Bob Marley, Ray Charles, Davorin Popović, Barbra Streisand

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1926 – Rođen John Coltrane, američki jazz saksofonist i kompozitor i jedna od ikona jazza.

1930 – Rođen Ray Charles, slavni američki R&B / soul pijanista i pjevač, pravim imenom Raymond Charles Robinson, a poznat i po nadimku “Genije”.

1946 – Rođen pjevač Davorin Popović. Karijeru je započeo u lokalnom sastavu Pauk, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i bio je zaštitni znak grupe sve do svoje smrti 2001., kada Indexi prestaju postojati.

1949 – Rođen Bruce Springsteen, jedan od najslavnijih američkih rock izvođača i autora u 20. stoljeću.

1965 – Završen dvodnevni session za vrijeme kojeg su blues pjevač i usnoharmonikaš  Junior Wells i blues gitarista Buddy Guy, u pratnji Wellsovog Chicago Blues Banda, snimili album “Hoodoo Man Blues”, koji se smatra jednim od najboljih blues albuma koji su ikada snimljeni.

1980Bob Marley u Pittsburghu, u okviru turneje kojim je promovirao album ”Uprisding”, odsvirao svoj posljednji koncert u životu. Turneja je prekinuta zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i Bob Marley je preminuo 11. 5. 1981. Koncertna izvedba pjesme “Redemption Song”, snimljena na zadnjem nastupu, objavljena je 1992. na četverostrukom albumu “Songs of Freedom”.

1980 – Barbra Streisand objavila svoj 23. album pod nazivom “Guilty”. I ranije je imala komercijalno uspješne albume, ali kada je od Barryja i Robina Gibba, braće iz slavne grupe Bee Gees, zatražila da napišu pjesme za njeno novo izdanje – dogodio se pun pogodak. “Guilty” je dospio na prva mjesta svih svjetskih top lista i prodan je u više od 20 miliona kopija, pa je postao najčuvenije izdanje ove pjevačice. Megahit pjesme postale su naslovna “Guilty”, duet Barbre Streisand i Barryja Gibba, za koju su dobili dvije Grammy nagrade, te balada “Woman in Love”, vjerovatno najprepoznatljiviji naslov u karijeri pjevačice i glumice.

1991 – Američki alter funk rock bend Red Hot Chili Peppers objavio peti studijski album “Blood Sugar Sex Magik”, uvršten u nekoliko izbora najboljih rock izdanja ikad i sa nekoliko slavnih nemera kao što su “Give It Away”, “Breaking the Girl”, “Suck My Kiss” i balada “Under the Bridge”.

1997 – Svjetski slavna irska rock grupa U2 nastupila u Sarajevu u okviru “Pop Mart” turneje, odrekavši se honorara u humanitarne svrhe. Ideja za sarajevski koncert rođena je još za vrijeme Zoo TV Toura iz 1992., kada je U2 na svim koncertima imao direktnu satelitsku link vezu sa Sarajevom i na velikim video zidovima su emitirane slike iz grada u potpunom ratnom okruženju. Bono i ostali članovi benda još su tada obećali da će doći svirati u Sarajevo.

2003 – Američki hip hop duo OutKast objavio peti studijski album “Speakerboxxx/The Love Below”, koji je postao jedan od najprodavanijih hip hop naslova svih vremena, te dobio Grammy nagrade za najbolji album godine i kao najbolji rap album.

2008 – Nakon predoziranja heroinom, umrla Sonja Savić (47), poznata beogradska glumica (“Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, “Mi nismo anđeli”, “Kako je umro rokenrol”, “Uvod u drugi život”). Početkom iste godine završila je svoj autorski dokumentarni film “Šarlo te gleda” o kultnoj beogradskoj grupi Šarlo akrobata.