Na današnji dan u svijetu muzike: 20. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1952 – Rođen Paul Stenley, gitarista i vokal u američkoj rock grupi Kiss.

1954 – Rođen Ljubiša Racić, osnivač i gitarista sarajevske hard rock grupe Formula 4.

1962 – Rođen Marijan Brkić, rock gitarista, član grupe Prljavo kazalište od osnivanja do 1988. te Parnog valjka od 1991.

1965 – Umro Alan Freed (43), američki radijski DJ. Nazvan je “otac rock and rolla”, jer se smatra da je bio prvi koji je za novi žanr muzike počeo koristiti termin “rock and roll” i koji je popularizirao najprije u Americi, a potom i u Europi, radeći od 1956. polusatnu emisiju za Radio Luxembourg pod nazivom “Jamboree”. Mnogi od najvećih afro-američkih izvođača iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kao što su Bo Diddley, Little Richard i Chuck Berry, javno su odavali Freedu priznanje za pionirsku ulogu u integraciju njihove muzike među mladom generacijom u Americi, kao i u otklanjanju rasnih prepreka da crni muzičari stignu do publike. Freed je nastupio i u slavnim filmovima “Rock Around the Clock” i “Rock, Rock, Rock” iz 1956., a godine 1999. o njegovom životu i radu snimljen je igrani film “Mr. Rock ‘n’ Roll: The Alan Freed Story”.

1967 – Britanski sastav Spencer Davis Group izdao singl s pjesmom “I’m Man” koju je napisao njihov pjevač i klavijaturista Steve Winwood. Obradu pjesme u skoro 8-minutnoj verziji dvije godine kasnije snimila je američka grupa Chucago na svom debi albumu.

1967 – Rolling Stones objavili album ”Between the Buttons”, koji je pola mjeseca kasnije dobio američku verziju dopunjenu pjesmama “Let’s Spend the Night Together” i “Ruby Tuesday”.

1968 – Na koncertu grupe Pink Floyd u engleskom priobalnom gradu Hastingsu, održanom na današnji dan 1968. godine, Syd Barret je posljednji put svirao s grupom koju je osnovao i kojoj je dao temeljne ideje i zvuk. Začetnik psihodelije u rocku počeo je sve više osjećati teret slave koju, zapravo, nije nikada ni želio. U to vrijeme u grupi ga je sve češće zamjenjivao David Gilmour, a nakon ovog koncerta Barret se konačno predao i otišao iz benda koji je postao prevelik za njegove skolonosti, ustupajući Gilmouru trajno mjesto u postavi. U 1970. realizirao je dva solo albuma, uz pomoć nekih od članova Pink Floyda, ali upravo onako kako je želio – daleko od velike medijske pažnje – i do kraja života (preminuo 2006.) ostao je samozatajan.

1971 – Rođen Gary Barlow, pjevač, pijanist i autor koji je uz Robbiea Williamsa bio je druga važna polovina grupe Thake That.

1977 – RAĐA SE GRUPA AZRA. Nakon što je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i na brojnim studentskim žurkama tokom 1974. neobavezno svirao samo u manjem krugu istomišljenika, Branimir Džoni Štulić je osnovao i prvu grupu koju je nazvao Balkan Sevdah Band. U programu su, kako ime sugerira, imali uglavnom etno pjesme, od makedonskog melosa do sevdaha. Formalni početak Azre dogodio se u januaru ’77., kada Štulić smišlja ime svoje nove grupe. Kroz nekoliko mjeseci uobličena je prva postava, koju uz Džonija čine Mladen Jurčić (gitara), Marin Pelajić (bas) i Branko Hromatko (bubnjevi), a u historiografiji Azre se navodi da je ova postava prvi koncert izvela u jesen u Domu kulture u zagrebačkoj Dubravi. Kasnije će im se pridružiti i Jura Stublić koji preuzima glavnu pjevačku ulogu. Nastupali su po manjim prostorima i već izvodili neke Štulićeve pjesme, ali ćemo još počekati do prvih izdanja. Ako niste znali: Priča o tome kako je grupa Azra dobila ime glasi – u januaru 1977, za šankom Teatra & TD, domaći su anarhisti ispijali loze i pričali o politici. Bio je tu i Džoni, koji gotovo nikada nije pio, a nije bio ni poklonik droga, no zabavljao se sa društvom jer je izvjesni Đoko dobio kćerkicu. Valjalo je odabrati ime i on se prisjetio stihova njemačkog pjesnika Heinricha Heinea koji su ga je očaravali i počeo: “Kazuj robe od kuda si, iz plemena kojega si? Ja se zovem El Muharem iz  plemena starih Azra, što za ljubav glavu gube i umiru kada ljube”. Ne zna se je li beba dobila ime Azra, ali junak koji svoje pleme veže uz ljubavne strasti svakako bi se mogao poistovijetiti sa svim sadržajima Štulićevih pjesama. Tragao je za nazivom benda koji je namjeravao osnovati, a  moralo je biti kratko i zanimljivo, moralo se lako pamtiti i nije smjelo sadržavati dijakritičke znakove. Tog trenutka je sam sebi dao najbolji ideju za ime grupe.

