GunsnRoses - The Wall Berlin - Tifa

Na današnji dan u svijetu muzike: 21. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1947 – Rođen Cat Stevens, britanski kantautor grčkog porijekla, rođen kao Steven Demetre Georgiou, 1977. prihvatio je islamsku vjeroispovijest i promijenio ime u Yusuf Islam.

1949 – Rođen Bruno Langer, basista, suosnivač i lider pulske hard rock grupe Atomsko sklonište.

1971 – Britanska grupa Black Sabbath objavila 3. album ”Master of Reality”, globalno prihvaćen kao temelj of doom metala, stoner rocka i sludge metala. Pjesma “Sweet Leaf” je postala jedan od znakova prepoznavanja benda kojeg je kao pjevač predvodio Ozzy Osbourne.

1972 – Britanska glam rock grupa T. Rex izdala album “The Slider”. Sve pjesme napisao je lider benda, pjevač i gitarist Marc Bolan, a najpoznatije su postale “Metal Guru”, “Rock On” i “Telegram Sam”. Ovaj potonji naslov obradila je njemačka gothic rock grupa Bauhaus kao i zagrebački Psihomodo pop. Jeste li znali: Pjesma “Telegram Sam” postala je poznata i po tome što je sa stihovima u refrenu, “Telegram Sam you’re my main man”, zaslužna da je termin “main man” (otprilike: glavni čovjek ili glavna faca, odnosno najvažnija osoba u životu) ušao u pop kulturu.

1974 – PGP RTB objavio album “Ne daj se, Ines”, na kojem poznati kazališni i filmski glumac Rade Šerbedžija govori i pjeva stihove iz deset poznatih poetskih djela. Među njima su Jesenjinova “Ispovijest hulugana”, “Anastazija” Enesa Kiševića, “Svakidašnja jadikovka” Tina Ujevića, “Annabel Lee” Edgara Alana Poea, no apsolutni hit albuma postala je pjesma Arsena Dedića “Ne daj se, Ines”. Na albumu u dvije numere gostuju Josipa Lisac i Zdenka Kovačiček te Arsen u još jednoj svojoj autorskoj temi, u “Popodnevnoj pjesmi”. Stihove “Ne daj se, Ines” Šerbedžija je ponovno snimio 2008. godine u suradnji sa Mirslavom Tadićem na albumu “Imam pjesmu za tebe”. Ako niste znali: Album “Ne daj se, Ines” postao je jedno od najprodavanijih izdanja godine i još su se dva puta pojavila njegova reizdanja, 1975. i 1983.

1978 – Rođen Damian Marley, reggae muzičar sa Jamajke, najmlađi sin reggae legende Boba Marleyja.

1987 – Američki hard rock bend Guns N’ Roses objavio debi album “Appetite for Destruction”. Kao mješavina heavy metala, punk rocka, hard rocka i bluesa, vrlo brzo je dospio na prvo mjesto američke top liste, da bi u konkurenciji najboljih proveo više od godinu dana, a u cijelom svijetu prodano je oko 28 miliona primjeraka i smatra se jednim od najvećih hard rock albuma ikad. Glavni autori pjesama su pjevač Axl Rose, koji je napisao stihove, i solo gitarist Slash, autor muzike, a klasik je postala pjesma “Sweet Child O’ Mine”, proglašena za jedan od najboljih songova 20. stoljeća. Jeste li znali: Za vrijeme Appetite for Destruction turneje Guns N’ Roses je zaradio naslov “najopasnijeg benda na svijetu”, jer su između koncerata članovi grupe imali niz skandala, a na brojnim svirkama zabilježeni su izgredi. Najtragičniji se dogodio na Monsters of Rock festivalu u Velikoj Britaniji, kada su za vrijeme njihovog nastupa poginula dva obožavatelja u naguravanju ispred scene.

1988 – Sarajevski rock pjevač Mladen Vojičić Tifa započeo u beogradskom studiju “Aquarius” snimanje prvog solo album “Tifa No 1”. Nedugo prija ulaska u studio on je još bio član grupe Divlje jagode, s kojom je snimio album “Konji”, objavljen početkom iste ove 1988. Međutim, u sred turneje koja je uslijedila, Divlje jagode je napustio sarajevski klavijaturist Vlado Podany, a dva koncerta poslije njega i Tifa, jer su s liderom benda, Zeletom Lipovačom, sve češće dolazili u sukobe. Tifa i Podany su, najprije, materijal spremili u Sarajevu, a onda ga i zajednički producirali u beogradskom studiju. Sve pjesme potpisuje Tifa i poznate su postale “Grijesi ljubavi” i “Plave sestrice”.

