Korni grupa - Bijelo dugme, omot Pljuni i zapjevaj

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Rođen Percy Sledge, američki R&B i soul izvođač, najpoznatiji po baladi iz 1966. “When A Man Loves A Woman”.

1970 – Rođen Vedran Križan, riječki rock klavijaturist, član grupa Putokazi, Denis & Denis, Laufer, Urban & 4 i Fiumens.

1974Korni grupa, beogradski progresivni jazz-rock sastav, u Studiju M RTV Novi Sad izvela dva (popodnevni i večernji) oproštajna koncerta. Njihov osnivač i lider Kornelije Kovač zvanično je bend raspustio šest dana kasnije, 1. 12., a učinio je to zbog nezadovoljstva prijemom internacionalnog izdanja albuma “Not An Ordinary Life”, koji su krajem 1973. snimili u Italiji na engleskom jeziku. Nastupe su snimili u produkciji Kornelija i Vitomira Simurdića, urednika koncertnih gostovanja, a dio tog materijala objavljen je na dvostrukom albumu “Mrtvo more” (PGP RTB, 1975. ). Riječ je o pjesmama “Čovek sa belom zastavom” (6:24), “Blues” (9:59) i “Put za istok” (19:38). Na oproštajnom koncertu nastupili su: Kornelije Kovač (klavijature), Zlatko Pejaković (vokal), Josip Boček (solo gitara), Bojan Hreljac (bas) i Vladimir Furduj (bubnjevi).

1974 – Umro Nick Drake, engleski kantautor. Snimio je samo tri albuma prije smrti u 26. godini od predoziranja antidepresivima i svi su vrednovani kao klasici rocka izabrani među 500 najvećih izdanja – “Five Leaves Left” (1969.), “Bryter Layter” (1971.) i “Pink Moon” (1972.). Neki od poznatijih songova su “River Man”, “Hazey Jane”, “Pink Moon”, “Place to Be”.

1976 – Jugoton objavio album grupe Teška industrija istoga naziva. Članovi benda u to vrijeme bili su Darko Arkus, Gabor Lenđel, Munib Zoranić, Vedad Hadžiabdić i pjevač Goran Kovačević. Sve pjesme napisao je klavijaturist Lenđel, a album je producirao Nikola Borota Radovan. Najpoznatija pjesma  zdanja je “Ala imam ružnu curu”.

1976 – Grupa The Band održala koncert u San Franciscu koji je snimljen za film ”The Last Waltz”, a bio je njihov posljednji nastup.

1986 – Objavljen osmi studijski album Bijelog dugmeta “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”. S novim i trećim pjevačem Alenom Islamovićem, koji je naslijedio Mladena Vojičića Tifu, album je ponudio kao najveći hit pjesmu ”Hajdemo u planine” (u vokalnoj izvedbi Gorana Bregovića), te ”A i ti me iznevjeri”, ”Noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne” i jednu od najpopularnijih balada u cijelom opusu, ”Ružica si bila, sada više nisi”.

1992 – Održana svjetska premijera romantičnog trilera ”Bodyguard”, kojeg je obilježila megahit balada “I Will Always Love You” u izvedbi Whitney Houston, dok je cjelokupna muzika iz filma postala najbolje prodavani soundtrack svih vremena.

1997 – Američki glumac Will Smith objavio svoj debitantski solo album ”Big Willie Style”, čiji favorit je pjesma “Men in Black” iz istoimenog filma.

2005Umro Đorđe Kisić, bubnjar sa najdužim stažom u Indexima. Grupa je promijenila čak šest bubnjara, a Kisić se prvi put pridružio Indexima u ljeto 1963. godine, smjenjujući njihovog prvog bubnjara Nedu Hadžihasanovića. U grupi je ostao do 1968., kada ga je zamijenio Miroslav Šaranović. Kisić se u Indexe vraćao u više navrata, a zadnji put je u postavi bio u ratnim i poratnim godinama do 1999., smjenjujući se povremeno s njihovim tadašnjim stalnim bubnjarom Pecom Petejom.

2007 – Američki rock bend OneRepublic objavio debitantski album ”Dreaming Out Loud” koji ih je izbacio u svjetski vrh zahvaljujući hit naslovima “Apologize” i “Stop and Stare”.

2008 – Objavljen soundtrack filma ”Slumdog Millionaire”, nagrađen najvećim svjetsim priznanjima za muziku – BAFTA, Zlatni glubus, te dva Oscara, za najbolji muzički rezultat i najbolju originalnu pjesmu “Jai Ho”, koju je u engleskoj varijanti snimila američka girl grupa The Pussycat Dolls.