carl-perkins - t-rex

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938Rođen Chas Chandler, engleski bas gitarist i glazbeni producent. Bio je član grupe The Animals do 1966. godine, kada je je postao menadžer tada još  nepoznatog Jimija Hendrixa i pomogao stvaranju njegove prateće grupe, The Jimi Hendrix Experience, kojoj je producirao dva prva albuma.

1943Rođen Keith Richards, jedan od rock autora koji su presudno utjecali na rock and roll, producent, pjevač i solo gitarista, suosnivač Rolling Stonesa.

1948Rođen Janez Bončina, rock i jazz rock pjevač, osnivač grupe September.

1954 Rođen Uli Jon Roth, solo gitarista njemačke rock grupe Scorpions.

1955Carl Perkins snimio svoju autorsku pjesmu “Blue Suede Shoes”, jedan od rock and roll klasika uvršten u Hall of Fame kao jedna od pjesama koje su promijenile rock and roll, a čiju obradu su snimili brojni drugi izvođači, među kojima Elvis Presley, Buddy Holly, Cliff Richard, Jerry Lee Lewis, Jimi Hendrix itd.

1964Rođen Zoran Prodanović Prlja, pjevač rock grupe Let3.

1969 – Objavljen album “Diana Ross Presents The Jackson 5” s kojim je na scenu stupila pop, soul, R&B grupa Jackson 5, koju je činilo petero braće, a kao pjevač ih je predvodio 11-godišnji Michael Jackson.

1970Grupa T. Rex, koju je Marc Bolan osnovao 1967. godine pod nazivom Tyrannosaurus Rex, objavila peti studijski album i prvi pod novim imenom T. Rex, kako su nazvali i album.

1980Rođena Christina Aguilera, američka pop i R&B pjevačica.

1983Đorđe Balašević je objavio album ”Celovečernji The Kid”, obilježen pjesmama ”Crni labud”, ”Blues mutne vode” i i mega-hitom ”Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”.

1983 Umro Jimmy Nolen (49), poznat kao solo gitarista u grupi Jamesa Browna.

1984 – Jugoton objavio album Amile Sulejmanović ”Kakav divan dan”, a uz naslovnu pjesmu istaknula se i ”Vodi me iz ovog grada”, u kojoj je kao pjevač gostovao Alen Islamović. Pored njega, na albumu su, među ostalima, sudjelovali i Nikša Bratoš, Mladen Vojčić Tifa, Zele Lipovača i Ipe Ivandić, bubnjar Bijelog dugmeta koji je u to vrijeme bio u emotivnoj vezi sa sarajevskom pop rock pjevačicom.

2000 – Parni valjak objavio album “Zastave”, kojim je grupa obilježila 25 godina karijere. Zbog toga je Husein Hasanefendić, opet većinski autor pjesama (samo jednu, “Mala laž” napisao je Marijan Brkić), u stihovima uradio svojevrsnu inventuru dotadašnjeg rada. Atmosfera albuma mirnija je od prethodnih i dominiraju balade, koje postaju i najveći uspjesi izdanja: “U ljubav vjerujem”, “Zastave”, “Zapjevaj”, “Mijenjam se” i “Sanjam”, koju su u duetu otpjevali Aki i Hus.

2001Umro Gilbert Becaud (74), slavni francuski šansonjer. Bio je poznat kao “Monsieur 100.000 volts”, zahvaljujući svojim energičnim nastupima. Njegov najpoznatiji hitovi su “Nathalie”, te “Et maintenant” iz 1961. godine, jedan od najvećih naslova francuske muzike. Prevedena kao “What Now My Love?”, pjesma je bila hit i u repertoaru Shirley Bassey, Sonny & Cher, Elvisa Presleya, Judy Garland i Franka Sinatre.