Kako je prije 50 godina neslavno završio Hendrixov Band of Gypsys

GPS za dušu Magazin Muzika - svijet Show Time Vremeplov

Treći i posljednji nastup Band of Gypsys dogodio se 28. 1. 1970. godine, kada je na samom početku koncerta Jimi Hendrix opsovao jednu djevojku iz publike, a ubrzo bez riječi napustio scenu.

Godine 1969. Jimi Hendrix je bio pod pritiskom svog menadžera i diskografske kuće kako bi što prijed snimio nasljednika svog nevjerojatno uspješnog albuma ”Electric Ladyland” iz 1968.

Tako je nastao ”Band of Gypsys”, prvi live album Jimija Hendrixa i prvi bez njegove originalne grupe Jimi Hendrix Experience, a istovremeno je posljednje autentično izdanje objavljeno prije smrti legendarnog gitariste u septembru 1970., što ga čini vrlo posebnim u njegovom opus.

Snimljen je na dva uzastopna nastupa u njujorškom Fillmore Easta, 31. 12. 1969. i 1. januara 1970. s Billyjem Coxom na basu i Buddyjem Milesom na bubnjevima, što je postava nazivana Band of Gypsys. Album, koji sadrži prethodno neobjavljene pjesme, kombinira elemente funk i rhythm and blues elemenata s hard rockom i jammingom, što je pristup koji je kasnije postao osnova funk rocka.

Među novim brojevima su “Lover Man”, “Hear My Train A Comin'”, “Izabella”, “Bleeding Heart”, “Stepping Stone”, “Message to Love” i “Machine Gun” (antiratna tema koja se oslanja na Hendrixove ranije blues aspiracije, ali uključuje nove pristupe gitarskoj improvizaciji i tonskim efektima).

Odmah poslije snimanja albuma, trio je počeo uvježbavati set pjesama za četiri planirana koncerta, a 28. januara 1970. odigrao se treći – i posljednji nastup Band of Gypsys.

Nastupili su na festivalu u Madison Square Gardenu u korist odbora protiv vijetnamskog rata, pod nazivom “Zimski festival za mir”. Američki blues gitarista Johnny Winter bio je u bekstejdžu prije koncerta i prisjetio se: “Hendrix je ušao spuštene glave, sjeo sam na kauč i stavio glavu u ruke … Nije se pomaknuo dok nije došlo vrijeme za nastup.”

Band of Gypsys (pinterest)

Minut nakon pojave Gypsysa na pozornici, Hendrix je vulgarnim riječima odgovori ženi koja je glasno zahtjevala da sviraju “Foxy Lady”. Potom je počeo svirati “Earth Blues” prije nego što je rekao publici: “To se događa kada se zemlja fuka sa svemirom”. Trenutak kasnije, on je nakratko sjeo za bubanj, prije nego što je bez riječi napustio pozornicu.

I Miles i Noel Redding (basista Experiencea) kasnije su izjavili da je Hendrixov menadžer Michael Jeffery davao gitaristi LSD prije nastupa. Miles je vjerovao da je to učinio sa željom da sabotira trenutni bend i dovede do povratka originalnog Jimi Hendrix Experience. Jeffery je otpustio Milesa nakon nastupa i Cox je odustao, što je okončalo epizodu Band of Gypsys.

Naslovna fotografija: zadnji nastup Band of Gypsys

Band of Gypsys