Na današnji dan u svijetu muzike: 06. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1924 – Rođen Earl Scruggs, američki muzičar označen kao kreator bendžo-stila, koji se danas naziva i “Scruggs stil”, a koji je karakteristika bluegrass muzike.

1926 – Izašao prvi broj najstarijih specijaliziranih muzičkih novina u Europi, britanskog The Melody Makera. U početku je to bio mjesečnik orijentiran uglavnom na jazz, a sredinom 1950-ih sve više se fokusirao na rock and roll.

1938 – Rođen Adriano Celentano, talijanski pjevač i glumac, ovdašnjoj publici poznat po pjesmama “Yuppi Du”, “Buonasera Signorina” i “24.000 Baci” (Quatro mille Baci), korištenoj u filmu “Sjećaš li se Dolly Bell”.

1940 – Rođen Van McCoy, američki muzički producent i autor, koji je svjetsku slavu stekao s instrumentalnim brojem “The Hustle”.

1946 – Rođen Syd Barrett, punim imenom Roger Keith “Syd” Barrett, prvi kreativni genij i pokretačka snaga Pink Floyda.

1953 – Rođen Tomislav Ivčić, pop zvijezda, autor preko 200 pjesama (“Gorka rijeka”, “Crna žena”, “Večeras je naša fešta”).

1953 – Rođen Malcolm Young, ritam gitarista koji je zajedno sa dvije godine starijim bratom Angusom Youngom osnovao je australsku hard rock grupu AC/DC krajem 1973.

1958 – Proizvedeni prvi primjerci nove serije Gibson električnih gitara – model nazvan “Flying V”. Tijelo instrumenta urađeno je u obliku slova “V” ili vrha strijele, pa su ga ovdašnji rokeri i nazivali “strijela”. Među poznatim svjetskim instrumentalistima koji su je svirali su Billy Gibbons (ZZ Top), Lenny Kravitz, Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana), James Hetfield (Metallica) i od domaćih Bodo Kovačević (Indexi).

1979 – Disco grupa The Village People iz New Yorka osvojila je na današnji dan vrh engleske top liste sa singlom “Y.M.C.A.” i on je istog dana prodan u 150.000 primjeraka. Ni s jednim drugim songom Village People nije bio na prvom mjestu ni u svojoj domovini. No, ovaj je proglašen za jedan od najvećih dance naslova 20. stoljeća, a u gay populaciji ubrzo je prihvaćen kao himna.

1982 – Zagrebačka novovalna grupa Haustor održala koncert u klubu Kulušić, koji je snimljen za prvi – i pokazat će se jedini – live album ovog sastava. Do tada su iza sebe imali samo debitantski eponimni album te tri singla iz prethodne godine. Međutim, Haustor će objaviti još tri studijska albuma i razići se 1990., da bi se njihov live album pojavio tek pet godina iza toga. Riječ je o izdanju Dallas Recordsa pod nazivom “Ulje je na vodi”. Na njemu su se našle ukupno 24 numere, a uz “Uvod” i “Izvod” na kraju koncerta, među njima je i šest ranije nikada objavljenih: “Pali i vuci”, “Podne”, “Cijeli svijet je bolestan”, “Kad mi pukne film”, “Sve znam” i “Da je s čisteg vina morje”. Jedini koncertni snimci Haustora sadrže sve naslova s prvog albuma i singlica, kao što su “Radio”, “Moja prva ljubav”, “Duhovi”, “Radnička klasa odlazi u raj” i “Crni žbir”, ali i neke numere koje su objavljene na kasnijim studijskim izdanjima. Ako niste znali: Glavni razlog zašto live album Haustora nije objavio njihov stalni izdavač Jugoton u vrijeme kada je on snimljen bila je loša tehnička kvaliteta snimka. S obzirom da zanimanje publike za njihovu glazbu nimalo nije jenjavalo godinama poslije raspada grupe, koncertni materijal je, ipak, otkupila i izdala kuća Dallas Records.

1986 – Rođen Alex Turner, pjevač, gitarista i autor pjesama engleske indie rock grupe Arctic Monkeys.

1993 – Umro Dizzy Gillespie (75), jedan od najvećih jazz trubača svih vremena. Četrdesetih godina prošlog vijeka Gillespie je s Charliejem Parkerom postao glavna figura u razvoju bebopa i modernog jazza, a njegove izvedbe zabilježene su na više od stotinu izdanja.

1993 – Film Emira Kusturice “Arizona Dream” premijerno je prikazan u Parizu. Muziku za film napisao je Goran Bregović, a četiri od deset songova izveo je slavni američki rock pjevač Iggy Pop. Dva su obrade pjesama Bijelog dugmeta, koje su u novim aranžmanima dobile i nove nazive: “TV Screen” (Ako možeš zaboravi) i “Get The Money” (Hajdemo u planine), dok je “In The Deathcar” jedna od melodija koje će u bliskoj budućnosti postati znak prepoznavanja novog opusa Gorana Bregovića – orkestarski aranžmani s puhačkom sekcijom i etno motivima. Za tri spomenute pjesme Iggy je, također, napisao engleske tekstove.

2009 – Umro Ron Asheton (60), gitarist američke rock grupe The Stooges. Uz pjevača Iggyja Popa i svog mlađeg brata, bubnjara Scotta Ashetona, Ron je bio jedini još od članova benda iz izvorne postave od 1967. do ’74. godine kao i u reformiranoj postavi koja je ponovno počela raditi 2003. Ron Asheton je upisan kao koautor pjesama na prva dva albuma Stoogesa i na povratničkom “The Weirdness” iz 2007. Na Rolling Stoneovoj listi 100 najvećih rock gitarista svih vremena svrstan je na 29. mjesto.