Bowie - Bijelo dugme - A Star Is Born

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1770 – Rođen Ludwig van Beethoven.

1936 – Rođen Tommy Steele, koji se smatra prvim britanskim teen idolom i rock and roll zvijezdom (”Singing The Blues”, 1957.).

1937Rođen Art Neville, pjevač i pijanist grupe The Neville Brothers, koju su činila još tri brata Neville, pa su nazivani i “prvi familijarni funky bend”.

1939Rođen Eddie Kendricks, suosnivač i jedan od pjevača R&B i soul pjevačke grupe The Temptations.

1942Rođen Paul Butterfield, blues pjevač i usnoharmonikaš (Paul Butterfield Blues Band).

1948Rođen Nikola Borota Radovan, muzički urednik Radio Sarajeva, snimatelj i producent, autor, te pokretač world pop grupe Kamen na kamen, u kojoj je karijeru počela Neda Ukraden.

1949Rođen Paul Rodgers, engleski rock pjevač (Free, Bad Company, Queen).

1961Rođena Sara Dallin, pjevačica, autorica i osnivačica pop grupe Bananarama.

1971 – U pogonu Jugotona počela proizvodnja drugog LP albuma Arsena Dedića pod nazivom “Arsen 2”.  S pjesmama “O mladosti”, “Takvim sjajem može sjati”, “Ne plači” i “Balada o prolaznosti” Arsen je potvrdio vodeću ulogu i značaj autora literarne šansone u tadašnjoj Jugoslaviji.

1971David Bowie objavio svoj četvrti album “Hunky Dory”, u svim vodećim muzičkim časopisima ispraćen najvišim ocjenama. Vodeći broj albuma je “Changes”, a zapažene su još “Oh! You Pretty Things”, “Life on Mars?”,  “Quicksand”, kao i posvete Bobu Dylanu i Andyju Warholu.

1975 – Objavljen drugi album Bijelog dugmeta ”Šta bi dao da si na mom mjestu”, obilježen naslovnom pjesmom i ultimativnim hitom ”Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”, a veliki uspjeh imale su i balade ”Došao sam da ti kažem da odlazim” i ”Ne gledaj me tako i ne ljubi me više”. Za kratko vreme razgrabljeno je više od 200 hiljada primeraka LP ploče, zbog čega je Jugoton ustanovio novi trofej “dijamantnu plocu” za dostignutih sto hiljada prodanih primjeraka. Jedan od prvih provokativnih omota ploče uradio je sarajevski dizajner Sragan S. Stefanović.

1975Rođen Nemanja Kojić a.k.a. Horsman Coyote, osnivač crossover hc/reggae grupe Eyesburn.

1976 – Premijerno prikazan drugi remake filmskog mjuzikla “A Star Is Born” u kojem su glavne uloge tumačili Barbra Streisand i Kris Kristofferson, a nagrađen je Oscarom za najbolji originalni song ( “Evergreen”), te sa pet Zlatnih globusa, među kojima također za originalni song, kao i za najbolju mušku i najbolju žensku glavnu ulogu.

1982 – Umro delta-blues gitarista, pjevač i autor Big Joe Williams (79), čije su najpoznatije pjesme ”Baby Please Don’t Go”, “Crawlin’ King Snake” i “Peach Orchard Mama” iu 1960-ih, a 1992 je uvršten u Blues Hall of Fame.

1990 – Rock and roll grupa iz Zrenjanina, Instant Karma, objavila debitantski album “Deset godina pre”.

1999Umro Grover Washington (56), američki jazz funk / soul jazz muzičar. Radio je sa značajnim autorima i izvođačima kao što su John Klemmer, George Benson, Herb Alpert i Spyro Gyra, poznatim američkim jazz fusion bendom. Snimio je 22 albuma za koje je napisao brojne kompozicije, ali je još češće obrađivao songove drugih autora. Najpoznatija pjesma u njegovoj izvedbi je “Just The Two Of Us” iz 1980. za koju je dobio Grammy nagradu.

2010 – Umro Captain Beefheart (69), pravim imenom Don Van Vliet, američki experimental rock autor, pjevač i multi-instrumntalista, koji je u svojoj muzici miješao of blues, free jazz, rock i avangardni izraz. Među 14 njegovih albuma najuspješniji je bio Lick My Decals Off, Baby (1970.).