Gibonni- Steve Marriott-Aerosmith

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1958 – Rođen Miroslav Drljača Rus, zagrebački rock i pop autor, deus ex machina grupa ITD i Rusway.

1959 – Rođen Zoran Kesić, klavijaturista izvorne postave grupe Hari Mata Hari.

1972 – Rođen Željko Joksimović, popzlarni beogradski pop pjevač, autor

1973 – U Ljubljani održan treći Boom festival i nastupili su YU grupa, Pop mašina, Zdenka Kovačiček, Time, Ivica Percl, Buco i Srđan, Bumerang, Ave, Srce, Nirvana, Jutro, Drago Mlinarec, Grupa 220, Rock express, Dah, Grupa 777, Grupa Marina Škrgatića, Srđan Marjanović, Lambert Shop, Ganeša, Spirit i Tajga, a dio programa objavljen je na dvostrukom albumu “Boom pop fest”.

1982 – PGP RTB objavio drugi album beogradske rock grupe Piloti pod nazivom “Dvadeset godina”. Sve tekstove i muziku napisao je lider grupe, pjevač i gitarista Zoran Kiki Lesendrić i zanimljivije pjesme su “Dvadeset godina”, “Noć u gradu”, “Džoni je krenuo u rat” i “Ja sam jurio za vetrom”, ali album nije ponovio uspjeh prvijenca iz prethodne godine.

1983 – Priča za rubriku ‘vjerovali ili ne’: zanimljiv kuriozitet je vezan uz sarajevsku rock grupu Bonton Baya, koju je osnovao Nikša Bratoš. Njihov netom objavljeni debitanski album ”ElPi” Diskoton je poslije samo nekoliko sati povukao iz svih prodavnica gramofonskih ploča, jer je u to vrijeme izmišljena ustanova ‘Komisije za šund’, čiji je zadatak bio da procjenjuje tzv. šund izdanja i nametne im dodatni porez. Kako sarajevski Diskoton nije imao drugih kandidata, žrtveno janje je bila Bonton Baja. No, album nije nikada vraćen u prodaju i i možda tek desetak ranije prodanih ploča danas su iznimno rijetke i na kolekcionarskom tržištu su među najskupocjenijim primjercima.

1987 – Splitska hard rock grupa Osmi putnik, u postavi Zlatan Stipišić Gibonni (vokal), Alen Koljanin (gitara), Bojan Antolić Božo (gitara), Davor Gradinski Dado (bas) i Miro Marunica Marun (bubnjevi), započela je u Studiju 5 PGP-a u Beogradu snimanje glasova i završno miksanje materijala za svoj drugi album “Glasno, glasnije”, koji je i objavljen za ovu diskografsku kuću. Favoriti albuma postali su naslovna “Glasno, glasnije”, te “Čopor ide u raj” i “Krive staze sam gazio”, kao i obrada iz opusa grupe Metak “Da mi je biti morski pas”.

1991 – Poginuo Steve Marriott (44), engleski rock pjevač, gitarista i autor koji je značajno utjecao na brojne britanske rock bendove. Ostao je upamćen po izuzetno snažnom glasu i agresivnom sviranju gitare u grupama Small Faces (1965-1969) i Humble Pie (1969-1975). U obje grupe je bio značajan autor i iza sebe je ostavio niz poznatih pjesama, kao što su “Itchycoo Park”, “Lazy Sunday”, “All or Nothing” i “Natural Born Bugie”. Nakon raspada druge njegove grupe, Steve Marriott je nastavio snimati solo albume i objavio je 12 naslova do svoje bizarne smrti u požaru u svom domu upravo u vrijeme dok je sa Peterom Framptonom radio na novom albumu. Na letu avionom iz Engleske u Ameriku, Steve je popio veću količinu alkohola i kad je pred jutro stigao u svoju kuću, legao je u krevet i zapalio cigaretu, ali je istog trenutka zaspao. Cigareta je izazala vatru u kojoj je Marriott smrtno stradao.

1992 – Na Wembleyju održan The Freddie Mercury Tribute Concert na kojem su nastupili Elton John, David Bowie, Robert Plant, Annie Lennox, Roger Daltrey, Guns n Roses, Metallica, George Michael, Zucchero, Tony Iommi, Def Leppard, Lisa Stansfield, Liza Minnelli, Mick Ronson i naravno članovi grupe Queen.

1993 – Američka rock grupa Aerosmith objavila 11. album “Get a Grip”, koji je obilježen nizom uspješnih pjesama, među kojima su Grammyjem nagrađena “Livin’ on the Edge” te tri power rock balade,  “Cryin'”, ”Crazy” i ”Amazing”.

Odgovori