FENA Novost: Borci dali podršku premijeru Konakoviću

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-17 17:57:15

Borci dali podršku premijeru Konakoviću

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) – Jedinstvena organizacija boraca uposlenih u organima uprave usprotivila se zahtjevu grupe građana da premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podnese neopozivu ostavku zbog tragedije u kojoj je nesavjesni i neodgovorni vozač pokosio dvije studentice na gradskoj saobraćajnici, usljed čega su obje preminule.

Članovi ove organizacije izrazili su u današnjem saopćenju iskreno žaljenje i saosjećanje s porodicama stradalih studentica, naglasili da počinioca treba što prije procesuirati i odgovarajuće kazniti, ali zahtjev za ostavkom premijera Konakovića smatraju neopravdanim i energično ga odbacuju.                            

Konaković, s članovima njegove Vlade, od preuzimanja dužnosti snažno i kontinuirano radi na otklanjanju svih dotadašnjih vidljivih propusta i na poboljšanju funkcija u svim segmentima života i rada Kantona Sarajevo, počev od bezbjedonosnih, komunalnih, infrastrukturnih, pa do najobičnijih životnih problema građana, naglašava ova organizacija.

– Kada je u pitanju bezbjedonosni aspekt, premijer Konaković i Vlada u cjelini snažno podupiru aktivnosti na obezbjeđenju optimalnog broja policajaca koji direktno na terenu nadziru i preventivno djeluju na poboljšanju lične bezbjednosti građana, kako u oblasti saobraćaja, tako i u svim drugim aspektima koji se tiču poboljšanja lične i imovinske sigurnosti stanovnika i svih drugih građana koji na bilo koji način borave u Kantonu. Rezultati tih aktivnosti su svakako vidljivi i mjerljivi, međutim moramo imati na umu da nije moguće sva eventualna nedjela i zlodjela predvidjeti i preduprijediti tako da se u sredini koja u svakom momentu broji više od 400.000 građana mogu očekivati nepredviđeni događaji s nažalost tragičnim posljedicama. U svim takvim neželjenim događajima Premijer Kantona Sarajevo lično i njegova Vlada blagovremeno su djelovali i davali punu podršku nadležnim organima da počinioci budu što prije sankcionirani što ima za rezultat da su mnogi slučajevi rasvijetljeni, a u slučajevima koji još nisu riješeni insistiraju i istrajavaju na intenzivnijim aktivnostima – citat je iz ovog pisma podrške.

Jedinstvena organizacija boraca u organima uprave također naglašava da je premijer Konaković snažno pokrenuo aktivnosti na otklanjanju problema i poboljšanju funkcija u oblasti komunalnih usluga građanima Kantona kao što su gradski saobraćaj, Vodovod i kanalizacija, Toplane, Sarajevogas, čišćenje i odvoz smeća, uklanjanje pasa lutalica s ulica i sve druge oblasti od značaja za život i rad građana.

Eventualna Konakovićeva ostavka bila bi kontraproduktivna i zasigurno bi doprinijela značajnom pogoršanju stanja u svim aspektima života i rada Kantona Sarajevo, samtraju ovi borci.

Izrazili su podršku premijeru i Vladi Kantona u nastojanju da još intenzivnije i snažnije nastave rad na poboljšanju svih vitalnih funkcija Kantona Sarajevo te u nastojanju da budu identificirani i adekvatno sankcionirani svi neodgovorni i nesavjesni izvršioci poslova i radnih zadataka u svim oblastima od značaja za funkcionisanje sistema upravljanja Kantonom, posebno u segmentu lične i imovinske bezbjednosti građana.

Premijer Konaković je u dosadašnjem, relativno kratkom vremenskom periodu, pokazao da hoće, može i da se ne boji suprotstaviti svima koji to pokušavaju spriječiti, naglašava u pismu podrške ova organizacija boraca.

(FENA) M.B.