Doors, Isle of Wight

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1962 – Na prvo mjesto Billboardove top liste izbila pjesma “The Loco-Motion” koju je pjevala Little Eva, a znamenita je po tome što je na američki Top Five ušla još dva puta – 1974. u izvedbi rock grupe Grand Funk Railroad i 1988. u izvedbi Kylie Minogue. Obradu “The Loco-Motion” snimila je 1983. i  beogradska rock grupa Električni orgazam na svom albumu covera “Les Chansones Populaires”.

1966 – Rođena Shirley Manson, pjevačica škotsko-američke alternativne rock grupe Garbage.

1967 – U Engleskoj počeo trodnevni ”Festival of the Flower Children”, kao nastavak ”Ljeta ljubavi” začetok u ljeto iste godine u San Franciscu. Na festivalu u Engleskoj svirali Small Faces, Move, The Gass, Tomorrow, Denny Laine, Jeff Beck, Eric Burdon i Marmalade, a moderator je bio čuveni engleski radijski voditelj John Peel.

1968 – Objavljen singl Beatlesa s pjesmama “Revolution” i “Hey Jude”, a potonja balada, koja se nije našla ni na jednom studijskom albumu, rangirana je kao osma na listi 500 najvećih pjesama ikad i kao 11. najboljim “juke-box” singlom svih vremena.

1970 – Počeo treći po redu britanski Isle of Wight festival i u pet dana pred 600.000 gledatelja svirale su nebrojene tadašnje zvijezde, među kojima Tony Joe White, Supertramp, Procol Harum, Melanie, Chicago, Taste, Family, Cactus, Doors, The Who, Free, Ten Years After, Jimi Hendrix, Joan Baez, Moody Blues, Jethro Tull, Leonard Cohen itd.

1970 – Istog dana kada je Hendrix svirao na Isle of Wight festivalu, objavljen je koncertni album sa Monterey festival 1967. pod naslovom “Historic Performances Recorded at the Monterey International Pop Festival”, na čijoj jednoj strani LP-ja je zabilježen koncert Jimija Hendrixa, a na drugoj Otisa Reddinga, koji je umro nekoliko mjeseci poslije nastupa na festivalu.

1977 – Engleski rock pjevač Ian Dury objavio singl s pjesmom “Sex and Drugs and Rock and Roll”, koja je zbog naslova teško prolazila do radio stanica, nije se pojavila na top listama i spada među najslabije prodavane naslove godine, ali je vremenom postala jedna od kultnih punk himni.

1985 – Diskoton objavio “Kokuzna vremena”, debitantski album sarajevske grupe Merlin, koju je početkom iste godine osnovao pjevač Edin Dino Dervišhalidović. Uz naslovnu pjesmu, izdvojile su se “Ljubav nije paradajz” i balada “Jutro u Splitu”.

1986 – Jugoton objavio debitantski album zagrebačkog pop-rock autora i pjevača Borisa Novkovića pod nazivom “Kuda idu izgubljene djevojke”, čija je naslovna pjesma, poznata i kao ”Tamara”, obilježila njegovu karijeru.

1992 – Od posljedica srčanog udara u 43. godini umrla splitska pop pjevačica Đurđica Barlović, nekadašnja vokalistica zagrebačke pop grupe Novi fosili.

2004 – U 47. godini poslije moždanog udara umrla Laura Branigan, američka pjevačica dramatičnog alt glas koji je imao raspon od četiri oktave, a proslavila se s pjesmama “Gloria” (1982.), “Self Control” (1984.) i baladom “The Power of Love” (1987.).

2007 – Koncertom u londonskoj O2 Areni završila turneja Rolling StonesaA Bigger Bang“, u okviru koje su 9. 7. 2007. svirali na plaži Jaz u Budvi i 14. 7. na beogradskom Ušću, a postala je najuspješnija turneja svih vremena, sa ukupnom zaradom od 558 miliona dolara, čime su nadmašili U2 i njihov “Vertigo Tour” 2005-2006.