Robert-Johnson

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1899Prvi juke-box u svijetu postavljen u hotelu Palais Royal u San Franciscu.

1926 – Rođen američki blues pjevač i gitarista Robert Lee Burnside, puno poznatiji kao R. L. Burnside.

1936 – Pionir delta bluesa Robert Johnson, legendarni pjevač i gitarista oko kojeg je isprepleten mit da je na jednoj raskrsnici prodao dušu vragu da bi bio najbolji bluzer, snimio svoju autorsku pjesmu “Sweet Home Chicago”, jednu od numera koja je postala blues standard.

1970George Harrison na singlu objavio pjesmu “My Sweet Lord”, kao najavu trostrukog albuma “All Things Must Pass”.

1970Cat Stevens objavio četvrti album “Tea for the Tllerman”, kojeg su obilježile pjesme “Wild World” i “Father and Son”.

1975Bijelo dugme u Londonu završilo snimanje drugog albuma “Šta bi dao da si na mom mjestu” u produkciji Neila Harrisona, a mastering je obavljen u Abbey Road studiju u kojem su radili Beatlesi.

1979 – Engleski post punk bend Public Image Ltd, predvođen pjevačem Johnnyjem Rottenom (ex Sex Pistols) objavio drugi album ”Metal Box”, jedan od 500 najvećih albuma svih vremena i ubvršten u knjigu ”1001 Albums You Must Hear Before You Die”, a obilježile su ga pjesme “Albatross”, “Poptones”, “Careering”, “Chant” i “Radio 4”.

1981AC/DC objavio osmi studijski album “For Those About to Rock (We Salute You)”, koji su neki ugledni kritičari ocijenili kao njihovo najbolje ostvarenje, a izdvojile su se naslovna pjesma i “Let’s Get It Up”.

1993 – Američki reper Snoop Dogg objavio debitantski album ”Doggystyle”, čiju prodaju od 18 miliona kopija nije nadmašilo ni jedno njegovo kasnije izdanje, a album je u brojnim izborima svrstan među najbolja hip hop ostvarenja ikada. Uspješni brojevi bili su “Who Am I? (What’s My Name?)”, “Lodi Dodi” i “Doggy Dogg World”.

1994 – Umro Tommy Boyce, američki pjevač i autor, član dueta Boyce and Hart, a poznat kao autor pjesama za grupu The Monkees, među kojima su najslavnije “(Theme from) The Monkees” i “Last Train To Clarksville”. U enciklopediji rock and rolla zabilježeno je da su Tommy Boyce i Bobby Hart napisali više od 300 kompozicija i prodali oko 42 miliona nosača zvuka.

1995Umro Junior Walker, američki soul pjevač. Sa grupom The All Stars bio je jedan od najpoznatijih izvođača Motown Recordsa.

1997 – Nakon dvomjesečnog snimanja i miksanja u “Dust Music” studiju u njemačkom Hilchenbachu, Branimir Džoni Štulić završio rad na albumu “Blase” koji je potpisan kao izdanje grupe Azra.

2005 – Robbie Williams dospio u knjigu Guinnessovih rekorda, jer je prodao 1,6 miliona ulaznica za svoju svjetsku turneju planiranu za 2006. godinu – u samo jednom danu. ”Close Encounters Tour” je počeo 10. 4. i trajao do 18. 12. 2006. Wllliams je promovirao svoj album “Intensive Care”, objavljen u oktobru 2005. godine, a zanimljivo je da je prije isteka spomenute turneje, u oktobru naredne godine objavljen naredni album “Rudebox”.

2008Gitarista zvanično mrtav. Gotovo punih 14 godina nakon što je nestao, na današnji dan 2008. godine, na zahtjev roditelja, sud je zvanično proglasio mrtvim Richeyja Edwardsa, gitaristu velške rock grupe Manic Street Preachers. Richey je nestao 1. 2. 1995. i njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Zbog toga što mu je ranije dijagnosticirana depresija, pretpostavka je da se ubio. S grupom Manic Street Preachers Richey je snimio njihova prva tri albuma, na kojima su on i basista Nicky Wire bili autori stihova za sve pjesme. Najpoznatije su “Faster” i “Revol”.