The Books of Knjige, film

Preporuka filma – The Books of knjige: Slučajevi pravde

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Nakon premijere na Montenegro film festivalu u Herceg Novom, početkom mjeseca, te projekcije na nedavnom SFF-u, u redovnu kino distribuciju stiže nesvakidašnja triler/crna komedija crnogorskih autora, članova poznate grupe The Books of Knjige.

Cetinjski umjetnički kolektiv The Books of Knjige formirali su 1999. godine Veselin Gajović Gajo, Goran Vujović, Aleksandar Radunović Popaj i Zoran Marković Zonjo i već su apsurdno duhovitim nazivom naznačili osnovni izraz u temama kojima će se baviti – parodija i nadrealna komedija.

Tipični lokalni humor iskazivali su najprije kroz scenske perfomanse (koji se danas nazivaju stand up), pa u radijskim emisijama, a onda i na albumu ”Moja domovina” iz 2000. godine, urađenom u muzičkom maniru alter-rocka, u kojem su kombinirali funk, rap i druge stilove.

U svakoj od 13 pjesama – “Đaoli me znali”, “Da je šćelo bit da bude moglo je bit”, ”Smoki”, ”Džuli” (trubačka, folk parodija čuvenog eurosong hita Danijela Popovića) ili “Still Got the Blues – Kako mi je ovdje” (parodija Gary Moore klasika) – The Booksi su bili neozbiljno ozbiljni.

Satirično viđenje svakodnevice u interpretaciji The Books of Knjige proširilo se na televizijski komičarski show (RTCG i IN TV), kao crnogorska inačica čuvenog serijala Monty Python i sarajevske Top liste nadrealista.

Zamišljeni novi projekt ”Slučajevi pravde” prvobitno je trebao biti TV serija, no kako ideju nisu mogli ostvariti, četvorka The Booksa odlučila je snimiti igrani film istoga naziva.

A zbog spomenutog poređenja sa sarajevskim nadrealistima, u filmu se pojavljuju i glumci i muzički autori iz BiH, što je kao sasvim prirodno objasnio reditelj Zoran Marković Zonjo: “Mi smo sa sarajevskom školom nadrealizma bliski i totalno kompatibilni. Bilo je logično da glumačka ekipa dolazi iz BiH. Zatim se potrefilo da u filmu imamo i muziku autora iz BiH. Na prvom mjestu je tu Dino Šaran iz Letu štuke koji u filmu premijerno predstavlja novu stvar koju je radio s Dubiozom kolektiv, a koja će se pojaviti na njihovom povratničkom albumu. Također, u filmu imamo i jednu pjesmu mostarske grupe Zoster.”

Žanrovski film je triler / crna komedija, a priča se vrti oko dva nesposobna detektiva koji pokušavaju riješiti slučaj ubistva, naivno vjerujući da je ćo jednostavno izvesti, ne sluteći da će upasti u kriminalnu mrežu koja će ih odvesti u propast.

“Slučajevi pravde su prilično krvav i surov film i sigurno daleko od očekivane lake komedije. Čini mi se da smo uspjeli i da bude zabavan, ali i nepredvidiv, nešto što u regionalnoj kinematografiji još nije viđeno”, tvrdi Zonjo.

Nešto prije snimanja filma, The Books of Knjige su se opet malo posvetili muzici. Poslije duže diskogarfske pauze, 2013. su objavili singl ”Svuda oko tebe”, a dvije godine kasnije ”Nasmijan i zdrav”.