USA for Africa

Na današnji dan u svijetu muzike: 07. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1952 – Osnovan New Musical Express, londonske muzičke novine, u formatu tadašnjih tabloida, na običnom novinskom papiru.

1955 – Rođen rock pjevač Goran Kovačević, član grupa Čisti zrak i Teška industrija.

1960 – Objavljen singl američkog pop rock dueta The Everly Brothers “Cathy’s Song”. Pjesmu su napisali braća Don i Phil Everly i ona je postala njihov najslavniji i najuspješniji naslov u karijeri.

1967 – U FIS-u, kultnoj plesnoj dvorani, održana prva velika rock gitarijada u Sarajevu. U programu je sudjelovalo deset grupa, a pobijedili su Indexi ispred Čičaka i Kodeksa.

1985 – Objavljen singl super-grupe USA for Africa s pjesmom “We Are the World”, od čije prodaje je prihod bio namijenjen za pomoć gladnima u Africi. Pjesmu su napisali Michael Jackson i Lionel Richie, a u njenom snimanju sudjelovalo je pedesetak poznatih muzičara, među kojima su, pored autora, bili još Stevie Wonder, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Tina Turner, Ray Charles, Paul Simon i drugi.

1989 – Objavljen četvrti (a pokazalo se i posljednji) album beogradske pop-rock grupe Alisa pod nazivom “Glupo je spavati dok svira rock’n’roll”. Među istaknutijim pjesmama bile su “Skidam košulju da legnem”, “Blago onom ko te ne sanja” i “Glupo je spavati dok svira rock’n’roll”.

1989 – Jugoton objavio četvrti solo album Željka Bebeka (i drugi od kada je napustio Bijelo dugme) pod nazivom “Niko više ne sanja”. Iako je kao gost u tri pjesme angažiran eminentni rock gitarista Vlatko Stefanovski, album nije imao rock usmjerenje, nego je riječ o popu sa primjetnim utjecajem folka. Takve su obrada tradicionala “Da zna zora” u duetu sa Halidom Bešlićem, što je bio i najveći hit albuma, te “Sinoć sam pola kafane popio” (na stihove Bore Đorđevića) i “Da je sreće bilo”. Za naslovnu “Niko više ne sanja”, koja se pak dosta razlikuje od ostatka materijala, stihove je napisao Arsen Dedić, ali ona je ostala među nezapaženim pjesmama.

1992 – Privatna izdavačka firma Samy objavila 11. studijski album Riblje čorbe “Labudova pesma”. U medijima je najavljeno da se njime grupa oprašta od scene – što je trebao potvrditi i naziv izdanja. Netipično, većinu pjesama je komponirao Vidoje Božinović i Bora Đorđević je uradio samo jednu (“Dok padaju glave”), ali je zato napisao sve tekstove. Rat u Hrvatskoj uveliko bjesni, BiH je na pragu oružanih sukoba, u Srbiji su mobilizacije masovne i on piše stihove “Rat je završen”. Album ima još neke sličbe teme kao “Amin”, “Dok padaju glave” i “Bože”, ali na izdanju se pojavila i jedna potpuno drukčija pjesm, “Kad sam bio mlad”, obrada “When I Was Young” Erica Burdona i Animalsa, čije originalne stihove je Bora adaptirao i uradio numeru tipičnu za rane godine Riblje čorbe. Ako niste znali: Planirani oproštaj Riblje čorbe trebao je proteći uz jednu senzaciju – sa Oliverom Mandićem kao novim članom grupe. Međutim, Oliver je odustao prije izdavanja albuma i povukao tri svoje pjesme.

2000 – Objavljen debi album američke heavy metal grupe Disturbed pod nazivom ”The Sickness”, koji je u njihovoj diskografiji, među još šest narednih albuma do 2018. godine, ostao komercijalno najuspješniji. Pjesma “Down with the Sickness” sa debi izdanja imala je najbolje pozicije na top listama.

2020 – Umrla Zdenka Vučković (78). Imala je nepunih 16 godina kada je 1958. nastupila na Opatijskom festivalu gdje je izvela dvije pjesme, ‘’Kućica u cvijeću’’ i ‘’Mala djevojčica (tata, kupi mi auto)’’ u duetu s Ivom Robićem i preko noći postala slavna kao prva muzička teen zvijezda na ovim prostorima. Njena vrlo uspješna pjevačka karijera tokom 1960-ih dovela ju je na sve festivale zabavne muzike u tadašnjoj zemlji, te do snimanja sa nekim od najvećih muzičara, kao što su Ivica Šerfezi, Arsen Dedić – i Indexi. Oproštaj od festivalske scene imala je 1989. godine na Zagrebačkom festivalu, kada je nastupila s pjesmom simboličnog naziva “Odrasla je djevojčica mala”.

2021 – Umro Aleksandar Sanja Ilić (70), kompozitor i osnivač grupe Balkanika. U 1970-im predvodio je rock grupu San, koju je raspustio nakon što je njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta, pjevač grupe, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975, a u znak sjećanje na njega, snimio je album “Uspomene”.