springsteen - halford - clapton

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Premijerno prikazan američki filmski fantastični mjuzikl “The Wizard of Oz“, u izboru Američkog filmskog instituta proglašen trećim najboljim mjuziklom svih vremena, iza “Singin’ in the Rain” (1952) i “West Side Story” (1961).

1949 – Rođen Gene Simmons, bas gitarista i vokal hard rock grupe Kiss, znamenite i po oslikavanju slica svih članova.

1950 – Rođen Willy DeVille, pjevač i lider novovalne rock grupe Mink DeVille i jedan od prvoboraca njujorške CBGB scene.

1951 – Rođen Rob Halford, frontmen engleske heavy metal grupe Judas Priest.

1952 – Rođen Geoff Downes, klavijaturista u grupama Buggles, Yes i Asia.

1955 – Rođen Elvis Costello, engleski pub rock autor, pjevač i multi-instrumentalista.

1962 – Pete Best, originalni bubnjar Beatlesa, napustio sastav i na njegovo mjesto došao Ringo Starr.

1970 – Rođen Igor Žerajić, pjevač sarajevske rock grupe Crno vino.

1975Bruce Springsteen objavio treći album “Born to Run”, uvršten među 500 najvećih rock albuma ikad i u nacionalni registar američke Kongresne knjižnice kao izdanje od povijesnog značaja, a naslovna tema i “Thunder Road” uključene su u listu 500 najveći singlova.

1976 – Američka rock grupa Boston objavila istoimeni debi album sa pjesmom “More than a Feeling”, koja je uvrštena među 500 najvećih rock songova ikad – upravo na 500-tom mjestu.

1986 – Izašao drugi studijski album zagrebačkog disco pop dueta Neki to vole vruće pod nazivom “Jeans generacija” i uz naslovni broj, udarni hit je bila pjesma “Teška vremena prijatelju moj”.

1992 – Objavljen legendarni album Erica Claptona “Unplugged” sa snimkom njegovog nastupa u serijalu MTV Unplugged, održanog u januaru iste godine. Album je postao najslavnije i najkomercijalnije Claptonovo koncertno izdanje i dobio je Grammy za album godine. Najčuveniji brojevi su akustične verzije “Tears in Heaven” i prearanžiranog Claptonovog klasika “Layla”.

2000 – Umro Jack Nitzche, autor, kompozitor i producent koji je radio albume Neila Younga, Willy DeVillea, Grahama Parkera i The Walker Brothersa, a sa Rolling Stonesima je surađivao na četiri albuma iz njihove rane faze.

2001 – Poginula Aaliyah, američka soul, R&B, pop i hip hop zvijezda u usponu. Objavila je samo tri studijska albuma prije nego što je stradala u padu malog aviona, vraćajući se upravo sa završenog snimanja za treći album nazvan samo “Aaliyah”. Imala je tek 22 godine.

2001 Oliver Dragojević, obilježavajući 40 godina od prvog pojavljivanja na sceni, izveo koncert u pulskoj Areni snimljen za CD i DVD ”Oliver u Areni”.