Na današnji dan u svijetu muzike: 17. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1949 – Rođen Mick Taylor, engleski rock gitarista koji je počeo svirati u John Mayall Bluesbreakers, a od 1969. postaje član Rolling Stonesa umjesto preminulog Briana Jonesa.

1951 – Rođen Ranko Boban, bh. pop autor koji se proslavio ponajviše suradnjom s pjevačem Seidom Memićem Vajtom.

1959 – Rođena Susanna Hoffs, gitaristica i pjevačica ženske rock grupe The Bangles.

1963 – Rođen Kai Hansen, njemački rock gitarista, suosnivač power/speed metal grupe Helloween, a po izlasku iz postave 1988. godine osnovao je novu power metal grupu Gamma Ray.

1966 – Objavljen drugi studijski album Simona i Garfunkela “Sounds of Silence”. Nazvan je po istoimenoj pjesmi, koja je uvrštena i na ovaj album, iako je bila objavljena i na prvom. Pored nje, hit je bio i song “I’m a Rock”. Godine  2013. album u uvršten u National Recording Registry pri američkoj kongresnoj knjižnici, kao ”kulturološko, povijesno i estetski značajno djelo”.

1970 – Poginuo Billy Stewart, američki R&B pjevač, a zajedno s njim u automobilskoj nesreći smrtno su stradala i tri člana njegove grupe. Stewart je prvi singl “Billy’s Blues” snimio 1956. sa Bo Diddleyem i njegovim pratećim bendom, a 1966. godine imao pjesmu broj 1 na američkoj listi – obradu pjesme “Summertime” Georgea Gershwina. Njegov četvrti album “Remembered” objavljen je nekoliko mjeseci prije pogibije.

1971 – Rođen Kid Rock, američki rock pjevač pravoga imena Robert James Ritchie.

1974 – Kanadska kantautorica Joni Mitchell izdala svoj 6. studijski album “Court and Spark”. Ovo je jedno od njezinih najvećih folk-rock ostvarenja, uz evidentan jazz utjecaj. Album je rangiran kao 111. na listi 500 najznačajnijih izdanja svih vremena, a uvršten je i u izdanje “1001 album koje morate čuti prije nego što umrete”. Na Billboardovoj listi album je došao do druge pozicije, uz jedan zanimljiv podatak – Joni Mitchell, jedna od 100 najznačajnijih žena u rocku, tokom svoje skoro polustoljetne karijere nikada nije dospjela do prve pozicije na top listi albuma. Songovi “Help Me” i “Free Man in Paris” sa albuma “Court and Spark” uvrštene su među 500 najvećih pjesama rocka ikada.

1975 – Osnovana beogradska akustičarska grupa Suncokret, posebno poznata po višeglasnom pjevanju i čak tri ženska vokala. Grupu su osnovali Bora Đorđević (akustična gitara i vokal), Nenad Božić (akustična gitara i vokal) te pjevačice Snežana Jandrlić i Vesna Rakočević. Uskoro im se pridružila Gorica Popović, kasnije poznata filmska i kazališna glumica, i u toj su postavi iste godine objavili prvi singl s pjesmom “Kara Mustafa”. Poslije još nekoliko singlova, Suncokret je prvi i jedini album pod nazivom “Moje bube” objavio 1977. Većinu songova napisao je Bora Đorđević, ali apsolutni hit ovog albuma bila je pjesma koju je napisao Dušan Mihajlović Spira, koji će kasnije osnovati poznatu grupu Dr. Spira i ljudska bića. Riječ je o baladi “Prvi sneg”, među publikom poznatoj i kao “Dolazi zima”, prema prvom stihu pjesme.

1975 – Na godišnjicu objavljivanja prethodnog albuma “Planet Waves” (koji je kao hit obilježila pjesma “Forever Young”), na tržištu se pojavio 15. studijski album Boba Dylana pod nazivom “Blood on the Tracks”. Osim što je postao tek jedno od samo tri Dylanova izdanja sa dvostrukim platinastim tiražom, ovaj album je svrtan i među 500 najvećih naslova svih vremena i to na 16. mjesto, a prva pjesma, “Tangled Up in Blue”, među 500 najvećih songova ikad rangirana je kao 68. Sve pjesme ovog albuma Dylan je nazvao “vrlo intimnim i neposrednim”.

1978 – Rođen Ricky Wilson, pjevač engleske indie rock grupe Kaiser Chiefs.

