Filthy Friends

Obratite pažnju na pet Prljavih prijatelja – i čistih provokatora

Muzika - svijet Show Time

Filthy Friends je alter rock super-grupa koju su 2012. formirali neki poznati američki rock muzičari prvobitno s idejom da uživo izvode covere pjesama Davida Bowiea. Pet godina kasnije najavljuju prvi autorski album ”Invitation”.

Članovi grupe su pjevačica Corin Tucker (iz ženske indie punk rock grupe Sleater-Kinney), gitarista Peter Buck (suosnivač i član slavnog benda R.E.M.), gitarista Kurt Bloch i multi-instrumentalista Scott McCaughey iz pop-rock benda The Minus 5, te bubnjar Bill Rieflin, koji je radio s brojnim industrial rock i experimental metal bendovima, a trenutno je u postavi znamenitih, obnovljenih rock progresivaca, grupe King Crimson.

U oktobru 2016. grupa je objavila prvi broj “Despierta” (Buđenje), s kritičkim osvrtom na tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, što je bio dio projekta 30 Days, 30 Songs. Tu priču pokrenuo je američki pisac Dave Eggers s idejom da se svakoga dana objavi po jedna nova pjesma različitih muzičara sa istim ciljem – protiv Trumpovog izbora za predsjednika.

Debitansko izdanje grupe Filthy Friends najavljeno je prije četiri mjeseca pjesmom “Any Kind of Crowd”, a nova ”The Arrival” pojavila se 20. 6. zajedno s objavom zvaničnog termina izlaska albuma pod nazivom ”Invitation” (25. 8. 2017.), ali i sa ‘probnim’ kopijama na vinilu.

Opisujući ih kao ‘provokativnu’ ekipu koja stvara zvuk bez straha kako će biti primljen, bez ikakvog sranja koje je postalo lingua franca moderne muzičke industrije, Prljave prijatelje su vodeći američki muzički magazini već počeli doživljavati ne kao zvijezde, već kao povratak korijenima rock filozofije.

Kolekcija od 12 pjesama koju su spremili za prvi album čini niz različitih raspoloženja i stilova, žanrovskih ‘vježbi’ i opuštenih eksperimentiranja, nošeni čvrstim gitarskim zvukom, mashupom 60-ih i eksplozijom bubblegum popa na tragu Peteru Bucku omiljenog Televisiona.