Jimi Hendrix - RM Tocak - Nirvana

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943Rođen Tony Hicks, gitarista grupe Hollies

1945 Rođen rock pjevač Željko Bebek (Kodeksi, Bijelo dugme).

1949 Rođen Bill Gibbons, gitarista i vokal grupe ZZ Top.

1966 – Objavljen prvi singl i općenito prvo diskografsko izdanje Jimija Hendrixa “Hey Joe”. Iako se tvrdilo da je riječ o tradicionalnom songu, “Hey Joe” je napisao 1960. američki autor Billy Roberts, čiji je copyright zvanično registriran 1962. Hendrixov singl je u Engleskoj imao uspjeha na top listama, ali se u Americi nije ni pojavio u konkurenciji. No, postao je klasik rock muzike, proglašen je za jednu od 500 najvećih pjesama u rocku svih vremena. Kasnije su snimljene brojne obrade, a među najpoznatijim izvođačima su Wilson Pickett, Deep Purple, Patti Smith, Alvin Lee, Joe Cocker itd. U ovom društvu je i ljubljanska grupa Buldožer, koja je 1982. “Hey Joe” snimila na live albumu “Ako ste slobodni večeras”.

1971 – Na današnji dan u Kragujevcu je formalno osnovana grupa Smak. Ime su dobili po scenskom kolažu “Smak sveta” koji se u to vrijeme izvodio u Kragujevcu. U prvoj postavi bili su Radomir Mihajlović (gitara), Zoran Milanović (bas), Slobodan Kepa Stojanović (bubnjevi), Slobodan Kominac (vokal) i Miša Nikolić (klavijature).

1974 – Gitarista Mick Taylor objavio da napušta grupu The Rolling Stones, rekavši da je osjetio kako je vrijeme da krene dalje i napravi nešto novo.

1981Izašao prvi broj časopisa ITD, koji je objavljivao i specijale o domaćim i stranim rock grupama, a objavljeno je ukupno 216 brojeva.

1985 – Beogradska grupa Alisa objavila istoimeni debitantski album, na kojem su zapažene pjesme bile “Ludi Ivan”, “Vojskovođa”, “Tanja” i jedna koja je obilježila njihovu karijeru, kao jedan od ultimativnih hitova tog vremena – ”Sanja”.

1989 – U izdanju Jugotona objavljen album Đorđa Balaševića ”Tri posleratna druga”, koji je obilježila pjesma ”D mol”, a izdvojile su se još “Devojka sa čardaš nogama”, “Ćaletova pesma”, “Remorker”, “Još jedna pesma o maloj garavoj”.

1993 – Emitiran “Nirvana MTV Unplugged”, koncert koji će postati kultni u njihovoj karijeri, a samo nešto više od tri mjeseca kasnije Kurt Cobain je izvršio samoubijstvo. Album ”MTV Unplugged” objavljen je 1. 11. 1994. i dobio je Grammy za najbolji alternativni album.

1993 – Objavljen prvi album grupe Grateful Dead iz takozvane “Dick’s Picks” serije. Riječ je o koncertnim albumima ovog slavnog američkog rock benda koje je priredio Dick Latvala, osoba koja je bila zvanični arhivar benda. On je skupljao i klasificirao sve koncertne snimke i oni su uobličeni u serijal koji je do 2005. godine brojao čak 36 izdanja.

1996 – Jugoton objavio album Prljavog kazališta “S vremena na vrijeme” i najveći uspjeh imali su naslovna pjesma, te “Korak po korak” i “Laku noć tebi, Zagrebe”.

2008 –  Umro Nikola Karaklajić (82), pionir radijskog i općenito rock novinarstva, pokretač i voditelj kultne emisije ”Veče uz radio” i muzički urednik Radio Beograda (1957-1982), te prvi urednik “Džuboksa”, najpopularnijeg muzičkog magazina u Jugoslaviji.