Dino Merlin sa svim trofejima Davorin

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1969 – Američka rock grupa Chicago objavila debitantski dvostruki LP album ”Chicago Transit Authority” (kako glasi i puni naziv benda), za koji su dobili nagradu Grammy kao najbolji novi izvođač godine, a izdanje je, kao posebno vrijedno djelo, 2014. uvršteno u Grammy Hall of Fame. Neke od istaknutih pjesama albuma: ”I’m Man”, “Does Anybody Really Know What Time It Is?”, “Beginnings”, “South California Purples”.

1979 – Leo Sayer sa albumom “The Very Best Of Leo Sayer” izbio na prvo mjesto britanske liste albuma, kao jedini iz njegovog opusa, ali je ponudio zaista najbolje od ovog engleskog izvođača: ”When I Need You”, ”I Cant Stop Loving You”, ”Moonlighting”, ”The Show Must Go On” i dr.

1980 – Black Sabbath počeo turneju sa novim pjevačem, koji je zamijenio Ozzyja Osbournea. Bio je to Ronnie James Dio, a došao je iz grupe Rainbow i u postavi Black Sabbatha ostao do 1982. godine, kada ga je zamijenio Ian Gillan (ex-Deep Purple). Ronnie James je, pak, iste godine osnovao svoj heavy metal bend “Dio”.

1981 – Poginuo Steve Currie, basista britanska glam rock grupe T. Rex, koja je prestala raditi nakon što je njezin lider Marc Bolan također poginuo, 1977. godine, a kuriozitet je da su oba muzičara stradala u automobilskoj nesreći.

1981 – Diskoton objavio prvi i jedini album sarajevske novovalne grupe Radio “Rampampila”. Sve pjesme napisao je sarajevski kantautor Narcis Vučina i među zapaženijima su bile “Djelomičan popis lektire” i “Scene iz čekaonice”. Izdanje je, međutim, prošlo bez šireg odjeka izvan BiH i grupa Radio se uskoro razišla, ostajući usamljeni tadašnji primjer novog vala i u Sarajevu, u vrijeme kada se on razbuktavao u Zagrebu i Beogradu.

1982 – Jugoton izdao treći studijski album zagrebačke grupe Aerodrom “Obične ljubavne pjesme”. Osam od devet pjesama potpisuje lider benda Jurica Pađen i među njima je najslavniji naslov u dodatašnjoj karijeri, “Obična ljubavna pjesma”.

1983 – Diskoton objavio singl Indexa s pjesmama “Pozdravi Sonju”, “Na svoj način” i “Dobar dan, tugo”, a znamenit je kao posljednje izdanje s autorskim numerama originalnih Indexa.

1999 – Crvena jabuka objavila dvostruki CD album ”Riznice sjećanja”, svoje drugo live izdanje u opusu, a snimljeno je na dva uzastopna akustičarska koncerta u zagrebačkom OTV domu.

2005 – Četvrta dodjela godišnje bh. muzičke nagrade Davorin održana u sarajevskoj Zetri. U programu su nastupili Edo Maajka i Frenkie, Skroz, Željko Samardžić, Maja Tatić, Magnifico, Arsen Dedić, a poseban je trenutak bio nastup Massima u pratnji Indexa koje je predvodio Fadil Redžić. U pop kategorijama najviše je nagrada dobio Dino Merlin za album “Burek”, a u urbanim Edo Maajka za album “No sikiriki”. Među ostalim nagrađenim su bili Skroz, Dubioza kolektiv, Zabranjeno pušenje, Saša Lošić, Arsen Dedić, Massimo itd.

2006 – Grupa Kanda Kožda i Nebojša održala koncert u Domu omladine u Beogradu na kojem je promovirala album “Prekid stvarnosti”. Koncert je snimljen i naredne godine objavljen kao live izdanje.