Na današnji dan u svijetu muzike: 19. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođena Janis Joplin, jedna od najupečatljivijih i najboljih blues rock pjevačica svih vremena. Učmala atmosfera provincije probudila je u njoj buntovnicu koja se zalaže za prava crnaca i protivi strogim ograničenjima života mlade djevojke. Otišla je, poput mnogih, u potragu za slavom u Kaliforniju. U San Franciscu je pristupila psihodeličnoj rock skupini Big Brother and the Holding Company. Imala je veliki uzor u blues-pjevačici Bessie Smith. Oponašajući njezin stil pjevanja, izgradila je svoj, postavši najbolja bijela blues-pjevačica 20. stoljeća. Tokom “Ljeta ljubavi” 1967., Janis Joplin proslavila se nastupom na Monterey pop festivalu, a dvije godine kasnije upotpunila je i Woodstock svojom briljantnom izvedbom. Osim iznimnih nastupa uživo, ostat će upamćena po životnom motu: “Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš”. Život zvijezde, ugrožen čestim uživanjem droge i alkohola, prekinut je prekomjernom dozom heroina na vrhuncu slave u motelskoj sobi 4. 10. 1970. Imala je 27 godina. Za života je objavila tri albuma, a najbolji “Pearl” izašao je posthumno 1971. Izbor naslova u njenoj fascinantnoj izvedbi: “Mercedes Benz”, “Summertime”, “Cry Baby”, “Me and Bobby McGee”, “Move Over”, “Piece of My Heart”, “To Love Somebody”.

1946 – Rođena Dolly Parton, američka country pjevačica, kantautorica i glumica.

1949 – Rođen Robert Palmer, engleski pop rock pjevač poznat po takozvanom “soulfull” glasu.

1951 – Rođen Dewey Bunnell, pjevač i autor u soft rock grupi America, autor najpoznatije pjesma benda “A Horse With No Name”.

1982Američka rock pjevačica Joan Jett objavila singl ”I Love Rock and Roll”, pjesmu sa svog istoimenog drugog albuma koji se pojavio par mjeseci ranije. Riječ je o obradi broja londonskog sastava Arrows, koji se izvorno pojavio 1975. godine, no tek verzija Joan Jett učinila je temu planetarno slavnom, a izlazak singla donio i njoj najveći uspjeh karijere.

1986 – U programu TV Sarajevo emitiran show “Indexi 86”, u kojem su se pojavili gotovo svi članovi koji su kroz grupu prošli od njenog osnivanja i na kraju su svi zajedno premijerno izvedeli novu autorsku pjesmu Fadila Redžića istoga naziva. Ona predstavlja homage nekim od najpoznatijih numera Indexa, jer su stihovi iskombinirani od naslova starih hitova. Bio je to uvod za veliki diskografski poduhvat Diskotona, koji je objavio četverostruku box-set antologiju nazvanu “Za sve ove godine”. U nju je uvršteno 38 pjesama, među kojima su pet imale diskografsku premijeru: “Kasno je sad” (iz 1966.), “Oko malih stvari svađamo se mi” (iz 1967.), “Boj na Mišaru” (iz 1968.), “Dvojnik” (iz 1970.) i spomenuta prigodna “Indexi ’86”. Osim njih, prvi put su na ploči izašle “Negdje na kraju u zatišju” (iz 1969.) i “Dan kao ovaj” (iz 1970.).

Indexi 86

1987 – Rođena grupa Let 3. Basista Damir Martinović Mrle i pjevač Zoran Prodanović Prlja na današnji dan su preimenovali svoju prethodnu grupu Let 2 u Let 3. Debitantski album “Two Dogs Fuckin” objavili su poslije dvije godine i odmah se nametnuli kao koncertna atrakcija, gradeći sebi svojstveni stil scenskih nastupa koji su uključivali elemente teatra.

1998 – Umro Carl Perkins (65), nakon što je pretrpio dva srčana udara. Bio je pionir rockabilly muzike i poznat po svom specifičnom miksu rhythm and bluesa i country zvuka. Napisao je i krajem 1955. snimio jedan od rock and roll klasika “Blue Suede Shoes”, prvu rockabilly pjesmu koja je objedinila elemente bluesa, countryja i pop muzike. Kasnije su pjesmu obradili Elvis Presley, Cliff Richard, Beatlesi, čak i Jimi Hendrix. Carl Perkins je proglašen za jednog od 100 najvažnijih rock umjetnika svih vremena.

2006 – Umro Wilson Picket (64) od posljedica srčanog udara. Bio je jedan od najvećih soul izvođača 60-ih godina, a najpoznatiji naslovi su mu “Land of 1000 Dances” (1966), “In the Midnight Hour” (1966) i “Mustang Sally” (1965), a ova posljednja je uvrštena među 500 najvećih songova ikad. Na američkom Top 40 imao je još 15 drugih naslova. Snimio je i nekoliko zanimljivih obrada – Hey Joe, Born to Be Wild, Hey Jude, skupljenih na albumu “Hey Jude” iz 1968. Godine 1991. primljen je u Kuću slavnih. Objavio je ukupno 22 albuma.

2007 – Umro Denny Doherty (66), nekadašnji pjevač u grupi Mamas and the Papas. Bio je među osnivačima grupe 1965. godine i snimio je s njom sve njihove albume, uključujući najpoznatije pjesme “Monday, Monday” i “California Dreamin”. Kada se grupa raspala 1972., Mama Cass Elliot je nastavila sa solo karijerom i pozvala Dennyja da joj se pridruži, ali je on to odbio.