Kongres rock majstora - Balašević - KKN

Na današnji dan u svijetu muzike: 07. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1915 – Rođena Billie Holiday, po mnogima najveća je jazz pjevačica svih vremena. Snimila je više od sto naslova, surađujući sa Count Basie, Dukeom Ellingtonom i drugim jazz velikanima, a u svojoj diskografiji ima 12 solo albuma.

1943 – Rođen Mick Abrahams, rani gitarista grupe Jethro Tull, te lider blues rock grupe Blodwyn Pig.

1975 – Jugoton objavio dvostruki album “Kongres rock majstora”, snimljen na istoimenom koncertu 20. 2. u zagrebačkom Domu sportova. Po jednu strane LP ploće dobili su Goran Bregović (Bijelo dugme), Vedran Božić (Time), Josip Boček (Korni grupa) i Miodrag Bata Kostić (YU grupa). Bregović je sa Dugmetom i u pratnji Zagrebačkog gudačkog kvarteta snimili “I kad prođe sve, pjevat’ ću i tad”, “Ima neka tajna veza”, “Minijatura za moju majku” i “Znam za jedno tiho mjesto”. Prve dvije su objavljene i na singlu, a druge dvije samo na ovom albumu. Vedran Božić se predstavio s pjesmama “Najbolji drug”, “Čovjek i žena”, “Shuffle” i “Da li čuješ”, Josip Boček je u pratnji Korni grupe snimio “Dinamit”, “Sve će biti bolje”, “Bez nas, za nas, u sebi” i “Zakletva”, a Miodrag Bata Kostić je s YU grupom snimio “Rock & roll”, “Teenager”, “Tvoj put” i “San”.

1975 – Gitarista Ritchie Blackmore napustio Deep Purple da bi osnovao vlastitu grupu Rainbow, a na njegovo mjesto je došao Tommy Bolin.

1982 – Đorđe Balašević objavio album “Pub”, svoj treći LP i prvi s kojim je počeo solističku karijeru. Poslije dva prethodna albuma, “Mojoj mami…” (1979) i “Odlazi cirkus” (1980), koje je potpisao imenom grupe Rani mraz, objavio da će se sasvim povući iz medija i da neće davati nikakve izjave ni intervjue, pa se “Pub” pojavio bez ikakve prethodne najave. I bez velikog marketinga publika je pronašla nove hitove na albumu, “Boža zvani pub”, “Pesma o jednom petlu”, “Ratnik paorskog srca” i “Lepa protina kći”.

1997 – Engleski electronic duo The Chemical Brothers objavio drugi album ”Dig Your Own Hole”, s kojim su se probili do vrha top liste, čime je krenula njihova velika karijera. Uspješni brojevi izdanja su “Setting Sun”, “Where Do I Begin”, “Block Rockin’ Beats”, “Elektrobank” i “The Private Psychedelic Reel”.

1998 – Izdavačka kuća B92 objavila prvi studijski CD album beogradske rock/reggae/jazzy grupe Kanda, Kodža i Nebojša pod nazivom “Igračka plačka”. Do tada su bili samo klupska atrakcija, no album je ocijenjen kao jedan od najboljih u Srbiji tokom 90-ih, a pjesme “Right Direction”, “S.A.T.”, “Štastopojo”, “Mediteran”, “Šafl” i politički angažirana “Proći će i njihovo” KKN se smjestile u vrh beogradske scene alternativnog i progresivnog zvuka.

1998 – Umrla Tammy Wynette (55), američka country pjevačica. Imala je 12 hit singlova na top listama, uključujući “Stand By Your Man”. Objavila je više od 50 albuma i ukupno je prodala više od 30 milliona izdanja primjeraka diljem svijeta, a dva puta je nagrađena Grammyjem.