Beatles-Bajaga

Na današnji dan u svijetu muzike: 06. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen David Gilmour, gitarista, pjevač i autor, član grupe Pink Floyd i solo artista.

1950 – Rođen rock bubnjar Srećko Antonioli, član grupa Mladi, Delfini, Zlatni akordi, Parni valjak i Plava trava zaborava.

1959 – Rođen Zlatan Fazlić Fazla, sarajevski kantautor, kompozitor i tekstopisac.

1970 – Objavljen singl Beatlesa ”Let it Be”, zajedno s pjesmom “You Know My Name (Look Up the Number)” koja se nije našla na albumima i ovo je posljednje izdanje liverpulske četvorke dok su još bili zajedno.

1982 – Novosadska grupa Laboratorija zvuka objavila album “Duboko u tebi”. U plesnom ska i rockabilly stilu izdvojile su se pjesme “Duboko u tebi”, “Trofazni zavodnik”, “Ja ću tebe…”, “Straga, spreda” i ”Zaboravljena draga”.

1984 – Student Rick Rubin osnovao Def Jam i prvo izdanje bio je single njegove rock grupe Hose. Prvi single sa Def Jam Recordings logom bio je T La Rock & Jazzy Jay “It’s Yours”, a prva izdanja u katalogu Def Jam Recordingsa bili su LL Cool J “I Need A Beat” i Beastie Boys’ “Rock Hard”, oba iz 1984. Def Jam je uskoro postao najveći i najvažniji izdavač za hip hop žanr i pod njegovom etiketom albume su objavljivali Public Enemy, LL Cool J , Jay-Z, Ja Rule, Kanye West, Rihanna i brojni drugi.

1987 – Jugoton izdao treći album zagrebačke country grupe Plava trava zaborava pod nazivom “Hat trick”, sa kombinacijom autorskih pjesama i obrada, među kojima su istaknute “Burning my love”, “Oh Maryanne”, “Dance, dance, dance” i “Ring of Fire”.

1989 – U okviru turneje “Prodavnica tajni”, Bajaga i Instruktori nastupili u zagrebačkom Domu sportova i koncert je snimljen za njihov prvi live album, koji je PGP RTB izdao 22. 11. iste godine kao dvostruki LP “Neka svemir čuje nemir”, a zanimljiv je zbog prvog objavljivanja Bajagine izvedba njegove kultne balade “Kad hodaš” iz repertoara Riblje čorbe, te zbog studijskog bonus od pet pjesama, od kojih su tri potpuno nove – “Neka svemir čuje nemir”, “Idem (kao da ne idem, a idem)” i “Na vrhovima prstiju”.

1999 – U sarajevskoj Skenderiji održan festival Vaš šlager sezone, koji je istovremeno bio izbor BiH pjesme za Euroviziju i pobijedio je Hari Mata Hari s pjesmom “Starac i more”, ali nakon što je otkriveno da je pjesma već objavljena u Finskoj, izvođač je diskvalificiran i na Eurosong u Izrael putuju Dino & Beatrice. Istovremeno, događaj je trebao biti obnavljanje Vašeg šlagera sezone, ali se to nije dogodilo.