Bijelo dugme - Supertrump

Na današnji dan u svijetu muzike: 29. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Vangelis, pravim imenom Evangelos Odysseas Papathanassiou, grčki kompozitor i instrumentalista.

1960 – Ray Charles završio snimanje konceptualnog albuma “The Genius Hits the Road” koji će biti objavljen u septembru iste godine. Svaka od 12 pjesama u nazivu ima jednu od američkih saveznih država i najzapaženija pjesma albuma je “Georgia on My Mind”, jedna od najznamenitijih u Charlesovoj karijeri.

1974 – Jugoton objavio prvi singl sarajevske rock grupe Bijelo dugme s pjesmama “Top” i “Ove ću noći naći blues”. U postavi su bili Goran Bregović (gitara, prateći glas), Željko Bebek (glas), Vlado Pravdić (klavijature), Ipe Ivandić (bubnjevi) i Ivica Vinković (basista kojeg će odmah poslije snimanja zamijeniti Jadranko Stanković). Iako će kasnije pjesmi “Ove ću noći naći blues” biti priznata puno veća vrijednost, “Top” je u vrijeme objave ploče bio udarni hit. Bez obzira na podsmijehe tvrdokornih rokera zbog “banalnih stihova”, većina publike je bila oduševljena, jer im rock više nije zvučao nedokučivo mudro.

1976 – Arsen Dedić završio snimanje albuma “Otisak autora”, svoga tek četvrtog studijskog izdanja. Pjesme poput “Ti me činiš boljim”, “Proljeće bez tebe” i “Odaju te oči” novi su standardi njegovog šansonjerskog opusa, ali jedna se, ipak, posebno izdvojila, zahvaljujući vrlo upečatljivim stihovima, u kojima je publika prepoznala ispovijest pjesnika. Riječ je o “Ne daj se, Ines”, koju Arsen ne pjeva već recitira uz diskretne prateće glasove ženskog vokalnog kvarteta Strune. Ines je postala neka vrsta generacijske romantične himne, a još će slavnija postati kada je snimi i glumac Rade Šerbedžija devet godina kasnije.

1979 – Izašao šesti album američke progressive rock grupe Supertramp “Breakfast In America”. Od ukupno 15 njihovih albuma, ovo je jedini koji je uspio stići do vodeće pozicije američke top liste. Uz naslovnu pjesmu, album je imao još dva uspješna singla – “The Logical Song” i “Take the Long Way Home”. Ostvario je ukupnu prodaju od 18 miliona kopija diljem svijeta.

1990 – Zagrebačka art rock grupa Boa objavila album “Prvi val”, come-back izdanje poslije šestogodišnje pauze. S pjesmama “Stup od soli” i “Svi tvoji poljupci” te česti nastupima, Boa je u izvesnoj mjeri uspjela povratiti svoju nekadašnju poziciju novoromantične atrakcije na sceni. U jesen iste godine dobili su veliko priznanje – bili su predgrupa na koncertu koji je na zagrebačkom stadionu Maksimir 5. 9. održao David Bowie u okviru turneje “Sound and Vision”.

1990 – PGP objavio peti studijski album beogradske rock grupe Piloti “Neka te bog čuva za mene”. Većinu materijala napisao je lider Kiki Lesendrić, a izdvojile su se “To nikad nećeš znati”, “Tajna je u tebi skrivena” i “Jedino što nam ostaje”, obrada pjesme grupe The Who. Ako niste znali: Iako se u biografiji Laze Ristovskog uglavnom navodi članstvo u grupama Smak i Bijelo dugme, on je početkom 90-ih jedno vrijeme bio u stalnoj postavi Pilota i zajedno s Lesendrićem u to je vrijeme napisao muziku za filmove “Zaboravljeni” i “Pun mesec nad Beogradom”.

2007 – Rihanna objavila singl “Umbrella”, kao najavu albuma “Good Girl Gone Bad”.

2009 – Umro Maurice Jarre (84), francuski kompozitor najpoznatiji kao autor muzike za brojne filmove, a među slavnima su “Lawrence od Arabije” (1962.), “Doktor Živago” (1965.) i “Put u Indiju” (1984.) i za ova tri naslova nagrađen je Oscarom. Muziku je radio i za filmove “Fatalna privlačnost” (Fatal Attraction), “Bez izlaza” (No Way Out ), “Društvo mrtvih pjesnika” (Dead Poets Society) i druge brojne filmske hitove. Njegov sin Jean Michel Jarre također je, kao jedan je od pionira elektronske muzike, postao svjetski slavan.