1984 – The Pretenders se vraća. Nakon dva objavljena albuma, američka new wave rock grupa The Pretenders doživjela je dvije tragedije: od predoziranja drogom umro je najprije, 1982. godine, solo gitarist James Honeyman-Scott, a onda naredne godine i basista Pete Farndon. Bilo je neizvjesno hoće li nastaviti karijeru, ali dileme su riješene nakon što je 1984. objavljen treći album pod nazivom “Learning to Crawl”. Pjesme je napisala pjevačica Chrissie Hynde, a uspješniji singlovi bili su “Back on the Chain Gang” i “My City Was Gone”.

1988 – Sarajevska rock grupa Bolero započela je u studiju RTV Sarajevo snimanje pjesama za svoj drugi studijski LP “O Jesenjinu”. Riječ je o tematskom albumu čija su inspiracija bili život i djelo slavnog pjesnika Sergeja Jesenjina. Međutim, samo je u numeri “Sviri harmoniko, tugo, tugo” glavni autor u Boleru, gitarista Mišo Bartulica, u cjelosti koristio originalnu Jesenjinovu poeziju. U “Zašto umiru proleteri” i “Pismo majci” nalaze se tek po jedan izvorni stih, dok je “Krčmarska Moskva” dobila samo naziv po poznatom stvaralačkom razdoblju ruskog pjesnika. Zapravo, cijeli je album osobno autorovo doživljavanje Jesenjinove poetike kroz vlastite životne priče. U nekim se snimcima kao gosti pojavljuju Jadranka Stojaković (harmonika) i glumac Rade Šerbedžija, koji govori stihove u “Recitalu”. Kao hit se izdvojila pjesma “Jelena”, emotivna priča o djevojčici bez roditelja, koja je ostala kao najprepoznatljiviji naslov ovog sarajevskog sastava. Ako niste znali: LP “O Jesenjinu” objavio je sarajevski Diskoton, ali je on proizveden u pogonima PGP RTB-a, gdje se dogodila jedna pogreška. Na naljepnici gramofonske ploče otisnuta je 1987. kao godina izdavanja, zbog čega se u nekim pregledima diskografije Bolera ona pogrešno navodi kao vrijeme pojavljivanja albuma.

1994 – Objavljen prvi album riječke rock grupe Laufer “The Best Off”. Netipično je da debitantsko izdanje nosi naziv uobičajen za kompilacije koje se pojavljuju poslije više godina rada i bar nekoliko albuma. Ali, u slučaju Laufera, od osnutka 1986. godine na tržištu su se pojavljivale samo pjesme u okviru različitih kompilacija, dok su prve vlastite singlice čak morali objaviti sami, jer izdavači u to vrijeme nisu pokazivali veliko zanimanje za njih. Ilustrira to primjer pjesme “Ona zove se nebo”. Objavljena je još 1988. na kompilaciji “The Best of 237” u izdanju “M produkcije Radio Novog Sada” i tek puno kasnije će postati jedan od kultnih songova Laufera. Na izdanju “The Best Off” u izdanju ljubljanske Corone, zapažena je obrada klasika engleske grupe The Troggs “Wild thing”, kao i poznati hitovi “Lopov Jack”, “Moja voda” i “Svijet za nas”. Ako niste znali: Prvi vinilni EP iz 1992. i singl iz ’93. grupa je izdala o vlastitom trošku u skromnom tiražu od 200 komada te su danas diskofilski rariteti!

1995 – Objavljen debitantski album britanske breakbeat, dub, dancehall i ragga grupe Asian Dub Foundation pod nazivom “Facts and Fictions” i zapažena pjesma bila je “Rebel Warrior”.

2005 – Slavna američka rock grupa R.E.M. po drugi put je nastupila u Sloveniji. Nakon koncerta u Kopru 1999. godine, na današnji dan svirali su u Ljubljani, u dvorani Tivoli. Na oba slovenska koncerta, kao predgrupa američkom bendu nastupio je Vlado Kreslin, izvodeći, između ostalih, i song “Passenger”. To je zanimljivo zbog toga što je riječ o obradi poznate pjesme Iggyja Popa, koju je Kreslin objavio na albumu “Pikapolnica” iz 1996. godine, a grupa R.E.M. je istu pjesmu izvela dvije godine kasnije u BBC-jevom televizijskom show programu “Later with Jools Holland” i samo kao live snimak objavila je na singlu 1999.

2009 – Prljavo kazalište otvara zagrebačku Arenu. Koncertom koji je održan na današnji dan, grupa Prljavo kazalište zvanično je otvorila novu zagrebačku Arenu, u tom trenutku najveću sportsku i koncertnu dvoranu u Hrvatskoj, kapaciteta od preko 20.000 gledatelja. Slavlje je bilo dvostruko: zagrebački rock bend je ovim koncertom obilježio svoj 30. rođendan i snimka koncerta objavljena je na prigodnom DVD-u.