Pekinška patka

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1949 – Rođen Boris Bele, gitarista, pjevač i autor u ljubljanskoj rock grupi Buldožer.

1981 – Jugoton izdao drugi album novosadske punk grupe Pekinška patka “Strah od monotonije”. Koncepcija nije bila nastavak debitantskog “Plitka poezija” iz prethodne godine. Za razliku od tog izdanja, koje je imalo 16 kratkih i žestokih songova u standarnoj punk formi, ovaj je album bio puno ambicioznije zamišljen. Ponudio se samo sedam naslova (“Strah”, “Krug”, “Lica”, “Sive eminencije”, “Monotonija”, “Neko” i “Apatija”), od kojih su neki imali netipično trajanje od 6 ili 8 minuta. Ideja benda i njihovog producenta bila je da modificirani izraz (sa dodatnim ritam mašinama i zvukom syntha) bude na tragu svjetskog novog vala, ali takav album nije naišao na jednako dobar prijem kod publike. Nedugo po njegovom objavljivanju pjevač Čonta je otišao na odsluženje vojnog roka, a “pozdravni koncert” u ljeto ’81. u Beogradu pokazao se i doslovno oproštajnim – grupa nije obnovljenja po njegovom izlasku iz vojske i prestala je s radom.

1983 – U malom studiju 6a Radio Beograda nastala je prva kompilacija “Ventilator 202 Demo Top 10” koju je nedugo potom objavio PGP RTB. Riječ je emisiji “Ventilator” koju je kreirao čuveni beogradski radijski voditelj i DJ Zoran Modli na valovima u to vrijeme jednako čuvene “Dvestadvojke”. Bila je to prva emisija koja je sistematično pratila tadašnju demo scenu i prva promovirala mnoge grupe iz novog vala koje su kasnije imala ključnu ulogu na rock sceni u Jugoslaviji. Na prvoj kompilaciji predstavljeni su, među ostalima, Rex Ilusivii, Partibrejkers, Laki pingvini i Via Talas.

1988 – Dubrovačka pjevačka diva Tereza Kesovija nastupila u slavnoj pariškoj dvorani Olympia, prostoru u kojem su pjevale najveće francuske i svjetske zvijezde. Priznanje Terezi je, međutim, utoliko veće što je ona već pjevala u Olympiji 1967. Bila je to godina kada je snimila popularnu “Larinu pjesmu” iz filma “Doktor Živago”, koja je kao “La chanson de Lara” ostvarila veliki uspjeh u Francuskoj. Na novom koncertu program je simbolično počeo pjesmom “Prijatelji stari gdje ste”, a izvještači su zabilježili da je Tereza za oduševljenu publiku na kraju izvela čak polusatni bis. Zanimljivo je da je cijeli koncert snimala Televizija Novi Sad i emitirala ga u svom programu krajem narednog mjeseca. Tereza Kesovija je pozivnicu za Olympiju dobila i treći put – 16. 11. 2007.

2003 – U Zenici održana druga dodjela godišnje bh. muzičke nagrade “Davorin”. Kao album godine nagrađen je “Slušaj mater” Ede Maajke, koji je dobio još četiri “Davorina” i bio rekorder po broju trofeja. Nagrade su, među ostalima, još dobili Irina Kapetanović & VI, Mladen Vojičić Tifa i Zele Lipovača, a u internacionalnim kategorijama Darko Rundek, te kvartet Aki, Dado, Tifa i Fazla za Fazlinu numeru “Pjesma za Davora”.