John Mayall - Dzuboks

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen George Clinton, američki muzičar koji se smatra utemeljivačem P-Funka, stila u funk žanru nazvanog po glazbenom kolektivu Parliament-Funkadelic kojeg je utemeljio.

1944 – Rođen Rick Davies, britanski rock pjevač i klavijaturista, član i suosnivač engleske progressive rock grupe Supertramp.

1947 – Rođen Don Henley, američki rock pjevač, autor i bubnjar, poznat kao suosnivač grupe Eagles.

1954 – Rođen Al Di Meola, američki jazz fusion i latin jazz gitarista talijanskog porijekla.

1959 – Rođen Goran Milošević, pjevač rock grupe Generacija 5.

1966 – Britanska blues grupa John Mayall’s Bluesbreakers objavila debi album “Bluesbreakers with Eric Clapton”, koji je premijerno predstavio Erica Claptona kao solo gitaristu. Nekoliko pjesama potpisuje John Mayall, ali većina su blues standardi koje su napisali Willie Dixon, Robert Johnson, Ray Charles i drugi. Album “Bluesbreakers with Eric Clapton” časopis Rolling Stone rangirao je kao 195. na listi 500 najznačajnijih rock albuma svih vremena. Jeste li znali: Neposredno prije izlaska ovog albuma Eric Clapton je, ipak, napustio grupu John Mayall’s Bluesbreakers i formirao famozni trio Cream. Na Claptonovo mjesto došao je još jedan znameniti gitarist, Peter Green, a zanimljivo je da će on, nakon jednog snimljenog albuma, također napustiti Bluesbreakers da bi i on formirao još jednu veliku svjetsku rock grupu, Fleetwood Mac. Kako su kroz Bluesbreakerse prošli i Mick Taylor, budući gitarista Rolling Stonesa, Andy Fraser, koji će postati basista grupe Free, slavni bubnjar Aynsley Dunbar – “Bluzolomci” su postali jedan od najvećih rasadnika novih rock zvijezda.

1972 – Rođen Davor Ebner, sarajevski pop-rock pjevač i član grupa Konvoj, Regina, Punkt i Gruntibugli.

1973 – Rođen Daniel Jones, engleski pop-rock muzičar i producent Daniel Jones, član popularnog australskog pop dueta Savage Garden.

1974 – Stevie Wonder objavio svoj 19. album “Fulfillingness’ First Finale”, jedan iz njegovog tzv. “classic perioda” koji je između ’72. i ’76. obuhvaćao pet izdanja. Za ovaj album Wonder je dobio Grammy nagrade u kategorijama “najbolji muški pop vokal”, “najbolja muška R&B vokalna izvedba” i “album godine”, ali jedini iz “classic” serije nije uvršten i među 500 najvećih izdanja stoljeća. Svih deset pjesama na albumu napisao je Wonder, a poznatiji singlovi su “Boogie on Reggae Woman” i “You Haven’t Done Nothin'”.

1983 – Na današnji dan izašao je 171. broj najdugovječnijeg i najuglednijeg domaćeg muzičkog časopisa “Džuboks”. U prvoj seriji pojavljivao se od 1966. do 1970. godine, pa je kao novi “Ladin Džuboks” u izdanju Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca opet pokrenut 1974. Urednici ovog najpoznatijeg časopisa za rock kulturu u bivšoj Jugoslaviji bili su Vojkan Borisavljević, Milisav Ćirović, Petar Peca Popović i Branko Vukojević. Još jednom je časopis obnovljen početkom ’84., da bi krajem ’85. konačno otišao u vječnost.

1996 – Poginuo Rob Collins, klavijaturista britanske indie rock grupe The Charlatans. Imao je 31 godinu kada je stradao u saobraćajnoj nesreći. Sudjelovao je u osnivanju benda 1989. godine i s njim snimio pet prvih albuma, a na njima je kao koautor potpisao sve pjesme. Peti album “Tellin’ Stories” objavljen je devet mjeseci poslije Collinsove pogibije, ali je on sudjelovao u snimanju i pisanju pjesama i za taj albuma. Najuspješniji singl postao je “One to Another”. Ako niste znali: Rob Collins je poginuo samo nekoliko dana prije najavljenog zajedničkog nastupa grupa Charlatans i Oasis na Knebworth festivalu, što je trebao biti najveći njihov koncert u karijeri. Istraga je utvrdila da bi Collins preživio nesreću samo da je bio vezan sigurnosnim pojasem.

1997 – Puff Daddy objavio debi album “No Way Out”. Američki reper pravoga imena Sean John Combs izdanje je potpisao kao “Puff Daddy and the Family”, jer u pjesmama gostuju The Notorious B.I.G. – koji je ubijen nepuna četiri mjeseca ranije – te Busta Rhymes, Mase,  Lil’ Kim, Carl Thomas i drugi. Na vrhu top lista bile su numere “Can’t Nobody Hold Me Down”, “Satisfy You”, “I’ll Be Missing You”, u kojoj je iskorišten sempl pjesme “Every Breath You Take” grupe Police. Jeste li znali: U narednih desetak godina Diddyjeva karijera je vrtoglavom brzinom napredovala i on je postao jedan od najbogatijih hip hop izvođača. Njegova kompanija Bad Boy Entertainment Worldwide uključuje izdavačku kuću, filmsku kompaniju, restorane, studio za dizajniranje odjeće, liniju muških parfema itd. Njegovi godišnji prihodi popeli su se na nekoliko stotina miliona dolara.

1997 – Umro Boško Obradović, pjesnik koji je postao znamenit kao inicijator osnivanja pulske rock grupe Atomsko skonište i za nju napisao sve tekstove na prva četiri albuma, među kojima su najslavniji “Ne cvikaj generacijo”, “Pomorac sam majko”, “Bez kaputa”, “Pakleni vozači” i “U vremenu horoskopa”. Ako niste znali: Boško Obradović je 1968. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli režirao predstavu “Atomsko sklonište”, koja je urađena po njegovom izboru pjesama iz svjetske antiratne poezije te nekih njegovih stihova. Već tada je počeo raditi na ideji rock grupe koja bi snimala muziku na njegove tekstove.

2004 – Umro Sasha Distel (71), legendarni francuski pjevač i gitarista. Među njegovim najpoznatijim internacionalnim hitovima su “Raindrops Keep Falling On My Head”, “Scoubidou” i “The Good Life”, što je engleska verzija njegove originalne pjesme na francuskom “La Belle Vie”.