Stevie-Ray-Vaughan-Peral Jam

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1953 – Rođen Alex Života, odnosno Aleksandar Živojinović, koji je s roditeljima iz Srbije doselio u Kanadu početkom 1950-ih i 1968. kao gitarista Alex Lifeson formirao rock grupu Rush.

1967 – Umro Brian Epstein, prvi menadžer Beatlesa i vrlo bitan kreator njihovog uspjeha.

1970 – Beogradska Korni grupa objavila peti singl s pjesmama “Trla baba lan” i “Slika” i njihov pjevač u to vrijeme bio je Dado Topić.

1971 – Premijerno prikazan dokumentarni film “Mad Dogs and Englishmen”, snimljen na koncertu Joea Cockera u Fillmore Eastu u New Yorku, 17. i 28. 3. 1970.

1975 – Beogradska progresivna sympho-rock grupa Opus završila snimanje prvog albuma “Opus 1”, čiji je naziv značio da su planirali i buduća izdanja, ali pokazalo se da je bio i posljednji.

1984 – Rođena Natali Dizdar, zapažena pop & soul pjevačica.

1989 – Ljubljanska boogie / blues rock grupa Don Mentoni Blues Band završila snimanje svog drugog albuma “Dobra mrha”, nazvanog po istoimenoj pjesmi, prepjevu hita “Tulsa Time” Erica Claptona.

1990 – Poginuo Stevie Ray Vaughan, slavni američki blues rock gitarista i jedan od 100 najvećih svih vremena. Poslije koncerta u Wisconsinu, na kojem je gostovao Eric Clapton, cijela je ekipa trebala busom krenuti za Chicago, no Stevie je unajmio helikopter da izbjegne predugačku vožnju. S njim su bila i tri člana Claptonove ekipe, ali ne i Eric Clapton. Svi putnici su poginuli u udesu nedugo nakon polijetanja. Gitara na kojoj je Stevie Ray Vaughan svirao noć prije pogibije izložena je u Hard Rock Cafeu u Gatlinburgu, u američkoj državi Tennessee.

1990 – Jedan od najslavnijih američkih country pjevača i autora, Garth Brooks, objavio drugi album “No Fences” koji je ostvario rekordnu prodaju od 20 miliona primjeraka, zahvaljujući hitovima “The Thunder Rolls”, “Unanswered Prayers” i “Friends in Low Places”.

1991 – Američka alter rock grupa Pearl Jam objavila debi album “Ten”, čije sve pjesme potpisuje pjevač Eddie Vedder, a izdvojile su se “Alive”, “Even Flow” i “Jeremy” i album je označen kao jedan od ključnih za eksploziju grunge stila iz Seatllea u kojem će se proslaviti još Nirvana, Alice in Chains i Soundgarden.

2006 – Umro Jesse Pintado, solo gitarista engleske grindcore / death metal grupe Napalm Death.

2007 – Počelo drugo izdanje zagrebačkog dvodnevnog INMusic festivala, na kojem su nastupili Sonic Youth, New York Dolls, Happy Mondays, Iggy Pop & The Stooges, Asian Dub Foundation, Chk Chk Chk, Kultur Shock, Letu štuke, Majke, TBF, Gustafi, Obojeni program i drugi.

2015 – Umro Boris Aranđelović, pjevač grupe Smak. Slavnom kragujevačkom blues-rock bendu priključio se 1973. godine, a snimio je i dva solo albuma, ”Iz profila” (1983.) i ”Milion godina” (2001.) sa grupom Dinosaurusi koju je formirao. Poslije duge i teške bolesti preminuo je u  67. godini u Roterdamu.