Na današnji dan u svijetu muzike: 16. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođena Zdenka Kovačiček, zagrebačka rock, blues i jazz pjevačica.

1950 – Rođen Damo Suzuki, japanski pjevač, najpoznatiji kao član njemačke kraut rock grupe Can.

1954 – Rođen Željko Brodarić Jappa, splitski producent, autor, gitarist i pjevač, poznat kao lider rock grupe Metak.

1959 – Rođena Sade Adu, britanska soul / smooth jazz pjevačica porijeklom iz Nigerije.

1961 – Rođen Hajrudin Hari Varešanović, sarajevski pop pjevač, lider grupe Hari Mata Hari.

1966 – Rođena Maxine Jones, jedna od originalnih pjevačica ženskog R&B vokalnog kvarteta En Vogue.

1967 – Rođen Aleksandar Dragaš, ugledni zagrebački rock kritičar.

1970 – U ljubljanskoj hali Tivoli zagrebački časopis Pop express organizirao revijalni koncert pod nazivom “Pop explosion 70”. U tom programu predstavljeni su dobitnici zlatnih, srebrnih i brončanih trofeja “Zlatni gramofon” u izboru za najpopularnije pop izvođače u prethodnoj godini. Među dobitnicima nagrada bili su Gabi Novak, Arsen Dedić, Mišo Kovač, Korni grupa, Tereza Kesovija, grupa Mi, Josipa Lisac, Krunoslav Kićo Slabinac, beogradske Siluete, Senka Veletanlić, Leo Martin, Miro Ungar, Mladi levi iz Ljubljane i sarajevski Indexi.

1971 – Američka southern rock grupa TT Zop objavila debitantski album pod nazivom “ZZ Top’s First Album”. Trojka u postavi Billy Gibbons, Frank Beard i Dusty Hill na svom je prvom izdanju imala polovinu autorskih pjesama (“Squank”)  i polovinu obrada, kao što je “Brown Sugar”. Nisu sa nastupnim albumom ostvarili i zapaženiji rezultat, ali je on bio najava nove blues rock atrakcije sa specifičnim “tex” zvukom.

1977 – Jugoton izdao drugi album Zdravka Čolića “Ako priđeš bliže”. U njegovom snimanju sudjelovali su Josip Boček (gitara), Slobodan Bodo Kovačević (akustična gitara), Čarli Novak (bas), Vjekoslav Benzon (bubnjevi), Zlatko Tanodi (sintesajzer) i Kornelije Bata Kovač kao klavijaturist, ali i najvažniji suradnik u projektu. Kornelije je album producirao i aranžirao te napisao glazbu za pet pjesama, što znači za polovicu albuma, a tri su bile i najpopularniji brojevi: “Jedna zima s Kristinom”, “Pjevam danju, pjevam noću” (na stihove pjesnika Branka Radičevića) i “Produži dalje (stihovi Bore Đorđevića). Uspješnice su bile, također, “Zagrli me”, balada koju je napisao Arsen Dedić, te “Glavo luda” (Ranko Boban – Duško Trifunović).

1979 – U Domu mladih u Sarajevu domaći DJ i organizator koncerata Želimir Altarac Čičak organizirao je rock maraton kojim je obilježio desetogodišnjicu svog djelovanja na sceni. Prema vremenu početka nazvan je “Tačno u podne” i trajao je simboličnih 10 sati sa 10 sudionika, po jedan za svaku godinu njegove karijere. Nastupili su: Vatreni poljubac, Divlje jagode, Cod, Rezonansa, Ambasadori, Formula 4, kantautori Jadranka Stojaković, Slobodan Samardžić i Narcis Vučina, te Indexi kao zvijezde na kraju programa.

1979 – Rođena Aaliyah, američka soul, R&B, pop i hip hop pjevačica.

1988 – Na koncertu Tine Turner u Rio de Janeiru u Brazilu bilo je 182.000 ljudi. To je najveća posjeta na koncertu jedne pjevačice ikada. U to vrijeme još je bio aktuelan njezin album “Break Every Rule” sa megahitom “Typical Male”.

1992 – U čuvenoj MTV seriji “Unpugged”, na današnji dan 1992. godine, pred malobrojnom publikom u studiju, nastupio je Eric Clapton. U pratnji petočlanog benda, svirao je 15-ak pjesama isključivo na akustičnoj gitari. Među njima su bile “Before You Accuse Me”, “Tears in Heaven” i njegov klasik “Layla”. Album objavljen u ljeto iste godine prodan je u više od 10 miliona primjeraka, postavši najprodavaniji naslov u Claptonovoj karijeri. Za njega je dobio i tri Grammy nagrade, među ostalima i za “album godine”.

1995 – Indexi su izveli prvi koncert u Zagrebu od kako je započeo rat u BiH i prvi poslije desetak godina. Koncert je imao izuzetni emotivni naboj i postao je događaj bez presedana. Zbog neviđenog zanimanja publike, nastup su ponovili sutradan, pa dan kasnije – i tako izveli ukupno pet uzastopnih koncerata, što je bio dotad nezabilježeni slučaj u ovoj dvorani.

2005 – Pjesma Elvisa Presleya “One Night” postala je na današnji dan 2005. godine jubilarni hiljaditi “Broj 1” naslov na britanskoj top listi. Presley je na ovoj listi, inače, imao više broj 1 hitova nego svi ostali izvođači – ukupno 20 naslova, odnosno 3 više od Beatlesa.