1990 – Na Potzdamer Platzu ispred Berlinskog zida Roger Waters izveo obnovljeni The Wall koncert, produkcijski puno veći neko originalna četiri The Wall koncerta koje je 1980. Pink Floyd izveo u samo četiri grada – u Los Angelesu, New Yorku, Dortmundu i Londonu. Iza scene je bio postavljen zid od stiropora, dugačak 167 i visok 25 metara, koji je na kraju koncerta simbolično srušen. Na trgu u Berlinu je bilo oko 450.000 gledatelja, a show je uživo emitiran u TV prijenosu u 35 zemalja diljem svijeta i vidjelo ga je 500 miliona gledatelja. Kao gosti na koncertu su nastupili Van Morrison, Bryan Adams, Scorpions, The Band, Cyndi Lauper, Joni Mitchell i drugi. Jeste li znali: U živom televizijskom prijenosu nije se čuo ton drugog songa “The Thin Ice” i dio treće pjesme “Another Brick in the Wall (Part 1)” i one su naknadno snimljene za video izdanje. Također, kasnije se otkrilo da je Bryan Adams u songu “Young Lust” samo glumio da svira gitaru, a producenti nikada nisu otkrili razlog zbog čega je bilo tako.

2005 – Umro John Long Baldry, legendarni engleski blues-rock pjevač. Karijeru je počeo 1962. u grupi Blues Incorporated Alexa Kornera, te predvodio svoje bendove Hoochie Coochie Men (u kojoj je Rod Stewart bio drugi pjevač), Steampacket i Bluesology, u kojoj je na klavijaturama svirao Elton Dean, muzičar koji je kasnije ime promijenio u Elton John. Jedna od najpoznatijih pjesama Johna Long Baldryja je “Let the Heartaches Begin”. Snimio je više od 20 albuma do svoje smrti u 64. godini od plućne infekcije. Jeste li znali: Nadimak “Long”, koji je postao sastavni dio imena Johna Baldryja, ovaj muzičar je dobio s razlogom – bio je nešto viši od dva metra.

2005 – Na današnji započeo je prvi Gigantour, specifični festival metal rock bendova. Pokrenuo ga je gitarista i pjevač grupe Magadeth, Dave Mustaine, a riječ je o putujućem festivalu koji traje dulje od mjesec dana i čiji se koncerti priređuju diljem Amerike i Kanade. Od 2007. u listu je uključena Australija, a godinu kasnije i Velika Britanija. Prvi je koncert organiziran u Fresnu (Kalifornija) i svirali su Magadeth, Dream Theater, Fear Factory, The Dillinger Escape Plan i Nevermore. Jeste li znali: U prve četiri godine Gigantoura izvedeno je ravno 110 koncerata, a na najviše je nastupila grupa Magadeth – na čak 105.

2007 – Snowy White na Mostar Blues Festivalu. Na današnji dan u Mostaru je održan završni koncert petog Mostar Blues Festivala i solo koncert je priredio Snowy White sa svojim kvartetom. Ovaj famozni engleski blues gitarist postao je poznat nakon što je 1977. sudjelovao u snimanju albuma “Animals” grupe Pink Floyd, zatim prvog solo albuma njihovog klavijaturista Richarda Wrighta te na albumu “In the Skies” Petera Greena, osnivača grupe Fleetwood Mac. Od 1980. do ’83. bio je član grupe Thin Lizzy i s njima snimio tri albuma, a tada je započeo solo karijeru u kojoj je do 2009. objavio 14 studijskih albuma. U međuvremenu je surađivao s Rogerom Watersom iz grupe Pink Floyd, sudjelujući u tri njegova projekta, a najslavniji je bio “The Wall Live in Berlin” 1990., održan eto istog datuma kad i mostarski koncert. S Waterson je Snowy White svirao i na svjetskoj turneji The Dark Side of the Moon 2006. godine kao i na čuvenom Live Eart koncertu. Jeste li znali: Jedan od najvećih europskih blues gitarista, Snowy White, na koncertu koji je bez naplaćivanja ulaznica priređen na Španskom trgu u Mostaru privukao je – tek oko 300 gledatelja!

2007 – Na filmskom festivalu u Puli, na ceremoniji dodjele trofeja na današnji dan, nagradu publike dobio je  film “Pjevajte nešto ljubavno”, redatelja Gorana Kulenovića, koji je inspiraciju našao u istoimenoj pjesmi grupe Hladno pivo.

Snowy White, Mostar Blues Festival 2007
Snowy White, Mostar Blues Festival 2007