Tihomir Pop Asanović (foto Nikola Knežević)

Legendarni Pop opet na sceni i albumom ‘Povratak prvoj ljubavi’ potvrđuje zašto je klasa

Muzika - regija Show Time

Čak 43 godine su prošle od zadnjeg solo albuma jednog od najboljih rock & jazz klavijaturista ovih prostora, Tihomira Popa Asanovića (“Pop”, 1976.), i 45 godina od albuma zbog kojeg je zaslužio kultni status (“Majko zemljo”, 1974.).

U tim znamenitim ’70-im rock godinama Pop je svirao u kultnim sastavima Time i September, te u jednoj od prvih domaćih super-grupa Jugoslovenska Pop Selekcija, a snimao je i na izdanjima brojnih legendi, kao što su Josipa Lisac, Pro arte i Boško Petrović.

Tada je dobio i formalnu titulu jednog od najboljih jazz orguljaša kontinenta, da bi odjednom nestao sa ove scene. Radio je i živio po bijelom svijetu, a vrijeme čini svoje – njegova ga je generacija pamtila po velikim ostvarenjima, a nova ništa o njemu nije znala.

Tihomir Pop Asanović
Rijetki foto: Tihomir Pop Asanović poslije zadnjeg koncerta Sepembera, 5.11.1979. u Zenici.

I onda se, bez velikih prethodnih najava, događa senzacija – Pop je okupio fenomenalnu muzičku ekipu i snimio dvostruki album simboličnog naziva “Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love” (dakle, isti materijal na maternjem jeziku i na engleskom), koji je danas objavljen za Croatia Records.

Tihomir Pop Asanović & Prijatelji naziv je benda koji je radio na svim pjesmama, a osim Popa u njemu su pjevačica Sabrina Hebiri, gitarista Jani Moder, basista Davor Črnigoj i bubnjar David Morgan, uz velikih gostiju, među kojima su Vlatko Stefanovski, Dragan Jelić, Radomir Mihajlović Točak, Nenad Čanak, Vedran Božić, Primož Grašič, Amir Gwirtzman, Drago V., Aki Rahimovski, Janez Bončina, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Saša Antić, Tone Tuoro i Vinko Mihić.

Album je djelo tonskih snimatelja Mateja Gobeca, Gorana Martinca i Maura Širola, a producirao ga je Duško Mandić.

Od prvog predstavljenog singla “Femme fatale”, preko makedonskog bisera “Ludo momče Makedonče” i nove verzije sjajne pjesme grupe September, “Domovino moja”, do progresivnog remek djela “Express Novi Sad”, album “Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love” definitivno je jedan od posebno uzbudljivih trenutaka u zadnjih godina na regionalnoj sceni.

O njegovom nastanku svjedoči Zlatko Gall, cijenjeni splitski novinar i muzički kritičar, koji na njemu ima ulogu tekstopisca hrvatskih verzija pjesama: “Bila je to s Popove strane – nemoralna ponuda. Zaskočio me pitanjem ‘A da mi ti napišeš sve tekstove za novi album?’ Kao stari fan njegove glazbe, jedan od vremešnih koji je na dušak posrkao “Majko zemljo” – i album i koncerte – ni trena nisam dvoumio. Već prvo suočenje s novim materijalom tada još u onom elementarnom stanju kod Popa doma, dok mi je svirao buduće skladbe, oborilo me s nogu. I – najkraće rečeno – od mene preko noći napravilo tekstopisca. Nadam se barem blizu sjajne glazbe koju su Pop, vrsna soul-jazz pjevačica Sabrina i genijalni glazbenici, pretočili na album.”

U nevjerovatnu energiju Popovih pjesma, ali i muzičku brilijantnost od koje ni mrvicu nije izgubio u prethodna četiri desetljeća moguće je povjerovati i bez slušanja materijala.

No, kada se upustite u tu avanturu – što toplo preporučujemo publici otvorenoj za retro stil novog zvuka –  sve će vam se samo reći. Ovo je Deezer link.

Oni najzagriženiji klasičari mogu čekati i na vinilno izdanje koje će uskoro biti na tržištu da bi tek tada čuli najraskošniji zvuk.

Pop Asanovic i Zlatko Gall
Pop Asanovic i Zlatko Gall