Na današnji dan u svijetu muzike: 24. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1962 – Rođen John Squire, engleski rock gitarist i autor, suosnivač alternativne rock grupe The Stone Roses.

1966 – Manje od sedam mjeseci nakon snimanja albuma “Revolver”, The Beatles su se vratili Abbey Road Studio i na današnji dan 1966. započeli snimanje svog osmog albuma ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, koje je potrajalo 129 dana, odnosno oko 400 radnih sati, a izdanje je objavljeno 26. 5. 1967.

1970 – Američka grupa Grateful Dead objavila peti album ”America Beauty”, uvršten u izbor 500 najvećih u rocku svih vremena. Istaknute pjesme: “Truckin”, “Box of Rain”, “Sugar Magnolia” i “Friend of the Devil”.

1972Lou Reed na singlu objavio pjesme “Walk on the Wild Side” i “A Perfect Day”, obje sa albuma ”Transformer”. Prvi broj je prihvaćen u radijskim programima, uprkos tabu temama kojima se bavi, kao što su transseksualci, droga, muška prostitucija i oralni seks, a kao prvi Reedov internacionalni hit obilježio je cijelu Reedovu karijeru..

1978 – Objavljen “Blondes Have More Fun”, deveti studijski album Roda Stewarta, zanimljiv samo zbog jedne uspješne pjesme, “Da Ya Think I’m Sexy?”.

1981 – Objavljen šesti studijski album Parnog valjka “Vrijeme je na našoj strani”. Uz balade “Kao ti” i “Staška”, te hitove “Moje dnevne paranoje” i “Vrijeme je na našoj strani”, ovaj album je učvrstio poziciju Parnog valjka kao mainstream grupe na tadašnjoj domaćoj rock sceni.

1985Umro Big Joe Turner (74), američki blues i rock and roll izvođač i autor. Prvu uspješnu pjesmu snimio je 1954. i riječ je o “Shake Ratle and Roll”, koja je veliki hit postala tek kada je obradu samo nekoliko mjeseci kasnije snimio i Bill Haley & His Comets. Razumljivo – Bill Haley je bio bijelac, a Joe Turner crnac, ali ipak je Turnerova originalna izvedba rangirana kao 126. na listi 500 najvećih songova svih vremena. Joe je uskoro dobio nadimak Veliki, te “The Boss of the Blues”, nakon što je objavio album pod ovim nazivom. Godine 1956. snimio je i staru blues pjesmu “Corrine, Corrina”, čija je prodaja iznosila za to vrijeme fantastična četiri miliona primjeraka. Ovaj song je kasnije snimilo 20-ak izvođača, među kojima su Bob Dylan, Rolling Stones i Eric Clapton, koji je svoju verziju nazvao “Alberta, Alberta”. Joe Turner je uvršten u blues Dvoranu slavnih i rock and roll Dvoranu slavnih izvođača.

1986 Plavi orkestar završio dvojmjesečno snimanje svog drugog albuma “Smrt fašizmu”.

1988 – Bregovićeva izdavačka kuća Kamarad u partnerstvu sa Diskotonom izdala deveti album Bijelog dugmeta ”Ćiribiribela” sa istaknutim pjesmama “Napile se ulice”, “Šta ima novo”, “Ako ima Boga”, “Nakon svih ovih godina” i “Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim”. Ako niste znali: Za pjesmu “Đurđevdan” je, negdje u ruralnim krajevima Srbije, sniman spot u gotovo istom maniru filma “Dom za vješanje”. Međutim, ideja reditelja o uniformama koje su trebali obući članovi grupe nije se svidjela Alenu Islamoviću, koji je čak prijetio da će napustiti grupu. Iako na njima nije bilo oznaka, neki njeni dijelovi su previše podsjećali na odore koje su u Drugom svjetskom ratu nosili četnici. Redatelj je, onda, odustao od svoje ideje, ali svejedno – snimljeni spot je samo jednom emitiran u programu beogradske Televizije i sklonjen u ‘bunker’.

1990 – Legendarna američka punk grupa Ramones održala prve koncerte na ovim prostorima, 24. 11. u velikoj dvorani Doma sportova u Zagrebu i dan kasnije u ljubljanskom Tivoliju, a na oba predgrupa su im bili Psihomodo pop.

1991 – Umro Freddie Mercury (45), pjevač engleske rock grupe Queen. Osim što je bio jedinstven po svojemu moćnom glasu i karizmatskoj osobenosti, imao je i značajnu autorsku ulogu, napisavši neke od najvećih hitova grupe, kao “Bohemian Rhapsody”, “Killer Queen”, “Somebody to Love”, “Don’t Stop Me Now”, “We Are the Champions” i “Crazy Little Thing Called Love”. Mercury je objavio i dva solo albuma, a na drugom “Barcelona” gošća mu je bila slavna operna sopranistica Montserrat Caballé. Do svoje smrti, sa grupom Queen je snimio 14 studijskih albuma.

1993Umro Albert Collins (61), američki blues gitarista i pjevač. Svoj prvi bend osnovao je 1952. godine, a kada je krajem decenije počeo svirati Fender Telecaster gitaru, stvarajući svoj autentični stil trzanja žica prstima, dobio je prvi nadimak “Gospodar Telecastera”. Do smrti je snimio 15 studijskih albuma. “Don’t Lose Your Cool” je 1983. proglašen za blues album godine, a za “Showdown!” iz 1985. Collins je nagrađen Grammyjem. Osim rada na vlastitim albumima, Albert Collins je solo gitaru svirao na tri albuma Garryja Moora, na dva albuma Davida Bowiea, a gostovao je i na pojedinim izdanjima koja su snimili Jack Bruce, John Mayall, B.B. King i drugi.

1995 – Američki alternativni rock bend The Smashing Pumpkins izdao treći album “Mellon Collie and the Infinite Sadness”, što je njihovo najuspješnije izdanje u opusu, a pjesme ”Bullet with Butterfly Wings“, ”1979“, ”Tonight, Tonight“ i ”Thirty-Three“ postali su prvi top 40 hitovi benda.

2008 – U beogradskom Zvezdara teatru premijerno izvedena predstava “Nesvrstana strana muzike”, kao nastavak hit komada “Smešna strana muzike”, koji se igrao punih osam godina, od 1998. do 2005.