Lilly of the West”, koji su ranije snimili Bob Dylan, Joan Baez, The Chieftains, Mark Knopfler i brojni drugi.

1996 – Američka pjevačica Toni Braxton objavila svoj 2. album pod nazivom “Secrets”, a obilježila ga je pjesma “Un-Break My Heart”, megahit u cijelom svijetu, i zahvaljujući njoj album je osvojio dvije Grammy nagrade – u kategorijama “Best Female Pop Vocal Performance” i “Best Female R&B Vocal Performance”.

2001 – Umro pjevač Indexa Davorin Popović (55), nakon kratke i teške bolesti. Karijeru je počeo u lokalnoj grupi Pauk, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine, nekoliko mjeseci prije nego što će u grupu doći i Slobodan Bodo Kovačević. Davorin i Bodo su bili jedini članovi Indexa koji su od tih prvih godina do kraja postojanja benda bili konstantni u postavi. Uz dva studijska albuma i više od 30 singlova s Indexima, Davorin Popović je objavio i tri solo albuma, na kojima su opet svirali i uglavnom pjesme pisali članovi Indexa. Godine 1995. Davorin je s pjesmom “21. vijek” predstavljao BiH na Eurosongu. Posljednji koncert Davorina Popovića i Indexa bio je 6. 5. 2001. u Banja Luci. U njegovu počast, godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine, nazvana je “Davorin”, a prva nagrada za životno djelo dodijeljena je Indexima.

2006 – Poginuo Adi Lukovac (36), jedan od kreativnih simbola moderne muzičke scene i jedan od pionira elektronske muzike u BiH. Stradao je u automobilskoj nesreći nadomak Sarajeva. Sa grupom Ornamenti začetnik je ideje elektro ambijentalnog etna i objavili su dva albuma, “Movements” (1999) i “Fluid” (2001). Surađivao je s Dinom Merlinom na albumu “Sredinom”, a radio je i svoje autorske solo projekte, među kojima je soundtrack filma “Remake”. Dobitnik je pet “Davorina”, godišnje muzičke nagrade u BiH, 2002. i 2004.

2018 – Ubijen XXXTentacion (20), američki reper pravoga imena Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy. U medijima su ga opisivali kao jednog od najkontroverznijih muzičara, jer se godinama suočavao s optužbama za nasilje u obitelji i brojna druga kaznena djela, ali su ga u hip hop svijetu smatrali velikim potencijalom nakon što je objavio dva albuma.