Indexi - Djavoli, RHCP, Drazen Vrdoljak

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. maj / svibanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Richie Furay, gitarista i vokal u grupama Buffalo Springfield i Poco.

1945 – Rođen Steve Katz, gitarista, pjevač i suosnivač američke jazz rock grupe Blood Sweat & Tears.

1949 – Rođen Billy Joel, američki pjevač, pijanista i songwriter.

1959 – Rođen Miroslav Vicko Milatović, bubnjar Riblje čorbe.

1962 – Rođen Dave Gahan, pjevač britanske new wave / synth pop grupe Depeche Mode.

1963 – Rođena Sanja Doležal, pop pjevačica i članica grupe Novi fosili.

1971 – Rođen Paul Guigsy McGuigan, basista i jedan od četiri osnivača britanske grupe Oasis.

1973 – Indexi s ‘Predaj se srce’ na velika vrata ulaze u svijet pop muzike. Na današnji dan Jugoton je objavio singl Indexa s pjesmom “Predaj se srce”, prvom koju je za njih, kao autor muzike i teksta, napisao poznati beogradski festivalski hitmejker Aleksandar Korać. S njom su prethodnog mjeseca nastupili na festivalu Vaš šlager sezone i dogodilo se da su, nakon ukupno 17 festivalskih izvedbi u prethodnim godinama, ostvarili prvu pobjedu. Važnije od tog prvog formalnog trofeja, pjesma “Predaj se srce” predstavlja sudbonosnu prekretnicu u karijeri Indexa. Grupa koja je do tada vrijedila kao avangardni rock sastav, koja je samo četiri mjeseca ranije objavila singl s veličanstvenim brojevima psihodeličnog rocka, “Plima”, “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” i “Ugasila je plamen”, koja je u opusu nanizala klasike kao “Svijet u kome živim”, “Da sam ja netko”, “Krivac si ti”, “Balada” ili “Hej ti, mlado momče” – od ovog se trenutka okreće šlagerskim i festivalskim pop pjesmama. Rock publika ih se ubrzo odriče, ali tek od sada oni postaju globalno popularni sastav, s puno većim brojem novih fanova nego što ih imali kao rokeri. Izdavač je na drugu stranu singla uvrstio pjesmu “Budi kao more”, koju je komponirao Slobodan Bodo Kovačević i tekst napisao Fadil Redžić. Za potvrdu izrečenog: izdanje je postalo najprodavanije u dotadašnjoj karijeri Indexa. Ako niste znali: Antun Tuna Marković, vjerovatno najpoznatiji tonski snimatelj u studijima RTV Sarajevo, obavio je najveći broj snimanja za Indexe, dobivajući isključivo svoju redovnu mjesečnu plaću. Zbog toga su Indexi smislili makar djelomičnu kompenzaciju za njega: na košuljicu snimka pjesme “Predaj se srce”, koja se dostavljala ZAMP-u, upisali su ga – kao šestog izvođača! Tako je Tuna počeo dobivati honorar od izvođačkih prava ove numere.

1984 – Zagrebačka country grupa Plava trava zaborava održala je solistički koncert u klubu Kulušić u Zagrebu, koji je snimljen i objavljen kao njihovo debitantsko diskografsko izdanje, prigodno nazvano “Live”.

1981 – Premijerno emitirana prva epizoda ”Top liste nadrealista, serijala koji je u programu Radio Sarajeva predstavljao revoluciju u žanru društvene i političke satire.

1986 – Splitska rockabilly / r’n’r grupa Đavoli objavila debi album “Ljubav i moda”. Uz muzički i scenski retro-image, već s prvim ranijim singlovima dočekani su kao osvježenje na sceni, a među autorskim pjesmama njihovog lidera, pjevača i gitariste Nene Belana, kao hitovi albuma prvijenca izdvojile su se “Pričaj mi o ljubavi”, “Điri Điri”, “Samba i ti”, “Bala bala”, “Zvuci ulice” i “Dok tebe ljubim”.

1987 – Jugoton objavio peti studijski album zagrebačke novovalne grupe Film pod nazivom “Sunce sja”. Uz promijenjenu postavu, novi naziv benda je glasio Jura Stublić & Film. Hitovi izdanja bili su “Valovi (68 – 77 – 87.)”, “Dom”, “Sjećam se prvog poljupca”, “Ivana” i “Srce na cesti”.

2006 – Objavljen “Stadium Arcadium”, deveti studijski album američkog rock benda iz Los Angelesa, Red Hot Chili Peppers. Album je ostvario višemilionsku prodaju, zahvaljujući hit pjesmama “Dani California”, “Snow (Hey Oh)”, “Desecration Smile”, “Hump De Bump” i “Tell Me Baby”.

2008 – Umro Dražen Vrdoljak. Čuveni zagrebački rock kritičar i publicist Dražen Vrdoljak umro je u 57. godini nakon duge i teške bolesti. Vrdoljak je godinama bio jedan od najistaknutijih glazbenih kritičara u cijelog nekadašnjoj Jugoslaviji. Radio je i kao voditelj nekih specijaliziranih emisija na Radio Zagrebu, prevodio svjetske enciklopedije i pisao domaće rock biografije (Bijelo dugme), realizirao brojne programe u vrijeme uzleta novog vala, a bio je i jedan od utemeljivača hrvatske diskografske nagrade Porin, čija je prva dodjela bila 1994. Godine 2004. on je i dobio nagradu Porin za posebni doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji.

2009 – Šesnaesta dodjela hrvatske diskografske nagrade Porin protekla je u znaku Dine Dvornika, koji je preminuo u septembru prethodne godine, te je najemotivniji trenutak ceremonije bio nastup nominiranih i nagrađenih muzičara koji su odali počast kralju funka izvodeći njegovu slavnu pjesmu “Zašto praviš slona od mene”. Dvorniku su, pored nagrade za životno djelo, pripali trofeji za album godine i najbolji pop album (“Pandorina kutija”), za najbolji videospot (“Hipnotiziran”) i za najbolji dizajn omota albuma.

2020. – U 88. godini preminuo je Richard Penniman, poznatiji kao Little Richard, čiju ulogu u ranom rock and rollu iz pedesetih opisuju negovi nadimci “The Innovator”, “The Originator” i “The Architect of Rock and Roll”. Diskografski je bio aktivan do ranih 1990-ih, no sve ono što ga je učinilo velikanom rock and rolla – pjesme “Tutti Frutti”, “Long Tall Sally”, “Keep A-Knockin’”, ”Lucille”, “Good Golly Miss Molly” – kao koautor i izvođač snimio je tokom 1950-ih. U prvoj godini prijema muzičkih velikana u Rock and Roll Dvoranu slavnih, 1986. godine, u ovaj posebni muzej uključeni su upravo pioniri rocka, među kojima su Chuck Berry, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis Prisley, Fats Domino i, dakako, Little Richard. Zvijezdu na holivudskom Bulevaru slavnih dobio je 1990., tri godine poslije uručen mu je Grammy za životno djelo, njegov prvi megahit, pjesma “Tuti Frutti”, 2010. je uvrštena u National Recording Registry… i to je samo dio formalnih priznanja za ostvarenja autora i pjevača koji je obilježio rađanje rock and rolla.