1972 - Sa nove turneje u SSSR-u, Zdravko Colic, Davorin Popovic, Fadil Redzic i Dabahudin Kurt

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Tony Joe White, američki pjevač, gitarista i autor, predstavnik tzv. swamp-rocka ili “močvarnog rocka”, posebnog sanjarskog blues-rock stila.

1950 – Rođen Branko Požgajec, utemeljitelj, pjevač, flautista i autor u zagrebačkoj rock grupi Drugi način.

1961 – Rođen Martin Gore, engleski rock autor, gitarista i pjevač, suosnivač new wave / synthpop grupe Depeche Mode.

1965 – Rođen Slash, pravim imenom Saul Hudson, gitarista američke hard rock grupe Guns N’ Roses.

1969 – Prvi bootleg album. Na kolekcionarskom tržištu se pojavio dvostruki album pod nazivom “Great White Wonder” s pjesmama Boba Dylana, koji se smatra prvim poznatim bootleg albumom – što je naziv za izdanje koje nije zvanično objavio izvođač ili oficijelna izdavačka kuća.

1971 – Rođena Alison Krauss, američka bluegrass-country pjevačica, violinistica i autorica pjesama.

1972 – Indexi s grupom pjevača krenuli na svoju drugu turneju po Sovjetskom Savezu (naslovna fotografija). Dodatnu vokalnu ekipu činili su Zdravko Čolić, koji je četiri mjeseca ranije prestao pjevati u Korni grupi i tek započeo solističku karijeru, zatim Bisera Veletanlić, Sabina Varešanović i Sabahudin Kurt, koji je u to vrijeme u Sovjetskom Savezu imao status megazvijezde. Turneja je trajala dva mjeseca i sarajevski muzički karavan izveo je čak 56 koncerata u 13 gradova, od čega samo u Lenjingradu devet nastupa.

1980 – Rođena Michelle Williams, američka pjevačica i autorica, članica Destiny’s Child, najprodavanije ženske R&B grupe svih vremena.

1982 – Objavljena pjesma “Da Da Da” njemačke provincijske grupe Trio koja će postati svjetski fenomen: song je postao hit u 30-ak zemalja diljem svijeta i preveden je na nekoliko jezika, a singl je prodan u približno 13 miliona primjeraka.

1990 – Jugoton na vinilnoj ploči objavio maxi singl Dina Dvornika s pjesmama “Jače manijače”, “Biti sam” i “Ella E” te naslovnom numerom u instrumentalnoj verziji. Ovim izdanjem najavljen je novi, drugi Dvornikov studijski album “Kreativni nered”. Za pjesmu “Jače manijače” tekst je uradio Rambo Amadeus, kojemu je Dino prethodne godine gostovao na albumu “Hoćemo gusle”.

1998 – Merlin održao koncert ispred Vječne vatre u centru Sarajeva. Cijeli nastup je snimljen i objavljen kao dvostruki live album koji je i nazvan “Vječna vatra” – i prvo je koncertno izdanje još od osnutka grupe Merlin 1985. godine. Pred više desetina hiljada gledatelja Dino je izveo svoje najveće hitove, poput ranih “Kokuzna vremena”, “Mjesečina”, “Nešto lijepo treba da se desi” i “Uspavanka za Gorana B.” kao i novijih “Moja bogda sna”, “Vojnik sreće”, “De facto Fato” i “Fotografija”. Ako niste znali: Merlinov nastup kod Vječne vatre bio je najveći koncert domaćeg izvođača koji je do tog trenutka ikada priređen u Bosni i Hercegovini.

2003 – Na pulskom filmskom festivalu prikazan cjelovečernji dokumentarni film Igora Mirkovića “Sretno dijete”, koji govori o razdoblju punka i new wavea u Hrvatskoj i, uz intervjue s najvažnijim akterima, donosi niz rijetkih snimaka najpoznatijih tadašnjih grupa. Pored Prljavog kazališta, Azre, Filma i Haustora, predstavljeni su i izvođači iz drugih republika tadašnje Jugoslavije, Električni orgazam, Idoli, Buldožer, Pankrti i drugi.

2011 – Umrla Amy Winehouse (27), engleska neo soul, rhythm and blues i jazz pjevačica. Preminula je od trovanja alkoholom i tako postala dio famoznog i tragičnog ‘Kluba 27’, u koji je upisan neuobičajeno veliki broj slavnih izvođača koji su umri u 27. godini, poput Janis Joplin, Jima Morrisona, Jimija Hendrixa i Kurta Cobaina. Poslije smrti Amy Winehouse, njen drugi album ”Back to Black” (2006.), obilježen mega-hitom ”Rehab”, postao je najbolje prodavano izdanje 21. stoljeća u Britaniji. Ako niste znali: Koncert Amy Winehouse na Kalemegdanu u Beogradu, 18. 6. 2011. godine, koji je pjevačica prekinula poslije nepunog sata, posljednji je nastup slavne pjevačice.