Buldozer Pljuni istini u oci

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1921 Rođen kum rock-n-rolla, Alan Freed, američki radijski DJ. Iako je Freed sebe nazvao “otac rock and rolla”, on nije bio prvi koji je puštao u eter tu vrstu muzike. Ipak, smatra se da je prvi koji je za novi žanr, umjesto R&B, počeo koristiti termin “rock and roll” i koji je popularizirao najprije u Americi, a potom i u Europi, radeći od 1956. polusatnu emisiju za Radio Luxembourg pod nazivom “Jamboree”. Mnogi od najvećih afro-američkih izvođača iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kao što su Bo Diddley, Little Richard i Chuck Berry, javno su odavali Freedu priznanje za pionirsku ulogu u integraciju njihove muzike među mladom generacijom u Americi, kao i u otklanjanju rasnih prepreka da crni muzičari općenito stignu do publike. Umro je 1965. od ciroze jetre. Godine 1999. o njegovom životu i radu snimljen je igrani film “Mr. Rock ‘n’ Roll: The Alan Freed Story”.

1942Rođen Dave Clark, lider engleske rock and roll grupe The Dave Clark Five.

1944 – Rođen dubrovački kantautor Ibrica Jusić.

1946 – Rođen Carmine Appice, američki rock bubnjar (Vanilla Fudge, Cactus, trio Beck, Bogert & Appice).

1955 – Objavljen singl Johnnyja Casha “Folsom Prison Blues”. Pjesma je kombinacija elemenata iz dva popularna američka folk stila, tzv. train songa i prison (zatvorskog) songa, a oba je Cash konstinuirano nastavio koristiti u nastavku karijere. “Folsom Prison Blues” je izabrana među 100 najvećih country pjesama svih vremena i jedna je od zaštitinih znakova Cashovog opusa.

1955Rođen Paul Simonon, basista engleske punk rock grupe The Clash.

1958 – U programu Radio Zagreba premijerno emitirana nova emisija “Po vašem izboru”, koja je, zanimljivo, u glasanju čitatelja časopisa “Džuboks” proglašena za najbolju radijsku emisiju u državi za 1980. godinu. Ako niste znali: Prvom voditeljskom emisijom disk-džokejskog tipa može se pohvaliti Radio Beograd, koji je u proljeće 1961. godine u program uveo emisiju “Sastanak u 9.05 (kasnije Muzički automat) autora Nikole Karaklajića.

1967Grupa The Who objavila treći album ”The Who Sell Out”, koji je kasnije u izboru magazina Rolling Stone svrstan među 500 najboljih izdanja u rocku. Jedini msingl sa izdanja bila je pjesma “I Can See for Miles”.

1968 – Otvorena tek druga višenamjenska, sportsko-koncertna dvorana u tadašnjoj Jugoslaviji. Riječ je o Hali sportova u Novom Beogradu, koja je u funkciju puštena tri godine poslije ljubljanske Hale Tivoli.

1975 – PGP RTB objavio prvi album ljubljanske rock grupe Buldožer “Pljuni istini u oči”. Serija za to vrijeme neobičnih songova, kao što su “Yes, my baby, No”, “Ljubav na prvi krevet”, “Blues gnjus”, “Život je feferon”, kao i efektan omot LP ploče u formi novina, sa otkačenim prilozima i crtežima koje su u stilu Alana Forda uradili sami članovi benda, sve je to pridonijelo da prvi tiraž bude rasprodan u kratkom vremenu. No, PGP nije htio uraditi novi, jer su “neke stvari na omotu i u pjesmama bile sporne”. Šta jeste bilo sporno, nikada nije razjašnjeno. Svejedno, ovim su albumom Buldožeri na velika vrata kročili na rock scenu tadašnje Jugoslavije.

1979 – Objavljen album sarajevske disco / funk / pop grupe Mirzino jato pod nazivom “Šećer i med”. Sastav je predvodio Mirza Alijagić, pjevač u sarajevskoj Operi i uz naslovnu pjesmu, hitovi izdanja bili su “Apsolutno tvoj” i “Normalna stvar”.

1995 – Objavljen drugi studijski album grupe Pips, Chips & Videoclips “Dernjava”, koji je naredne godine dobio hrvatsku diskografsku nagradu “Porin” za najbolji alternativni album, što je bio uvod za buduće još brojnije nagrade koju su dobili naredni albumi Pipsa.

2001Umro Rufus Thomas, američki rhythm and blues i soul pjevač.

2008Umro Davy Graham, britanska folk rock legenda. Graham je bio ključni gitarist i autor britanskog folk revivala 60-ih godina prošlog stoljeća i smatra se da je imao presudni utjecaj na Raya Daviesa iz grupe The Kinks, kao i na Nicka Drakea, Berta Janscha, ali i američku folk rock legendu Paula Simona. Njegov virtuozni stil sviranja akustične gitare, te kombinacija folka, jazza i bluesa u kojoj je koristio i indijske ili arapske zvuke, bili su revolucionarni, a to je bio i posebni štim gitare po kojemu će Graham ostati upamćen – umjesto standardnog EADGBE naštimavanja žica na gitari, on je smislio DADGAD ili tzv. keltski štim. Debitantski Grahamov album “3/4 AD” iz 1962. godine sadrži Grahamov klasik, slavni akustični instrumental “Anji”, koji su u različitim interpretacijama obradili brojni svjetski muzičari. Jednu od poznatijih njenih obrada uradio je Paul Simon na albumu “Sounds of Silence” iz 1966. Do svoje smrti Davy Graham je snimio ukupno 16 albuma.