Jimi Hendrix-Crvena jabuka-Margita Stefanovic

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1949 – Rođen Kerry Livgren, suosnivač, solo gitarist i glavni autor pjesama u američkoj rock grupi Kansas.

1952 – Rođen Dee Dee Ramone, basista i autor u punk rock grupi The Ramones iz New Yorka.

1958James Brown, nakon dvogodišnjeg snimanja, završio rad na svom debitantskom albumu, koji će se pod nazivom “Please, Please, Please” pojaviti na tržištu krajem godine, a na albumu su se našla dva prva njegova hita, “Try Me” i naslovna “Please, Please, Please”, jedan od klasika ovog izvođača i soula općenito.

1964 – Na koncertu u Railway Tavern klubu u jednom gradiću u Engleskoj gitarista grupe The Who, Pete Townshend, svirao je po svom običaju prilično žestoko zbog čega se dogodilo da je slučajno oštetio svoj instrument. No, naljutio ga je podsmijeh koji se čuo iz publike pa je gitaru razbio u komadiće udarajući njome po podu bine, a koncert je nastavio s drugom gitarom. Na sljedećem koncertu, pak, Keith Moon je razbio svoje bubnjeve i publici se to toliko svidjelo, da su Who-ovci nastavili razbijati svoje instrumente i na narednim nastupima, što će, zapravo, činiti sastavni i prepoznatljivi dio njihovog live showa u narednim godinama. Incident u Railway Tavernu proglašen je za jedan od “50 trenutaka koji su promijenili povijest rock and rolla“. Nekoliko godina kasnije Jimi Hendrix je počeo raditi drugi i jednako slavni ritual na koncertima – paljenje svoje gitare.

1970 – Slavni gitarista Jimi Hendrix umro je u svojoj 27. godini, u Londonu, od posljedica prekomjerne doze tableta za spavanje. Tako je bar glasio prvi zvanični izvještaj poslije autopsije, ali zapravo potpune okolnosti njegove smrti nikada nisu do kraja rasvijetljene, jer nije odgonetnuto je li to učinio namjerno ili slučajno.

1974 – Rođen američki reper Alvin Nathaniel Joiner, poznat po svom scenskom imenu Xzibit.

1981Prvi Beogradski rock festival organiziran je od 18. do 20. 9. u Rokoteci na Kalemegdanu. Na sceni su se pojavili R.M.Točak, Divlje, jagode, Gordi i Galija, ali festival je zanimljiviji zbog programa “Novih perspektiva”, u kojem su predstavljeni neki nadolazeći sastavi, zagrebačka Boa i Patrola, te  beogradski Piloti, čiji je istoimeni debi objavljen dvadesetak dana prije festivala.

1984 – Poslije dvogodišnje pauze izašao četvrti studijski album zagrebačke rock grupe Aerodrom “Dukati i pribadače” sa hit pjesmama “Fratello”, “Digmi me visoko” i “24 sata dnevno”.

1986 – U nesreći na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar stradali su članovi pop grupe Crvena jabuka. Nešto ranije tokom ljeta izveli su nekoliko koncerata, a 6. 9. nastupili u grandioznom open free programu na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu, no sve je to bilo samo zagrijavanje za planiranu veliku jugoslavensku turneju radi promocije debitantskog albuma objavljenog početkom proljeća. Prvi koncert turneje zakazan je u Mostaru i grupa je put krenula iz Sarajeva sa dva auta. U jednom su se vozili klavijaturist Dražen Žerić, bubnjar Darko Jelčić i menadžer, a u drugom, u malom “fići”, bili su gitarist Zlatko Arslanagić Zlaja, pjevač Dražen Ričl Zijo i basista Aljoša Buha. Zaostali su malo za prijateljima, koji, stigavši u Mostar, nisu znali što se iza njih dogodilo: nedaleko od Jablanice, cesta vlažna od kiše koja je tek počela padati postala je kobno skliska. U nesreći je Aljoša poginuo, a ozlijeđeni Ričl i Arslanagić su prebačeni u mostarsku bolnicu. Ozljede koje je zadobio gitarista nisu bile kobne, ali pjevač je bio u teškom stanju i prebačen je na Vojno-medicinsku akademiju u Beograd. Nažalost, preminuo je 13 dana poslije.

1989 – Izašao 26 studijski album Boba Dylana “Oh Mercy”, proglašen jednim od 100 najboljih izdanja u 1980-im godinama, sa zapaženom angažiranom pjesmom “Political World” i baladom “Ring Them Bells”.

1991 – Objavljen EP album Bajage i Instruktora pod nazivom “Četiri godišnja doba”, sa četiri tematske pjesme – “Dobro jutro” posvećenoj ljetu, balada “Uspavanka” o jeseni, “U koži krokodila” kao zimska, dok o proljeću pjeva “Buđenje ranog proleća”.

2000Madonna objavila osmi studijski album “Music”, jedan od najboljih u karijeri, sa hit pjesmama ”Music”, “Don’t Tell Me” i “What It Feels Like for a Girl”, te obradom velikog hita Dona McLeana iz 1971., “American Pie”, kao bonus.

2002Umrla Margita Stefanović (44), klavijaturistica grupe EKV. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je razlog dugogodišnje intravenozno konzumiranje droge. Tokom rada u bendu, od 1982. godine, Margita je komponirala i muziku za teatar i TV drame, radila kao producent i gostovala na albumima mnogih grupa, među ostalima Elvis J. Kurtovića, Van Gogha, Babe, Parni valjak i Direktori. Poslije smrti lidera EKV-a Milana Mladenovića i raspada benda, krajem 1994. osnovala je grupu Kurajberi koja je uglavnom izvodila obrade, a naredne ’95. i grupu EQV s kojom je objavila albumi “Ti si sav moj bol”. Posljednje njezino djelo je bilo muzika za predstavu “Kaput mrtvog čoveka” s početka 2002. Njenu biografiju ”Magi – kao da je bila nekad” 2018. objavio je beogradski novinar Dušan Vesić.