bajaga-instruktori

Na današnji dan u svijetu muzike: 21. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1947 – Rođen Iggy Pop, pravim imnom James Newell Osterberg Jr., američki rock pjevač i autor kojeg najčešće opisuju kao ”kum punka”.

1959 – Rođen Robert Smith, pjevač, gitarista i glavni autor u engleskoj rock grupi The Cure.

1967 – The Beatles završili snimanje albuma “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”. Album je često opisivan kao “magnum opus” Beatlesa, odnosno jedan je od najutjecajnijih rock albuma svih vremena, a časopis Rolling Stone rangirao ga je, na temelju ocjene oko 260 kritičara i muzičara kao broj 1 na listi 500 najvećih albuma ikad. The Times ga je označio i kao “presudni trenutak u historiji zapadne civilizacije”. Uz naslovnu pjesmu, slavne su “With a Little Help from My Friends” i “Lucy in the Sky with Diamonds” i obje su imale brojne obrada koje su snimili Joe Cocker, Elton John, The Hooters, Wet Wet Wet itd.

1970 – Umro Earl Hooker (40), jedan od zapaženih predstavnika Chicago bluesa, poznat po svom slide sviranju gitare.

1984 – Rođeni Instruktori. Koncert Bajage u beogradskom Domu sindikata 21. 4. 1984. bio je prvi nastup održan pod imenom “Bajaga i Instruktori Pozitivne Geografije”. Na premijernom solističkom koncertu Momčila Bajagića u zagrebačkom Kulušiću, devet dana ranije, kada je prvi put predstavljen njegov solistički album “Pozitivna geografija”, stalni prateći bend još nije postojao i nastupila je ekipa koja je album snimila, predvođena klavijaturistom Kornelijem Kovačem. Pred beogradski koncert, u organizaciji časopisa “Rock”, prateći bend je pak dobio formalno ime, što je bilo presudno da Bora Đorđević tri mjeseca kasnije otkaže Bajagi članstvo u Ribljoj čorbi. Prvi Instruktori, uz Bajagu, bili su: Nenad Stamatović (gitara), Miroslav Cvetković Cvele (bas), Vlada Golubović (bubnjevi), Dejan Cukić (vokal), Žika Milenković (vokal) te klavijaturista Rade Radivojević, koji je bio privremeni član do dolaska Saše Loknera u proljeće 1985.

1975 – Izašao treći album grupe Abba, nazvan samo “Abba”, koji je nakon eurovizijske pobjede i albuma “Waterloo” iz prethodne godine još više učvrstio njihovu poziciju globalne pop atrakcije. Hit naslovi bile su pjesme “Mamma Mia” i “SOS”.

1997 – STVOREN WINAMP. Winamp je media player tvrtke Nullsoft, a riječ je o multi-format freeware / shareware programu za reprodukciju audio i video datoteka. Winamp je prvi realizirao Justin Frankel, američki programer, koji je imao 19 godina u vrijeme kada je 21. 4. 1997. prvi put predstavljen njegov program pod nazivom “WinAMP 0.20”. Za ilustraciju značaja i popularnosti Winampa za svijet muzike poslužit će sljedeći podaci: do početka 2005. godine ovaj player u kompjuteru je imalo 33 miliona korisnika, a u jesen 2006. ta je brojka iznosila više od 57 miliona.

2000 – Zagrebačka latino jazz grupa Cubismo završila svoj treći album “Motivo Cubano” čiji je ultimativni hit postala obrada Gibonnijeve pjesme “Tempera”. Ona je snimljena u dvije verzije, na španjolskom jeziku u prepjevu i izvedbi Luquea, te na hrvatskom koju je otpjevao Zlatan Stipišić Gibonni. U kombinaciji stilova guaguancó, mambo, salsa, cubano i bolero, album je ponudio još nekoliko zapaženih songova, kao “Ay Mi Cuba”, “Rumba Para Ella” i “Lágrimas Negras”.

2003 – Umrla Nina Simone (70), američka pjevačica čiji je opus uključivao različite žanrove, kao klasku, jazz, blues, folk, R&B, gospel i pop. Uvrštena je u  Grammy Hall of Fame Award, 2000. godine, a 2018. i u Rock and Roll Hall of Fame. Jedan od klasika iz njenog pjevačkog opusa je pjesma “I Loves You, Porgy” iz Gerswinove opere ”Porgy and Bess”.