1978 – U Jugotonovom studiju u Zagrebu Indexi su na današnji dan 1978. godine započeli snimanje svog prvog originalnog studijskog albuma “Modra rijeka”. Postavu grupe u to vrijeme su činili Davorin Popović, Fadil Redžić, Nenad Jurin, Slobodan A. Kovačević i Đorđe Kisić, a na snimanju bendu su se pridružili Ranko Rihtman na pianu i Tihomir Pop Asanović na orguljama. Riječ je o konceptualnom djelu čijih devet numera su komponirali Slobodan Bodo Kovačević, Fadil Redžić i Ranko Rihtman na stihove pjesnika Maka Dizdara. “Modra rijeka” je u glasanju kritičara proglašena za najbolji jugoslavenski rock album 1978. godine.

1978 – Škotski rock pjevač i gitarista Gerry Rafferty izdao drugi studijski album “City to City”. Ovo u cjelosti autorsko izdanje, sa ukupno 10 songova, najslavniji je naslov u njegovoj karijeri. Na njemu se nalazi također najslavnija Raffertyjeva pjesma – “Baker Street”, uspješna na top listama i u Velikoj Britaniji i u Americi. “Baker Street” je postao, famozan, između ostalog i zbog solo dionice na saksofonu, koju je odsvirao session muzičar Raphael Ravenscroft. On je poznat po tome što je sax svirao na albumima brojnih slavnih izvođača, među kojima su Pink Floyd, Marvin Gaye, Abba, Alvin Lee itd. Jeste li znali: Pjesma “Baker Street” govori o istoimenoj poznatoj ulici u Londonu, u kojoj je živio jedan prijatelj Gerryja Raffertyja. A najpoznatiji stanovnik ove ulice bio je početkom 20. stoljeća Sir Arthur Conan Doyle, autor romana o detektivu Sherlocku Holmesu.

1983 – Britanski heavy metal bend Def Leppard objavio svoj treći studijski album “Pyromania”. Album sadrži tri hit singla “Photograph”, “Rock of Ages” i “Foolin”, te je jedino izdanje benda koje je uvršteno na listu 500 najvećih rock albuma svih vremena.

1983 – Bijelo dugme je u studiju RTV Skoplje završilo snimanje pjesama za album “Uspavanka za Radmilu M” i u nastavku rada materijal je miksan u Britannia Row Studios u Londonu.

1985 – Power rock balada “I Want To Know What Love Is” britansko-američke grupe Foreigner dospjela na prvo mjestp britanske top liste singlova. Ovo je najuspješnija i najpoznatija njihova pjesma i jedina iz diskografije Foreignera koja je uvrštena među 500 najvećih songova u rocku ikad. Objavljena je na albumu “Agent Provocateur” 1984., a njen autor je gitarista grupe Mick Jones.

1988 – Beatlesi u Hall of Fame. Grupa The Beatles na današnji dan 1988. primljena je u Rock and Roll Hall of Fame – Dvoranu slavnih autora i izvođača. Na svečanu ceremoniju su stigli članovi grupe George Harrison i Ringo Starr te Yoko Ono, Sean i Julian Lennon. Paul McCartney se nije pojavio. Poslao je pismo i objasnio da je je zauzet drugačijim poslovima od onih kojima se bave ostali preživjeli članovi sastava.

2012 – Umrla Etta James (73), američka blues, R&B, soul, rock and roll, jazz i gospel pjevačica. Počevši karijeru 1954. godine, stekla je slavu pjesmama “The Wallflower”, “Napokon”, “Tell Mama”, “Something’s Got a Hold on Me” i “I Rather Go Blind”. U svom najslavnijem razdoblju suočavala se s brojnim osobnim problemima, uključujući heroinsku ovisnost, teško fizičko zlostavljanje i zatvorsku kaznu, prije nego što je krajem osamdesetih započela muzički povratak albumom “Seven Year Itch”. Njezin snažan, duboki glas i upečatljiv stil izvođenja melodija između rhythm & bluesa i rock and rolla donijeli su joj šest Grammy nagrada i 17 Blues Music Awards. Uvedena je u Kuću slavnih Rock and Rolla (1993.), Blues Hall of Fame (2001.) i Grammy Kuću slavnih (1999.), a časopis Rolling Stone uvrstio ju je među 100 najvećih vokala svih vremena i listu 100 najvećih umjetnika svih vremena.

2015 – Umro Edgar Froese (70), njemački muzičar ruskog porijekla, poznat kao pionir elektronske muzike i osnivač njemačke electronic ambient new age grupe Tangerine Dream, koja se na sceni pojavila 1967. Klavijature i gitaru svirao je u ovom sastavu sve do svoje smrti, snimivši s njim više od stotinu diskografskih izdanja, među kojima je rani uspjeh imao album ”Phaedra” iz 1974. Pored toga, Froese u opusu ima i tridesetak solo albuma istog žanra.

2022. – Umro Meat Loaf, pravim imenom Michael Lee Aday, američki rock pjevač i glumac snažnog, širokog raspona glasa, poznat po teatralnim live nastupima. Njegova trilogija “Bat Out of Hell” (“Bat Out of Hell” (1977.), “Bat Out of Hell II: Back into Hell” (1993.) i “Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose” (2006.) — prodana je u više od 100 milijuna primjeraka širom svijeta. Godine 1994. osvojio je Grammy za najbolju solo rock vokalnu izvedbu za pjesmu “I’d Do Anything for Love” te Brit Award u Ujedinjenom Kraljevstvu za najprodavaniji album i singl. Na VH1-ovoj listi “100 najvećih izvođača hard rocka” uvršten je na 96. mjesto.