Zabranjeno pusenje

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Aleksandar Korać, jedan od najplodnijih i najpoznatijih srpskih autora zabavne muzike, koji je s pjesmom ”Predaj se srce” presudno uticao na Indexe da posvete šlagerskoj muzici.

1942 – Rođen Jimi Hendrix, američki blues-rock gitarist, pjevač i autor, pravoga imena Johnny Allen Hendrix.

1959 – Rođen Charlie Burchill, član i suosnivač škotske rock grupe Simple Minds.

1967 – Izašao album Beatlesa ”Magical Mystery Tour” sa soundtrackom iz istoimenog 52-minutnog filma, za koji su članovi benda napisali scenario, uradili režiju i tumačili glavne uloge, a među 11 brojeva na albumu najistaknutije su “Strawberry Fields Forever” i “All You Need Is Love”, objavljene ranije iste godine na singlovima.

1970 – Ex-Beatles George Harrison objavio treće solo djelo, trostruki album ”All Things Must Pass” na kojem je najveći hit bila balada “My Sweet Lord”, a uspješne još “What Is Life”, “Isn’t It a Pity” i naslovna pjesma, dok je cijeli album sa nizom poznatih gostiju (Eric Clapton, Billy Preston, Peter Frampton, Ginger Baker i dr.) od najznačajnijih muzičkih magazina dobio najviše ocjene.

1973 – Rođen Twista, američki hip hoper pravoga imena Carl Terrell Mitchell.

1984 – Tokom koncerta u Rijeci, pjevač Zabranjenog pušenja Nele Karajlić uzviknuo je “Crk’o Maršal”, a onda dodao ”Mislim na pojačalo”. Budući da je to odmah asociralo na smrt Maršala Tita, grupa je izložena lavini medijskih kritika i kampanji koja je dovela otkazivanja koncerata i čak povlačenja kultne kultne ”Top liste nadrealista” iz televizijskog programa.

1988 Splitska grupa Daleka obala izvela prvi službeni koncert u kinoteci “Zlatna vrata”, iako je bend formiran čak tri godine ranije u postavi Marijan Ban, Jadran Vušković, Boris Hrepić i Zoran Ukić.

1993 – U sarajevskom klubu Sloga održan rock koncert ”Help Bosnia Now” na kojem su nastupili muzičari koji su ostali u sarajevskom ratnom okruženju, predvođeni Mladenom Vojičićem Tifom.

1995 – Jugoton objavio CD singl Dina Dvornika s pjesmama “Afrika” u tri varijante (radio, club mix, instrumental) i “Žigolo” u dvije verzije.

1999 – Beogradska rock grupa Van Gogh završila u studiju “O” snimanje svog petog studijskog albuma “Opasan ples”. Materijal je miksao i producirao znameniti Saša Habić, koji je još svirao klavijature, a značajan doprinos albumu dao je kao autor muzike za četiri pjesme, među kojima je jedan od najvećih hitova izdanja, ”Opasan ples”, dok je drugi uspješan broj ”Brod od papira” napisao frontmen grupe Zvonimir Đukić Đule.