Bob Hite - Kurt Cobain - Cozy Powell - Layne Staley

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Alan Clarke, pjevač i jedan od osnivača britanske beat grupe The Hollies.

1965 – Rođen Mike McCready, gitarista i suosnivač američkog rock benda Pearl Jam.

1981 – Bijelo dugme održallo koncert u zagrebačkom klubu Kulušić, čiji je snimak objavljen kao live album naslovljen samo po datumu koncerta. Uz poznate pjesme grupe, “Bitanga i princeza”, “Ipak, poželim neko pismo”, “Doživjeti stotu”, “Na zadnjem sjedištu moga auta” i druge, na albumu je zabilježena i jedna nova – obrada hita Indexa “Sve ove godine” u ska ritmu. Ovu je pjesmu Bijelo dugme izvodilo na koncertima, ali je nikada nisu snimili u studiju.

1981 – Umro Bob Hite (36), vodeći pjevač i jedan od osnivača američke blues rock / boogie grupe Canned Heat. Zbog svoje iznimne korpulencije nosio je nadimak Bear – Medvjed. Grupa je 1970. imala hit pjesmu na britanskoj i američkoj listi “Lets Work Together”. Do Hiteove smrti Canned Heat je objavio 15 albuma, a do 2007. još više od 20.

1983 – Beogradski pjevač Slobodan Boba Stefanović, poslije niza singlova, objavio prvi album “Tornado” sa 10 pop pjesama aranžmanski obojenih bliže rock izrazu, zahvaljujući instrumentalistima koje je okupio – uz gitarista Velibora Kacla iz nekadašnjih Zlatnih dečaka, u kojima je Boba i počeo karijeru, tu su bili Josip Boček te klavijaturista Laza Ristovski. Nova verzija njegove hit balade “Obriši suze draga” i naslovna “Tornado” najzapaženije su numere izdanja. Ako niste znali: Boba Stefanović i Zlatni dečaci prva su ovdašnja rock grupa koja je svirala u Engleskoj. Poznati voditelj Radio Beograda i autor kultne emisije “Veče uz radio”, Nikola Karaklajić, koji je bio i internacionalni šahovski velemajstor, poveo ih je sa sobom kada je 1963. sudjelovao na jednom turniru, a vize su i mladi rokeri dobili – kao šahisti.

1985 – U 15:50 po Greenwichu više od 8.000 radio stanica diljem svijeta istovremeno je emitiralo pjesmu “We Are The World”, koju su napisali Michael Jackson i Lionel Richie za projekt “USA For Africa”.

1988 – Jugoton izdao drugi solistički album Massima Savića “Riječi čarobne”. Izdanje donosi komercijalnije pjesme u rasponu od popa do country i etno world stilova, a zapaženije su bile “Kad čovjek voli ženu” i “Moja Ljubica” te country numera “Sunce sja, trava miriše” u kojoj gostuju Bebi Dol i Plava trava zaborava.

1994 – Ubio se Kurt Cobain. Hicem iz sačmarice koju je kupio nekoliko dana ranije ubio se Kurt Cobain, rock zvijezda, frontman grupe Nirvana. Imao je 27 godina. Nirvana i Cobain su bili na vrhuncu planetarne slave. Sa svojim drugim albumom “Nevermind” iz 1991. godine, proglašenim jednim od najboljih rock albuma svih vremena, a Cobainovom pjesmom “Smells Like Teen Spirit” učinili su da grunge, podžanr alternativnog rocka, postane mainstream. Objavili su tri albuma – Bleach (1989), Nevermind (991) i In Utero (1993).

1998 – U automobilskoj nesreći poginuo Cozy Powell (51), britanski rock bubnjar. Radio je sa Whitesnake, ELP, Black Sabbath, Rainbow i ELP spin-off sastavom Emerson, Lake, & Powell, te svirao na albumima ili nastupima Donovana, Rogera Daltreya, Jacka Brucea, Jeffa Becka, Garyja Moorea i Briana Maya. Objavio je i četiri solo albuma, a najpoznatija njegova pjesma iz solo karijere je instrumentalna bubnjarska numera “Dance With The Devil” iz 1973.

2002 – Umro Layne Staley, pjevač grupe Alice in Chains, uz Nirvanu i Pearl Jam još jednog slavnog grunge rock sastava iz Seattlea. Staley je podlegao dugogodišnjoj ovisnosti o drogama. Imao je 34 godine. S grupom je objavio tri studijska albuma – zadnji pod nazivom “Alice in Chains” iz 1995.

2006 – Umro Gene Pitney (65), američki pjevač. Bio je među onima koji su pomogli Rolling Stonesima u proboju na američko tržište. Jagger i Richards su napisali za njega pjesmu “That Girl Belongs to Yesterday” koja je 1964. bila njihovo prvo autorsko djelo na američkoj top listi. Među svojim prvim uspjesima imao američki hit “Only Love Can Break A Heart”, a 1989. pjesmu u duetu sa Marcom Almondom “Somethings Gotten Hold Of My Heart” na prvom mjestu britanske top liste.