Exit, main stage

EXIT, adut za Euro glavni grad kulture!

Muzika - regija Show Time

U pozadini vijesti da je prije nekoliko dana Novi Sad proglašen Evropskim glavnim gradom kulture za 2021. godinu stoji jedna zanimljivost.

Nakon što je prošle godine proces kandidature gotovo zaustavljen, završna realizacija prezentacije Novog Sada povjerena je EXIT fondaciji, odnosno Nemanji Milenkoviću, predsjedniku njenog Upravnog odbora.

I rezultat nije izostao. Kako je napomenuo Milenković, gradovi s ovom titulom u prošlosti su na svaki euro uložen u kulturu imali višestruki povrat novca, i do osam puta veći od uloženog. Što je i novosadski festival svjetskog glasa na djelu već godinama dokazivao.

Na ovu temu treba dodati podsjetnik da je grad Rijeka, kao prijestolnica kulture za 2020. godinu, otvorila web na kojem se mogu pratiti sve pripreme za realizaciju projekta, a nezvanično možemo objaviti i ambicije BiH za nominaciju svojih gradova za ovu prestižnu titulu, u godinama nakon Rijeke i Novog Sada.

Exit 2016, dron

EXIT nije zanimljiv samo kao finansijski fenomen, već i svojim konceptom godinama zaslužuje pohvale. Nakon ovogodišnjeg izuzetno uspješnog izdanja, i EXIT i Sea Dance festival ponovo su nominirani za prestižne nagrade – glavni festival za ”Best major festival”, a ‘morsko’ poglavlje EXIT Avanture, Sea Dance, za ”Best minium-sized festival”, za programe do 40.000 posjetilaca’. Pored toga, i treći festival u okviru EXIT Avanture, Revolution u Temišvaru, ima nominacije u čak dvije kategorije, za najbolji mali festival, kao i za najbolji novi festival!

Glasanje je u toku i traje do 31. oktobra/listopada, uz napomenu da svi glasači automatski sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti VIP ulaznice za festivale koji dobiju ovogodišnje festivalske Oskare.

Glasati možete ovdje.