Ivo Robic-Dire Straits-Zoran Miščević

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1915 – Rođen Muddy Waters, pravim imenom McKinley Morganfield, američki blues pjevač i gitarista, nazvan ocem “Chicago bluesa”.

1952 – Rođen Gary Moore, irski blues rock gitarista, koji je već sa 16 godina počeo karijeru u irskom bendu Skid Row zajedno sa Philom Lynottom, da bi nakon toga s njim svirao i u njegovom čuvenom sastavu Thin Lizzy, te nastavio solo karijeru.

1959 – Ivo Robić u pohodu na svjetsku scenu. Na današnji dan 1959. godine zagrebački pjevač Ivo Robić, već zvijezda u tadašnjoj Jugoslaviji, snimio je u Hamburgu pjesme njemačkog kompozitora Petera Moessera “Ay, ay, ay, Paloma” i “Morgen” – i to je bio početak svjetskog diskografskog uspjeha Mr. Morgena, kako je ubrzo nazvan zahvaljujući tom velikom internacionalnom hitu. Najzaslužnija za ovu priču je Robićeva supruga Marta. Naime, godinu ranije on je u tadašnjoj Čehoslovačkoj snimio album s nekim onovremenim svjetskim pop standardima. U toj su zemlji postojali sjajni orkestri, ali publika je tražila “stranog pjevača” i čehoslovački producenti su odabrali Ivu Robića, što se pokazalo punim pogotkom. Marta Robić je pak bila uvjerena da glas njenog muža jednako može oduševiti publiku i diljem Europe, pa je pjesme snimljene u Pragu počela slati redom svim velikim svjetskim diskografima. I njemački Polydor je koncem ’58. pozvao pjevača na probno snimanje. Ostalo je povijest… Ako niste znali: Jedna od najslušanijih radio stanica iz tog doba, Radio Luxemburg, ustanovila je 1959. godine nagradu “Zlatni lav”, a Ivo Robić je brončani trofej dobio za pjesmu “Morgen” 3. aprila 1960.

1968 – All Night Blues Session. Jimi Hendrix, B.B. King, Buddy Guy, Joni Mitchell, Al Kooper i Ted Nugent okupili su se u The New Generation Club, New York, nakon što su čuli da je tog dana u atentatu ubijen Martin Luther King i priredili su spontani “All Night Blues and Rock Session”.

1974 – Jugoton objavio singl beogradske YU grupe s pjesmama “Drveni most” i “Živi pesak”, autora Miodraga Bate Kostića. Pjesme se nisu našle na studijskom albumu “Kako to da svaki dan”, koji je također objavljen iste godine.

1975 – Rođen Vanja Alič, pjevač i osnivač novogoričke rock grupe Zaklonišče prepeva.

1980 – Rođen Johnny Borrell, gitarista i frontman britanske indie rock grupe Razorlight.

1985 – Dire Straits iz Dubrovnika na svjetsku turneju. Nakon što je u završila snimanje svog petog studijskog albuma “Brothers in Arms”, engleska rock grupa Dire Straits stigla u Dubrovnik, odnosno Cavtat, koji su odabrali za pripreme za svjetsku turneju kojom će promovirati novi album. U Dubrovniku su, potkraj priprema, organizirali i konferenciju za jugoslavenske novinare, na kojoj je lider grupe Mark Knoplfer predstavio novog gitarista Jacka Sonnija. No, presica je imala i puno veći značaj. Na njoj je prezentirano CD izdanje “Brothers in Arms”, koje je u povijest ušlo kao prvi album na novom compact-disc formatu čija je prodaja premašila milion primjeraka. Također, naslovna pjesma je bila prvi CD-singl koji se pojavio u svijetu. Zahvaljujući hitovima “Money for Nothing”, “So Far Away”, “Your Latest Trick” i impresivnoj baladi “Brothers in Arms”, album je ostvario ukupnu prodaju veću od 30 miliona komada, a Rolling Stone ga je izabrao i među 500 najvećih u rocku ikada. Svjetsku su turneju Dire Straits i započeli u Jugoslaviji, stadionskim koncertom u Splitu 25. 4. Potom su izveli dva koncerta u Izraelu te po jedan u Grčkoj i Švicarskoj, a onda su ponovo stigli do Jugoslavije: 10. i 11. 5. svirali su u Beogradu u dvorani Pionir, 12. 5. u Zagrebu u Domu sportova i 13. 5. u ljubljanskom Tivoliju. Ako niste znali: CD “Brothers In Arms” zvanično se na svjetskom tržištu pojavio 13. 5. 1985. i jugoslavenski novinari su bili prvi koji su ga vidjeli. No, puno je zanimljiviji podatak da je to bio i prvi CD koji se pojavio na tržištu tadašnje Jugoslavije, i to istovremeno kada i u svijetu. Licencno ga je objavio PGP RTB.

1995 – Umo Zoran Miščević (50), jedan od pionira rock muzike na ovim prostorima. Bio je pjevač i lider grupe Siluete, koja je u Beogradu osnovana krajem 1961. godine, a ime su odabrali po engleskoj grupi The Shadows (Sjene) koja je u to vrijeme bila najveći uzor gotovo svim ranim rock and roll sastavima u Jugoslaviji. Siluete su između 1966. i ’69. snimili seriju singlova, uz napomenu – u to vrijeme ni jedan od rock sastava nije dobio šansu od diskografa da objavi i cijeli album. Na spomenutim singlovima grupa je snimila uglavnom obrade, odnosno prepjeve nekih svjetskih hitova kao što su “Dona” i “Catch the Wind”, odnosno “Uhvati vetar” iz repertoara Donovana, “To Love Somebody” grupe Bee Gess – u prijevodu “Voleti nekog” i “Uzmi ili ostavi” (“Take It, Or Leave It” Rolling Stonesa). Nakon višegodišnjeg prekida u radu, Siluete su sredinom 70-ih objavile još dva singla, a prvi albumu – koji je, zapravo, kompilacija njihovih ranih radova – objavljen je 2000. godine pod nazivom “VIS Siluete”. Ako niste znali: Grupa Siluete je ostvarila dva rijetka rekorda u svojoj karijeri. Prvi kada su za doček Nove godine 1968. u Beogradu svirali 23 sata bez prestanka, a drugi njihov rekord je broj muzičara koji je prošao kroz grupu tokom dvadesetak godina – Zoran Miščević je u svojoj evidenciji pobrojao 185 instrumentalista koji su svirali u Siluetama, što je najvjerovatnije i svjetski rekord.