Osoba mjeseca: humanitarac David Gilmour

Muzika - svijet Show Time

Na izmaku prethodnog mjeseca gitarista i pjevač Pink Floyda, David Gilmour, objavio je da rasprodaje svoju veliku kolekciju od 120 gitara, a sav prikupljeni novac namijenjen je u humanitarne svrhe.

Tokom 56 godina karijere, 72-godišnji Gilmour skupio je impresivnu kolekciju električnih i akustičnih gitara, među kojima su legendarne Black Strat i bijeli Fender Stratocaster serijskog broja #0001. Svaka od njih, procijenila je aukcijska kuća Christie’s, mogla bi postići cijenu između 100.000 dolara i 150.000 dolara na licitaciji koja će biti priređena ove godine.

U razgovoru za američki magazin Rolling Stone, legendarni gitarista i autor rekao je ”One su moje prijateljice. Pružile su mi puno muzike. Samo, mislim da je vrijeme da odu i služe nekom drugom. I, naravno, novac koji skupe će donijeti neku količinu sreće u svijetu, a to je moja namjera.“

Prihod od prodaje cijele kolekcije, koju možete vidjeti u klipu, namijenjen je kao pomoć u rješavanju ključnih humanitarnih probleme – ublažavanju gladi, za beskućnike i rješavanje problema raseljavanja ljudi posvuda po svijetu.

”Iskreno, imam previše gitara koje jednostavno nemam vremena svirati, pa neka pruže radost drugim ljudima. Istovremeno osjećam tugu zbog gubitka nekih od instrumenata, ali i utjehu što će učiniti nešto dobro. Podarile su mi muziku, no, na kraju, one su samo alati koje koristim”, rekao je Gilmour za Rolling Stone.

U njegovim rukama taj je alat poslužio za nastanak nekih epohalnih djela i gitarskih dionica, poput ”Wish You Were Here, ”Shine on Your Crazy Diamond” ili ”Another Brick in the Wall”.

davidgilmour_stratpack0001

1 razmišljanje na “Osoba mjeseca: humanitarac David Gilmour

Komentari su zatvoreni.