Na današnji dan u svijetu muzike: 07. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Dragan Gužvan, suosnivač i gitarista rock grupe Atomsko sklonište.

1948 – Rođen Kenny Loggins, američki pjevač i kantautor, poznat kao izvođač soft rocka i član dueta Loggins & Messina.

1954 – Muddy Waters snimio pjesmu “Hoochie Coochie Man” koju je napisao Willie Dixon. Kasnije su obradu songa snimili Alexis Korner, Manfred Mann, Jimi Hendrix, Chuck Berry, Steppenwolf, Buddy Guy, The Allman Brothers Band, John Mayall, Eric Clapton, B. B. King i brojni drugi, no Watersova izvedba zvanično je proglašena najboljom – rangirana je kao 225. na listi 500 najvećih songova svih vremena.

1956 – Rođen kantautor Miladin Šobić.

1958 – Chuck Berry objavio “Sweet Little Sixteen”. Bio je to nastavak njegove serije songova koji nisu u to vrijeme uspijevali doći do vrha top liste, ali su svi kasnije uvršteni među 500 najvećih rock naslova svih vremena. Riječ je, redom, o “Maybellene” (1955), “Roll Over Beethoven” (1956),  “Rock and Roll Music” (1957) i ovoj najnovijoj “Sweet Little Sixteen”.

1960 – Etta James, američka blues pjevačica, počela snimati svoj debi album i izdanje pod nazivom “At Last” učinilo je novu 23-godišnju pjevačicu mainstream R&B zvijezdom. Posebno su se izdvojile pjesme “All I Could Do Was Cry”, “Trust in Me” i “At Last”, a ova potonja je i najslavnija Ettina pjesma.

1967 – The Jimi Hendrix Experience svirali su na današnji dan u Bromel Clubu, u londonskom kvartu Bromleyu, i s tim nastupom započeli niz od 240 koncerata tokom 1967. Mnogi od dnevnih rasporeda uključivali su i dva showa u toku jedne večeri.

1969 – Krajem 1968. Paul McCartney je počeo nagovarati Beatlese da opet zasviraju uživo nakon više od dvije godine. Predlagao je da učine nešto veliko i potpuno netipično. Grupa je počela raditi na tome na današnji dan u u Twickenham studiju i na mono-traku su snimili session koji će se kasnije pojaviti kao snimak “Get Back” i dio njihovog atraktivnog nastupa na krovu Apple zgrade krajem mjeseca. Kako su taj nastup snimali filmskom kamerom, upravo su ovaj tonski snimak, urađen na današnji dan 1968., iskoristili da ga sinkroniziraju sa slikom.

1972 – Na današnji dan u Zagrebu je tek osnovana grupa Time održala svoj prvi koncert. Bend je predvodio pjevač Dado Topić, koji je nekoliko mjeseci ranije napustio Korni grupu i u novembru mjesecu formirao Time. U postavi su još bili Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin(bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Već na prvom koncertu, uz obrade nekih rock standarda, izvodili su i autorske pjesme Dade Topića koje će se sredinom godine pojaviti na njihovom debitantskom albumu. Riječ je o songovima “Istina mašina”, “Za koji život treba da se rodim”, “Kralj alkohol”, “Pjesma No 3” i “Hegedupa upa”. Ako niste znali: Kao gosti grupe Time, na ovom koncertu nastupio je austrijski jazz-rock sastav The Messengers, čiji bubnjar je bio Peco Petej, koji je u to vrijeme studirao na Muzičkoj akademiji u Grazu. Nekoliko godina kasnije Petej će se naći u jednoj od postava grupe Time.

1976 – Peter Frampton objavio dvostruki album “Frampton Comes Alive!”, koji će postati jedan od najbolje prodavanih koncertnih albuma svih vremena. U naredne tri decenije prodano je 18 miliona primjeraka diljem svijeta, što ga svrstava na 4. mjesto liste najkomercijalnjih live izdanja. Najzapaženije pjesme sa ovog live izdanja postale su “Show Me the Way”, “Baby, I Love Your Way” i “Do You Feel Like We Do”.

