The Doors - Miladin Šobić

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928 – Rođen Alexis Korner, jedan od pionira britanske blues rock scene i pjevač / gitarist / klavijaturist koji je bio jedan od ključnih izvođača u 60-im godinama prošlog stoljeća.

1942 – Rođen Alan Price, klavijaturista grupe The Animals.

1958 – U Londonu otvoren Marquee klub, mjesto koje će biti označeno kao “najznačajniji klupski prostor rocka”. Važan za londonsku jazz i rhythm & blues scenu, Marquee je u nekoliko narednih godina predstavio legende kao što su Sonny Boy Williamson, Alexis Korner’s Blues Incorporated i usnoharmonikaš Cyril Davies. Pravi procvat doživio je tokom 60-ih s novom generacijom britanskih rhythm and blues bendova kao The Rolling Stones (koji su ovdje održali svoj prvi koncert), John Mayall and the Bluesbreakers, The Yardbirds i The Animals. Na sceni ovog kluba rađale su se i rasle rock zvijezde 60-ih i 70-ih, Jimi Hendrix, David Bowie, Cream, Pink Floyd, Manfred Mann, The Who, The Nice, Yes, Led Zeppelin, Jethro Tull, King Crimson, Genesis, Moody Blues i nebrojeni drugi. Ako niste znali: U Marquee klubu je na početku 1973. godine svirala YU grupa, koja je poslije nastupa dobila ponudu da snima u Engleskoj. Na scenu slavnog Marquee kluba popele su se i Divlje jagode, koje su ovdje svirale pod imenom Wild Strawberries 1986.

1967 – Uzaludni međusobni ugovor Beatlesa. Beatlesi potpisuju ugovor kojim se obavezuju da će narednih deset godina raditi zajedno. Kao što je poznato, odredbe ovog ugovora nisu se ostvarile – Beatlesi su se raspali 1970.

1971 – The Doors objavili svoj 6. album “L.A.Woman”, što je bilo i njihovo posljednje izdanje za života Jima Morrisona. Legendarni pjevač grupe The Doors umro je tri mjeseca kasnije u Parizu. Album donosi 10 ‘najtvrđih’ hard rock blues pjesama grupe i sve su snimljene “uživo”, što znači da je cijeli bend bio u studiju i snimao pjesme bez nasnimavanja. Naslovna pjesma i “Riders on the Storm” neke su od najpoznatijih tema općenito u diskografiji grupe. Jeste li znali: U pjesmi “L. A. Woman” pjevač Morrison ponavlja frazu “Mr. Mojo Risin'” što je anagram od njegovog punog imena Jim Morrison.

1979 – Film Milivoja Puhlovskog i Brune Gamulina “Živi bili pa vidjeli” krenuo u kino distribuciju. Muziku za film napisala je rock grupa Buldožer. Među nekoliko novih tema ljubljanskih rokera (“I Remember Chuck Berry”, “Stari druže”, “Ovaj krevet je sada vaš”) posebno su se izdvojile “Novo vrijeme”, jedna od najcjenjenijih u opusu Buldožera, a s kojom se oni i pojavljuju u filmu, te “Jeftini slatkiši”, pjesma po kojoj je nazvan naredni album “Izlog jeftinih slatkiša” (Helidon, 1980.).

1980 – Brian Johnson ex-Geordie postao novi pjevač grupe AC/DC, umjesto Bona Scotta koji je bizarno pteminuo 19. 2. poslije cjelonoćnog opijanja.

1982 – Miladin Šobić objavio za Diskoton svoj drugi studijski album “Umjesto gluposti”. U svom prepoznatljivom ironičnom stilu, kantautor je album “posvetio nikome i onima drugima”. Materijal je sniman u subotičkom “Muzičkom ateljeu” od 21. 2. do 8. 3. Svih deset songova napisao je Šobić, a najveći uspjeh imali su “Đon”, “Umjesto gluposti”, “Cipele nove” i “Svetozara Markovića 39”. Ako niste znali: Sestra Miladina Šobića otprilike se u ovo vrijeme teško razboljela i on je zaustavio sve svoje muzičke aktivnosti. Ostat će legenda priča o tome da mu je ponuđeno snimanje dueta sa slavnim Lionelom Richiem i da je Šobić odbio dok mu sestra ne ozdravi. Nažalost, ubrzo je preminula. Kantautor je bio snimio pjesme za svoj treći album, koji je pod nazivom “Barutana ljubavi” čekao na objavu. Ni on se nikada nije pojavio. Puno kasnije neke od neobjavljenih pjesama procurile su na internet, a jedan od tih bootleg songova, “Ašik Ajša” stekao je kultni status među Šobićevim fanovima.

1986 – Disciplina kičme završila snimanje albuma “Svi za mnom” koji su radili u studiju “Druga maca” Enca Lesića. Naslovna tema te “Zašto”, “Čudna šuma” i “Ne, ne, ne… (koju pjevaju članice novosadske grupe Boye) konačno su grupi Disciplina kičme, poslije dva prethodna albuma, donijeli veću pažnju medija, u kojima je “Čudna šuma” – obrada hita YU grupe s njihovog debitantskog albuma iz 1973. godine – proglašena za jedan od najoriginalnijih covera u domaćem rocku.