Pogledajte izbliza tri najskuplje ljepotice Davida Gilmoura

Glas.ba RTV Muzika - svijet

Nekadašnji solo gitarista grupe Pink Floyd, David Gilmour, na aukciji u New Yorku prodao je svojih 127 gitara za 21.490.750 dolara, što se bilježi kao rekord svih vremena kad su rock instrumenti u pitanju.

Gilmour je ovu akciju najavio početkom godine riječima ”Mislim da je vrijeme da odu i služe nekom drugom, a novac koji skupe će donijeti neku količinu sreće u svijetu”, objavljujući da će donirati cjelokupni prihod od prodaje svoje kolekcije.

Procjenitelji iz aukcijske kuće Christie’s tada su utvrdili da bi najatraktivnije gitare mogle postići cijenu između 100.000 i 150.000 dolara, no pokazalo se da tri Davidove ljepotice kolekcionarima vrijede puno više.

David Gilmour - Black Strat
David Gilmour – Black Strat

Najvišu cijenu ostvarila je “Black Strat” gitara – prodana za vrtoglavih 3.8 miliona dolara.

Za usporedbu – dosadašnja najskuplja gitara bio je Stratocaster Jimija Hendrixa, kojeg je on svirao na legendarnom Woodstocku, a 1993. kupio ju je za 2 miliona dolara Paul Allen, suosnivač Microsofta, poznati kolekcionar i donator (kao i gitarist iz hobija), koji je za podršku umjetnosti izdvojio više od 100 miliona dolara. Istina, jedan instrument je 2005. prodan i za više novca (2,7 miliona američkih dolara), ali nije riječ o gitari bilo kojeg muzičara, već kolekcionarskom primjerku kojeg je potpisalo 20 zvijezda rocka (među njima su Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Brian May, Jimmy Page, David Gilmour, Pete Townsend, Mark Knopfler, Ritchie Blackmore i dr.), a instrument je kupila kraljevska obitelji Katara.

David Gilmour - White Strat
David Gilmour – White Strat

Na drugom mjestu po ostvarenoj cijeni na Gilmourovoj aukciji je bijeli Strat iz 1954. serijskog broja 001 i sa zlatnim dijelovima, koji je nepoznati kupac dobio za 1.815 miliona dolara.

Trio skupih ljepotica čiji još akustična gitara Martin D-35 iz 1969. godine, za koju je Gilmor rekao da je uz taj instrument napisao najviše pjesama, a prodana je 1.095 miliona dolara.

David Gilmour Martin D-35
David Gilmour Martin D-35

Za još jednu sporedbu: dosadašnji rekorder sa najskuplje prodanom kolekcijom svojih gitara bio je Eric Clapton – njegov Fender Stratocaster (napravljen od tri različite gitare), prodan je 2004. za 959.500 američkih dolar, Gibson ES0335 TDC, koji je nabavio 1964. i rijetko svirao, otišao je za 847,500 USD, a akustična gitara Martin iz 1939. postigla je cijenu od 791,500 dolara i sav novac Clapton je uplatio u Crossroads Rehabilitation Centar koji je sam osnovao.

I Gilmour je donirao svih 21,5 milion dolara neprofitnoj organizaciji “ClientEarth”, koja se bori za zaštitu planete i rješavanje problema raseljavanja ljudi posvuda po svijetu.

Priloženi video je jedan od zadnjih koncerata na kojem je gitarista svirao svoj slavni ‘Black Strat’.

1 razmišljanje na “Pogledajte izbliza tri najskuplje ljepotice Davida Gilmoura

  1. Bez Rogera Watersa / Richarda Wrighta ova pjesma gubi smisao!

Komentari su zatvoreni.