1979 – Rođen Ryan Tedder, producent, pjevač, gitarista i pijanista američke rock grupe OneRepublic.

1980 – Zagrebačka rock grupa Parni valjak na današnji je dan pod imenom Steam Roller nastupila u diskoteci “Odiseja 2001” u Milanu. Rezultat je to započetog rada sa svjetski poznatom izdavačkom kućom CBS i milanski koncert je bio uvod za novi album na engleskom jeziku. On će biti objavljen tokom godine pod nazivom “City Kids”, ali ne s novim materijalom nego prepjevom jednog songa sa prvoga albuma “Dođite na show” (“When The Show Is Done”, tj. “Predstavi je kraj”) i devet sa “Gradskih priča” iz prethodne godine. Po pjesmi “Ulične tuče”, prevedenoj kao “City Kids”, album je i dobio ime. Na ovom engleskom izdanju, koje je distribuirano u Europi, našle su se, među ostalima, “All I Need Is A Ticket” (Kartu za natrag), “New Direction” (Jablane) i “Page Of Diary” (Stranica dnevnika). Nove verzije su, kao i prethodni studijski album, snimane u Milanu, u produkciji benda.

1984 – Zagrebačka rock grupa ITD Band započela je u studiju Janka Mlinarića-Trulog snimanje pjesama za svoj prvi album koji će Jugoton objaviti pod nazivom “Dvadeseti vijek”. Autor cijelog materijala je Miroslav Drljača Rus, a sa ploče su se izdvojile pjesme “Slovenska minijatura”, “Promijeni nešto u sebi” i “Priča sa zapadne strane” (sa motivom iz čuvenog Lennonovog songa “Give Peace A Chance” te su on i Paul McCartney potpisani kao autori).

1994 – Engleska rock grupa Oasis počela snimati debitantski album “Definitely Maybe”, koji je objavljen 30. 8. iste godine i postat će najbrže prodavani debi svih vremena u Velikoj Britaniji. Prvi singl albuma, “Supersonic”, proglašen je za jedan od 100 najboljih gitarskih songova.

2003 – Starci i dalje zarađuju… prema rezultatima turneja iz prethodne godine, pokazalo se da opet najbolje zarađuju najstariji rokeri. Paul McCartney je zabilježio profit od 68 miliona dolara, slijedili su The Rolling Stones sa 58 miliona te Elton John (47), The Who (20) Ozzy Osbourne (18) itd. Na listi najbolje plaćenih su čak i oni koji su u vrhu scene davno bili, kao grupa Yes, koja je zaradila šest miliona, ili The Moody Blues sa 2,5 miliona dolara.

2020 – Umro Neil Peart (68), bubnjar kanadske grupe Rush i njen glavni tekstopisac. U postavu je ušao 1974. i sudjelovao u snimanju svih albuma do svog umirovljenja 2015. godine zbog bolesti, da bi nedugo potom i bend prestao s radom. Najuspješnije razdoblje Rusha uključuje albume Permanent Waves (1980) i Moving Pictures (1981) sa classic rock standardima kao “The Spirit of Radio,” “Limelight” i “Tom Sawyer”, u kojima su naglašeni melodični i himnični tekstovi i besprijekorna instrumentalna izvedba, uključujući Peartovu ikoničnu bubnjarsku dionicu u “Sawyeru”. Peart se smatra jednim od najboljih bubnjara u istoriji rocka. Modern Drummer ga je 2014. svrstao na broj 3 u njihovom izboru najboljih svih vremena, nazivajući ga “nesumnjivo najvidljivijim, najpopularnijim simbolom modernog bubnjara” i navodeći da je “njegovo sviranje otkriva zapanjujuću širinu i dubinu bubnjarskog istraživanja” te da Peart ostaje referentna pojava za bubnjarsku virtuoznosti na najvišem nivou.